Film

Skribent

Alexander Kardelo

16 oktober 2023 | 09:00

På tv inatt: Tung gangsterklassiker med Robert de Niro snuvades helt på Oscars

Sergio Leones film har sedan premiären 1984 fått upprättelse med höga 8,3 på IMDb.
Är du en nattuggla och redo att hugga in på en gangsterklassiker på närmare fyra timmar? Missa då inte "Once Upon a Time in America" som sänds på SVT.
 
Filmen följer en judisk gangster som växt upp på Lower East Side på Manhattan under 1920-talet. 35 år senare återvänder Noodles (Robert de Niro) för att möta gamla vänner, konfrontera spöken från förr och tänka över de livsval han ångrar.
 
Med en speltid på 3 timmar och 49 minuter bjuds vi på en rejäl gangstersaga och en snyggt skildrad epokfilm,. I den starka rollistan finns Jams Woods, Elizabeth McGovern, Treat Williams och Joe Pesci. Vi ser också en 12-årig Jennifer Connelly i hennes första filmroll.
 
Filmen blev italienske mästaren Sergio Leones första och enda amerikanska produktion efter en handfull framgångsrika spagettiwesterns på hemmaplan. Han hade tidigare blivit erbjuden "Gudfadern" och ångrat att han sa nej.
 
 

Sågad av kritiker och förbisedd av Oscarsjuryn

 
Premiären i Cannes 1984 ska ha mötts av filmfestivalens största applådregn genom tiderna.
 
Men när "Once Upon a Time in America" släpptes i USA senare samma år jublade inte kritikerna. Anledningen var att Leone blev tvungen att klippa ned historien rejält. Han hade material för 8-10 timmar, drog ned det till sex, och hoppades dela upp den i två filmer. Producenterna sa ifrån. Han fick nöja sig med en speltid på närmare fyra timmar.
 
Utan Leones vetskap klippte studion bort ytterligare 90 minuter. Amerikanska kritiker fick alltså se en film på 2,20 som inte gjorde någon glad. "Once Upon a Time in America" sågades av pressen, floppade på amerikanska biodukar - och blev helt förbisedd av Oscarsjuryn.
 
Skådespelaren James Woods har berättat hur en kritiker utsåg filmen till 1984 års sämsta. När han senare fick se Leones egna version ångrade han sig och utnämnde den till "årtiondets bästa film".
 
Det var först när Leones egna, långa version blev tillgänglig på VHS och senare DVD som "Once Upon a Time in America" fick sin upprättelse. Idag är den en hyllad filmklassiker med höga snittbetyget 8,3 på IMDb och 88% på Rotten Tomatoes.
 
 
Här kan du se "Once Upon a Time in America":

• Inatt 23:05 i SVT1
• Streama gratis på SVT Play
• Streama på Disney+
• Streama på Prime Video
 
| 16 oktober 2023 09:00 |