Film

Skribent

MovieZine

17 februari 2024 | 10:55

Sevärt på SVT Play: Bill Skarsgård i knarkskandal - ”en nästintill perfekt film”

Droger, oralsex, grymma skådisar - och en Guldbagge. SVT visar 2010 års kanske bästa svenska drama.
En knappt 20-årig Bill Skarsgård medverkar i nattens film på SVT, "Himlen är oskyldigt blå".
 
Han spelar den unge Martin, som får sommarjobb på en snobbig skärgårdskrog som styrs av Gösta (en Guldbaggevinnande Peter Dalle). Snart upptäcker Martin en hemlighet som blir till en av Sveriges största skandaler: den om Sandhamnsligan som tillverkade och sålde knark under 70-talet.
 
Den verklighetsbaserade historien berättas av regissören Hannes Holm, känd för "En man som heter Ove" och "Ted - för kärlekens skull".
 
 

Sveriges första knarkskandal inspirerade filmen

 
– Jag har länge haft en dröm om att filma en historia som utspelas på sjuttiotalet. En händelse som utspelades när jag själv var ung har inspirerat mig, nämligen Sveriges första knarkskandal som ägde rum på en krog i Stockholms skärgård, har Hannes Holm sagt i en intervju med Digitallife.
 
- Jag bestämde mig därför att skådeplatsen för min historia skulle vara skärgårdsidyllen Sandhamn. Jag berättar historien genom den sjuttonårige Martin som får sitt första sommarjobb där och hamnar mitt i händelsernas centrum.
 
Filmen är "nästintill perfekt", enligt MovieZines recensent som delade ut 4/5 i betyg vid biopremiären 2010.
 
"Med "Himlen är oskyldigt blå" ger Hannes Holm oss en filmjuvel som framkallar både leenden och tårar i ögonvrån. Till sin hjälp har han skådespelare i högform och en stark och fin berättelse som kan bli en framtida klassiker" skriver Lisa Olsson i sin recension av "Himlen är oskyldigt blå".
 
 

"Oralsexscenen är helt fejk"

 
För övrigt inleds filmen med rätt vågade nakenscener med Bill Skarsgård i centrum. Han har berättat för MovieZine att inget vi ser är på riktigt:
 
- Ja, de scenerna är ju fejk, eller just den scenen. Det är oralsex i början av filmen och den är väldigt grafisk men helt fejk. Det är inget som jag skulle ha gått med på. Det var väldigt tekniskt, det ser mycket värre ut än det egentligen var att göra.
 
Här kan du se "Himlen är oskyldigt blå":

• Inatt 00:15 i SVT1
Streama gratis på SVT Play
• Streama på Netflix
 
| 17 februari 2024 10:55 |