Film

Skribent

Patrik Linderholm

29 oktober 2010 | 13:38

TV-tips för helgen v.43

Woohaa! Helgens TV-tips innehåller både utrop från Al Pacino i "En kvinnas doft" men också skrik från Drew Barrymore i "Scream".

Går vi vidare i skrik-spåret så kan du höra ångesten från Omaha Beach i "Saving Private Ryan" eller själv skrika lite över kylskåpsscenens uselhet i "Indiana Jones och kristalldödskallens rike". Här är helgens tv-tips!

En kvinnas doft - fredag, TV8, kl. 21.00

Al Pacino gör här sin, enligt mig, bästa rollprestation som den blinda, pensionerade överstelöjtnanten Frank Slade. Så tyckte även Oscarsakademin eftersom Pacino samma år fick sin första, och hittills enda, Oscar för sin prestation. Gamle gubben Slade anställer en ung man (Chris O'Donnell) som sin personliga assistent och en, om än till en början motstridig, vänskap formas mellan dem. Vackert, rörande och framför allt välspelat i regi av Martin Brest ("Snuten i Hollywood", "Möt Joe Black").

Scream - fredag, Kanal 5, kl. 22.00

Även om det är ett bra tag tills den fjärde installationen av Screm får premiär så kan det kanske ändå vara dags att återuppleva den gamla skräckserien. I denna första film får vi stifta bekantskap med seriens huvudperson Sidney som tillsammans med sina vänner får problem med en mördare i skräckmask som har en fäbless för skräckfilmer och filmtrivia. Med skön dos självironi blev detta en lyckad 90-tals skräckis som fortfarande är kul att se på.

Efter filmen visas passande nog den amerikanska galan "Scream Awards", en filmgala som riktar sig mot genrerna skräck, science fiction och fantasy.

Rädda menige Ryan - fredag, TV4+, kl. 00.00

Många är nog bekanta med "Rädda menige Ryan", en av de mest populära andra världskrigsskildringarna. Efter en makalöst snygg inledning som skildrar landstigningen i Normandie får vi följa Tom Hanks och hans kompani i sökandet efter menige James Ryan (Matt Damon). Hela tiden väldigt snyggt och välspelat, i regi av Steven Spielberg. I övriga roller syns bl.a. Tom Sizemore, Edward Burns, Barry Pepper, Jeremy Davies, Adam Goldberg, Giovanni Ribsi och Vin Diesel.

Ghost world - lördag, SVT2, kl. 22.50

Scarlett Johansson och Thora Birch spelar två cyniska och nördiga tjejer som just slutat high school och tar första klivet in i vuxenlivet. Ute i den verkliga världen börjar dock de två bästa kompisarna glida ifrån varandra och vi får följa deras resa in i vuxenvärlden. Originell, kultförklarad liten film, baserad på en seriebok av Daniel Clowe, med stor dos svart, träffsäker humor. I övriga roller syns bl.a. Steve Buscemi och Brad Renfro.

Village of the damned - lördag, TV3, kl. 00.45

Besatta barn på landsbygden skulle kunna höra till bland det läskigaste inom skräckfilmsgenren. I denna remake från en film med samma namn från 1960 skrattar man nog mer än sitter på helspänn. Christopher "Superman" Reeve, Kirstie Alley och prästen (här börjar skratten) Mark Hamill befinner sig händelsernas centrum då tio stycken barn föds på samma tidpunkt i en sömnig liten stad. De har alla blont hår, intensivt gröna ögon och övernaturliga krafter. De gillas inte av någon i staden, och när folk börjar trilla av pinn så hamnar fokus på de små barnen. Småläskigt, men som sagt mest kul i denna smått kultförklarade film.

Confessions of a dangerous mind - lördag, TV4+, kl. 00.35

George Clooney visade sig ha mycket talang även bakom kameran. Här i sin debutfilm som regissör skildrar han den bitvis sanna historien om tv-producenten Chuck Barris (fenomenalt spelad av Sam Rockwell), baserat på dennes memoarer, vars liv får en liten twist då han samtidigt som han skapar succéshower på löpande band även blir lönnmördare åt CIA. Bitvis väldig rolig, hela tiden snygg, fyndig och välspelad. Clooney gör såklart själv ett inhopp som Chucks kontaktman Jim Byrd och har även skrapat ihop Julia Roberts och Drew Barrymore till rollistan. Skickligt manus av Charlie Kaufman.

Indiana Jones och kristalldödskallens tempel - söndag, Kanal 5, kl. 20.00

Det jag befarade förra veckan visade sig vara sant: den senaste installationen i Indiana Jones-serien kommer att visas på söndag.

Enligt mig levde denna film verkligen inte upp till de tidigare filmerna, och i vissa avseenden skulle man kunna säga att den rent utav förstörde hela serien. Kylskåpsscenen säger jag bara - "It didn't make any sense!" - för att citera Stan Marsh i "South Park". Varför är den med i veckans filmtips då? Ja det finns inte mycket mer att välja på. Såvida man inte vill uppleva försöket till att återskapa kemin mellan Adam Sandler och Drew Barrymore från "The Wedding Singer" i "50 First Dates" så är det detta som gäller.

| 29 oktober 2010 13:38 |