Film

Skribent

Patrik Linderholm

26 november 2010 | 12:49

TV-tips för helgen v.47

Det blir blod och våld så det står härliga till denna helg, såväl koreansk hämnarfilm som lite old school vampyr-exploitation av herrarna Rodriguez och Tarantino. Men är detta lite för magstarkt kan man bl.a. ta det piano med lite 70-tals nostalgi i ”Dazed and confused”.

Detta är filmerna du inte får missa i helgen!

Dazed and Confused - fredag, TV3, kl. 01.30

Skön planlös rulle om ett gäng ungdomars sista skoldag i en småstad i Texas 1976. Av tradition ska såklart färskingarna gå igenom diverse skärseldar som de sent kommer att glömma. Även om man inte varit nerdrogad amerikansk high school-student på 70-talet, så känner man ändå igen sig i de klassiska skolmanéren, grupperingarna och dagdriveriet.

Med en klockren känsla för tiden och ungdomarna, med underbar 70-tals musik (titeln är ju förövrigt från en Led Zeppelin-låt) och allt, skapade Richard Linklater (mannen bakom bl.a. "Before Sunrise", "Before Sunset" och "School of Rock") en skön ungdomsklassiker. I rollerna syns bl.a. Jeremy London, den ständige misantropen Adam Goldberg, Milla Jovovich, samt Ben Affleck och Matthew McConaughey i mindre roller.

Sin City - fredag, Kanal 5, kl. 22.00

Robert Rodriguez och Frank Miller teamade ihop för att tillsammans (och med viss hjälp av Quentin Tarantino) filmatisera Millers egna serieromaner kring händelserna i Sin City. Resultatet blev en underbar svartvit vision, med häftig serietidningsestetik, av den våldsfyllda staden. Allt med en modern touch av film noir. Flera olika historier vävs samman i detta smått stilistiska mästerverk. Bland de medverkande finner vi Bruce Willis, Clive Owen, Mickey Rourke och Jessica Alba.

From Dusk till Dawn - fredag, TV6, kl. 23.05

Japp, det blir en "double feature" med Rodriguez denna lördag. Här har dock polaren Tarantino varit mer inblandad i processen. Tarantino skrev manuset och Rodriguezregisserade denna udda vampyrfilm, med uppenbara blinkningar (som alltid) till exploitationsgenren. Quentin gör även en av huvudrollerna som en av de kriminella bröderna Gecko, där den andra spelas av en fenomenal George Clooney.

På deras väg mot Mexico tar de en religiös familj, med Harvey Keitel i spetsen, som gissla och beger sig till baren The Titty Twister där de ska möta upp en kontakt. Väl där brakar helvetet löst, to say the least. Underbar kultrulle med många underhållande scener, och såväl Clooney, Tarantino och Keitel är i högform. Utan tvekan Rodriguez och Tarantinos bästa samarbete.

Lady Vengeance - lördag, SVT2, kl. 21.40

Den tredje och sista delen i Chan-wook Parks eminenta hämnartrilogi. Här har den unga kvinnan Geum-ja suttit av tretton år som straff för ett brott hon blev syndabock för som ung. Under sin tid innanför muren har hon planerat en utstuderad hämndplan som nu gäller att sätta i verket.

Även om den är ömsom stillsam, ömsom proppad med brutal action, så hålls spänningen hela tiden på topp. Det är närgånget, hårt och ibland rent obehagligt när Park slår spiken i kistan på trilogin. "Lady Vengeance" innehåller inte lika mycket våld som de tidigare filmerna, men blir minst lika obehaglig genom Geum-ja's iskalla framtoning och Parks känsla för bildkomposition.

Twilight - lördag, TV4, kl. 00.10

Nej, jag har inte gått och förlorat förståndet och tipsar er om flaggskeppet bland de vampyrkåta tonårstjejernas favoritfilmer. Denna "Twilight", som är från 1998, innehar en man i huvudrollen som står så mycket högre än Robert Pattinson att om man så hade världens alla stegar satta på varandra så skulle han aldrig nå upp till honom. Mannen är förstås Paul Newman.

Här spelar Newman en utbränd privatdetektiv som bor hos en cancersjuk skådespelare (Gene Hackman) och dennes fru (Susan Sarandon). På ett rutinuppdrag hamnar han plötsligt mitt i ett mordmysterium. Skön film noir-doftande film av Robert Benton ("Kramer mot Kramer", "En plats i mitt hjärta") med kvalitativa skådisar. Lite lågmält tempo, men sevärd.

Silverado - söndag, TV4 Film, kl. 21.00

Återigen, även om det går emot "reglerna", så får vi söka skydd hos TV4 Film denna söndagsafton. Jag har valt just "Silverado", inte bara för att det är en härlig film, utan även för att den hänger ihop med förra veckans söndagsfilm "In the Land of Women". Regissören till "Silverado", Lawrence Kasdan, är nämligen far till regissören av "In the Land of Women", Jon Kasdan (vilket jag påpekade redan då).

Hur som helst, "Silverado" handlar om en grupp män som rider in i den skumma staden Silverado och bestämmer sig för att rensa upp bland de laglösa banditer och den ondasheriffen som finns där. En charmig westernrulle utöver det vanliga, med lite åldrande stjärnor som Kevin Kline, Danny Glover och Scott Glenn, samt en ung Kevin Costner, i huvurollerna. Även John Cleese och Jeff Goldblum dyker upp. Långt ifrån Leones mästerverk, men en härlig Hollywood-western att vila ögonen på.

| 26 november 2010 12:49 |