Film

Skribent

Patrik Linderholm

4 februari 2011 | 18:02

TV-tips för helgen v.5

"In i dimman!" kanske en del yttrar sig när det nalkas helg. Men dit kommer vi inte förrän på söndag, då med "The Mist". Innan dess föreslår vi istället att ni tar och besöker broarna i Madison County med Clintan, eller varför inte en visit inne i huvudet på John Malkovich?

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Broarna i Madison County – fredag, SVT1, kl. 22.00

National Geographic-fotografen Robert Kincaid (Clint Eastwood) drar iväg till Iowa för att fotografera några broar. Men vad som var tänkt som en soft foto-vacation visar sig bli något helt annat när han stöter på den frustrerande lantbrukarhemmafrun Francesca (Meryl Streep). Hennes man och barn är bortresta och mellan de två utvecklas en passionerad men kortvarig kärleksaffär.

”Broarna i Madison County” är en av Clintans stillsammaste och ömmaste filmer, alltså inte direkt en typisk Clintan-film, men en bra sådan nonetheless. Här spelar han både huvudrollen och regisserar, och han lyckas väldigt bra med båda. Kemin mellan Eastwood och Streep är fantastisk, och det blir ju inte sämre att de båda tillhör eliten av skådespelare i Hollywood. Filmen vacklar visserligen lite ibland, men det är en härligt romantisk och berörande historia som Clint bjuder på.

Cabaret – fredag, Kanal 9, kl. 22.35

Michael York (kanske mest igenkänd som Basil Exposition i Austin Powers-filmerna) spelar här Brian Roberts, en engelsk språkstudent som i början av 30-talet anländer till ett dekadent Berlin. Han blir granne med den amerikanska sångerskan Sally Bowles (Liza Minelli) som jobbar på den populära nattklubben Kit Kat Klub. Inne på klubben råder ett pulserande och bekymmersfritt nattliv, men ute på gatan växer sig nazistpartiet allt starkare.

Bob Fosse, mannen bakom bl.a. ”Showtime!”, ”Lenny” och ”Star 80”, skapade succé med sin ”Cabaret”. Filmen tog hem hela åtta Oscars när det begav sig, bl.a. till Minelli för hennes prestation (och till Fosse själv för Bästa regi). Delvis är det välförtjänt. Minelli och York gör bra ifrån sig, så även Joel Grey i sin strålande biroll. Men det som gör filmen sevärd är dess intressanta och annorlunda tolkning av nazismens framväxt under 30-talet, med en del starka scener mitt i alla musikalinslag.

I huvudet på John Malkovich – lördag, SVT2, kl. 21.45

John Cusack gör rollen som den misslyckade marionettdockspelaren Craig, som tvingas ta jobb på ett kontor (med tämligen usel takhöjd dessutom). Väl där upptäcker han en portal som leder in i skådespelaren John Malkovichs huvud (!). I 15 minuter kan man befinna sig inuti Malkovich innan man kastas ut och hamnar i ett dike längs en motorväg. Tillsammans med sin nya kollega Maxine (Catherine Keener) ser de chansen att tjäna lite pengar på fenomenet. Men när Craigs fru (Cameron Diaz) lägger sig i intensifieras processen och det hela eskalerar i ett tvistat triangeldrama.

Själva idén med ”I huvudet på John Malkovich” är fullkomligt briljant, och filmen lever nästan upp till samma nivå. Manuset av Charlie Kaufman (vem annars?) är en oslagbart fyndig meta-fantasi, och i Spike Jonzes regi tas det hela till en fantastiskt surrealistisk nivå. John Malkovich gör en av sitt livs roller (bara meta-aspekten gör att den höjs till tusen) och de andra sköter sig också bra. Dessutom dyker Charlie Sheen upp som ”sig själv” i en liten roll och även David Fincher syns i en kort cameo. Får inte missas!

Dr. Strangelove – lördag, SVT1, kl. 23.50

Genom en serie militära och politiska misstag råkar två psykotiska generaler sätta igång en genialiskt oemotsäglig plan. Planen går ut på att angripa Rysslands med atombomber. Hjärnan bakom planen tillhör Dr. Strangelove, en rullstolsbunden atomfysiker som har bisarra idéer om människans framtid. Presidenten kan inget göra för att stoppa bombardemanget, hoppet hänger istället på kapten Mandrake.

Stanley Kubricks klassiska, svartvita krigssatir med en fullständigt lysande Peter Sellers (i tre roller!) blev en stor succé på sin tid och ses än idag som en av världens bästa filmer – och det med all rätt. Denna svarta komedi om kalla kriget och kärnvapenhotet är mästerlig på de flesta punkter. Förutom att Kubrick är så träffsäker i sin satir så imponerar även fotot, scenografin och framförallt de briljanta skådespelarprestationerna, främst av tidigare nämnda Sellers, men även av respektabla herrar som George C. Scott och Sterling Hayden. En fullkomligt briljant filmklassiker!

The Mist – söndag, TV11, kl. 21.00

Återigen tar Frank Darabont och filmatiserar en Stephen King-roman (han har ju som bekant tidigare gjort sig skyldig till ”Den gröna milen” och ”Nyckeln till frihet”), och återigen är det med mycket lyckat resultat. I ”The Mist” rullar en mycket tjock dimma in i en småstad i Maine och lamslår invånarna. David Drayton (Thomas Jane) blir instängd tillsammans med sin son och en del övriga bybor i det lokala snabbköpet. När hjälp aldrig tycks komma börjar man undra vad det egentligen är som finns där ute i dimman.

Darabont lyckas skapa en tryckande spänning genom filmen, men bjuder inte bara på rena skräckmoment utan utforskar också vad situationer som dessa kan göra med människan, vilket skapar ett intressant lager i filmen. I övrigt kan man klaga en del på effekter, dialog, skådespelarprestationer, men jag tycker ändå filmen ger mer än likasinnade i genren. Dessutom ger det okonventionella slutet ett extra plus. Alltså - inte riktigt i klass med Darabonts övriga King-filmatiseringar, men helt klart godkänd mystik för söndagsaftonen.

| 4 februari 2011 18:02 |