Film

Skribent

Patrik Linderholm

18 februari 2011 | 14:55

TV-tips för helgen v.7

Det bli ordentligt spridda skurar denna TV-helg. Allt ifrån kärleksbestyr inom nyhetsredaktioner till terroristattentat i skyskrapor. Dessutom några såväl franska som italienska klassiker.

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Nyhetsfeber - fredag, TV8, kl. 23.20

Först av allt vill jag bara säga att det går en hel drös med bra filmer denna fredag (bl.a. "American Gangster", "Fight Club", "Millers Crossing", "L.A. konfidentiellt" och "Eastern Promises"), men då flertalet av dessa redan är tämligen bekanta för de flesta så ser jag det mer intressant att gå in mer på lite mindre välkända filmer. Jag ger er därför - "Nyhetsfeber".

James L. Brooks dramakomedi om två rivaliserande TV-reportrar är förvisso inte i klass med de ovanstående filmerna, men det är en skön dramakomedi som blivit lite bortglömd. William Hurt och Albert Brooks syns i huvudrollerna som de två konkurrenterna, och med i grytan finns även en strålande Holly Hunter, som nog är den som glänser mest. Alla tre blev också Oscarsnominerade (liksom Brooks blev för Bästa film och Bästa manus). Filmen ger en intressant inblick i nyhetsredaktionsvärlden samtidigt som den levererar lite klassisk relationsdramatik. Välskrivet manus, gedigna skådespelarprestationer och intressant miljö gör därför "Nyhetsfeber" till en sevärd godbit.

Control - fredag, TV6, kl. 21.00

"Control" hör inte heller till de bättre filmerna denna fredag, men liksom "Nyhetsfeber" har den nog gått under radarn på de flesta och förtjänar lite uppmärksamhet. Ray Liotta spelar dödsdömde mördaren Lee Ray Oliver som vid sin avrättning injiceras med det sedvanliga giftet och förklaras död av läkaren. Alla tror att allt är frid och fröjd och rättvisa har skipats, men se så är icke fallet. Lee har nämligen blivit utsedd till försökskanin för den nya medicinen Anagress, som ämnar hämma aggressivitet och göra den mest hänsynslösa mördaren till ett fromt lamm. Behandlingen visar sig till en början fungera och Lee släpps på fri fot, men sen börjar saker gå, tja, fel.

Godkänd actionthriller med sköna skådisar som nämnda Liotta samt Willem Dafoe i huvudrollerna. Intressant idé, som faktiskt ger lite "A Clockwork Orange"-vibbar. Även om genomförandet inte löper samma kvalité hela vägen så är "Control" ändå är en godtycklig fredagsunderhållning.

Die Hard - lördag, TV4+, kl. 21.30

Med allt snökaos som dominerat runt om i landet den senaste veckan har kanske en del kanske känt att vi färdats tillbaka kring juletiderna i december. Så vad kan vara bättre än att drömma tillbaka och njuta av en riktigt julklassiker, nämligen John McClanes bravader i "Die Hard". I denna första film kring supersnuten som aldrig lyckas "catch a brake", speciellt runt högtiderna, får vi se honom anlända till L.A. för att fira jul med sin fru. Men oturligt nog har terrorister intagit byggnaden frugan jobbar på och det är upp till McClane att röja upp.

En svincool protagonist som levererar odödliga oneliners medan han mejar ner onda tyska terrorister blev ett lyckat koncept som står sig än idag. Kort sagt kan man väl säga att "Die Hard" är en actionklassiker av rang. Actionkungen Bruce Willis bjuder på sin bästa karismatiska coolhet och Alan Rickman är briljant som obehaglig skurk.

I fjol i Marienbad - lördag, SVT1, kl. 00.55

Ok, så denna kan måhända inte gå hem riktigt hos alla, men vill ni försöka vara kultiverade i helgen så är detta filmen att se. Den eminenta franska filmskaparen Alain Resnais (mannen bakom hyllade "Hiroshima - min älskade" och totalvackra "Natt och dimma") har regisserat denna finstämda film om en man som försöker övertala en gift kvinna, som inte tycks komma ihåg deras romans året innan i Marienbad, att fly iväg med honom.

Det är ett väldigt lågt tempo, och förhållandevis lite händer i filmen, men Resnais lyckas ändå fängsla oss i historien. Det är välskrivet och välspelat, med vackert foto och ljuvlig scenografi. Visst är den lite överpretentiös, nästan "svår, fransk film" definierad, men ser man till att vara vid rätt sinnestämning kan detta mycket väl bli en härlig filmstund.

Livet är underbart - söndag, Kanal 9, kl. 13.35

Italienaren Roberto Benigni bevisade med sin ljuvliga "Livet är underbart" att det faktiskt går att blanda humor med förintelseläger, även om filmen självklart har en rad gripande delar. Benigni gör själv huvudrollen som Guido, som tillsammans med sin fru Dora och sin son Giosué lever ett lyckligt familjeliv - tills det att de splittras av det tyska krigsväldet under andra världskriget.

Trots det mörka temat lyckas Benigni behandla det med värme och charmerande fyndighet. Nazismens ondska och terror kontrasteras med karaktären Guidos envist livsbejakande humor. "Livet är underbart" blir därför en otroligt känslosam och vacker film som får en att både skratta och gråta. Benigni fick en Oscar för såväl filmen som sin rollprestation, och det med all rätt. Han lyckas förmedla en fantastisk historia om kärlek, mod och tro, gör det på ett oförglömligt vackert sätt. Det är bara att konstatera att "Livet är underbart" är bland det bästa som kommit från Italien, ja den är fan bland de bästa filmerna som någonsin gjorts, period.

| 18 februari 2011 14:55 |