Film

Skribent

Patrik Linderholm

25 februari 2011 | 14:33

TV-tips för helgen v.8

John McClane får problem med julfirandet även denna vecka, men är du ute efter något annat att avnjuta i helgen finns det såklart en hel drös filmer att välja mellan.

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

The Wedding Crashers - fredag, SVT1, kl. 22.00

En av nollnolltalets bättre komedier, där Owen Wilson och Vince Vaughn gör huvudrollerna som två bröllopssnyltande ungkarlar. Deras plan att dricka och äta gratis, samt lägra tonvis med kvinnor, är vattentät - tills det att Wilsons karaktär faktiskt blir kär i en tjej på kongressledamoten Clearys (Christopher Walken) dotters bröllop.

Många kanske inte håller filmen lika högt som jag (t.ex. gav MovieZine filmen betyg ett av fem när det begav sig), men enligt mig hör den alltså till de bättre komedierna från det förra decenniet. Både Wilson och Vaughn är oerhört karismatiska, och den sistnämnda bjuder på en del oförglömliga scener. Det är rapp dialog, sköna skådespelare och Will Ferrell dominerar i en lite större cameoroll. Med i rollistan finns också Rachel McAdams och Isla Fisher, samt Bradley Cooper som fick se dagens ljus som filmens "bad guy".

American Beauty - fredag, Kanal 9, kl. 22.35

Lester Burnham är en medelålders man med en vacker fru och sextonårig dotter som bor i ett fint hus i en av Connecticuts finare förorter. Dock är situationen allt annat än vacker under ytan. Förhållandet mellan Lester och hans kärnfamilj är långt ifrån behagligt, och det monotona vardagslivet har fått hans livsgnista att i stort sett brinna ut. När han blir förälskad i en av dotterns kompisar kickar medelålderskrisen igång på allvar och han bestämmer sig för att förändra sitt liv.

Ska man kort beskriva den här filmen ligger "mästerverk" nära till hands. Sam Mendes har fått till en helt utsökt svart dramakomedi med fullkomligt lysande skådespeleri från hela filmens skådespelargäng, med en utomordentlig Kevin Spacey i spetsen. Lägg där till fantastiskt manus och dialog från "Six Feet Under"-skaparen Alan Ball och ett eminent foto från Conrad L. Hall. En otrolig värdig Oscarvinnare att beundras över.

Rumble Fish - lördag, SVT1, kl. 01.40

Att leva i skuggan av sin bror är inte alltid så lätt. Så inte heller för Rusty James (Matt Dillon), en dagdrivande tonåring som mest glider runt och hänger med polare och hamnar i bråk. Hans brorsa är den mytomspunna The Motorcycle Boy (Mickey Rourke), och när denna återvänder efter att ha försvunnit två veckor tidigare får James anledning att se över sitt liv.

Stensnyggt foto och rökig och skitig atmosfär, med schysst skådespel, främst av übercoola Rourke, gör detta till en riktigt skön film, signerad mästaren Francis Ford Coppola. Kort och gott en fräck film med bra story och fint budskap om brödrakärlek. Sen får man inte glömma dessa tidiga roller av bl.a. en 19-årig Nicholas Cage och en 18-årig Chris Penn. Även Diane Lane, Dennis Hopper, Laurence Fishburne och Tom Waits dyker upp.

Die Hard II - lördag, TV4+, kl. 21.30

Japp, John McClane tvingas även denna vecka ställa in julfirandet för att tampas med terrorister. LA-skyskrapan är nu utbytt mot en flygplats i Washington där McClane väntar på att frugan ska anlända för lite trevligt julmys. Men en grupp avhoppade kommandosoldater, ledda av den blodtörstiga Col. Stuart, har andra planer i åtanke. De tar hela flygplatsen som gissla, och allt verkar gå deras väg. Men de glömde en detalj - man bråkar inte med John McClane när det vankas julegröt.

Denna uppföljare är visserligen svagare än både den första filmen och nummer tre i ordningen ("Die Hard 3 - Hämningslöst"), men knappast dålig för det. Tar man den för den snö- och explosionsfyllda actionfilm den är håller den helt klart måttet. Bruce Willis är lika badass som förut, även om han inte stöter på en lika karismatisk skurk som Alan Rickman bjöd på i första filmen. Kort och gott: orealistiska (men ack så underhållande) actionsekvenser, överspelade skurkar, ostiga one-liners och en Willis på rampage = perfekt lördagsunderhållning.

21 - söndag, TV3, kl. 21.00

MIT-studenten och mattesnillet Ben Campbell (Jim Sturgess) är en duktig och ambitiös student, men har lite svårt att få ihop cash. Så när han får ett erbjudande från sin lärare (Kevin Spacey) att joina hans team av korträknande studenter, som drar iväg på tripper till Las Vegas och tjänar storkovan på poker, är han inte sen att tacka ja.

Tro det eller ej, men filmen är faktiskt baserad på sanna händelser, och trots att den föll i händerna på "Monster till svärmor"-regissören Robert Luketic så blev det faktiskt ett helt ok resultat. Visst, bättre filmer om kortspelsfiffel har gjorts, men schyssta miljöer och intressant story gör detta till en helt godkänd söndagsrulle.

| 25 februari 2011 14:33 |