Film

Skribent

Patrik Linderholm

22 oktober 2010 | 10:23

TV-tips för helgen v.42

Helgens TV bjuder på en del godbitar i filmväg. Ta och se Humphrey Bogarts sista film, lite fransk animation eller varför inte lite psykologisk thriller med Adrien Brody.

Passar inget av detta så dyker även, som de senaste veckorna, Dirty Harry och I ndiana Jones upp i burken. Läs allt om detta, och mer, i veckans TV-tips!

Försoning - fredag, SVT1, kl. 22.00

England på 30-talet. Kiera Knightley, dotter i fin familj, och James McAvoy, tjänarinnans son, kärar ner sig under en tryckande het sommar. Genom en felaktig anklagelse av Knighleys lillasyster, spelad av Saoirse Ronan, förändras dock allt för alla inblandade. Under en tidsperiod som sträcker sig in i andra världskriget får ta del av huvudkaraktärernas svåra kärlek och hur ödesdigra konsekvenserna kan bli av ett simpelt misstag av en ung flicka.

Mycket vackert foto, magnifika miljöer (finns några riktigt snygga scener under andra världskriget-avsnittet), bra skådespel och skickligt användande av musik gör Joe Wright's ("Stolthet och fördom") filmatisering av Ian McEwan's bok till en mycket bra sådan.

The Jacket - fredag, TV4, kl. 00.50

Skruvad dramathriller av "The Butterfly Effect"-stuk, där Adrien Brody spelar en veteran från Gulfkriget som lider av minnesförlust och blir felaktigt anklagad för mord. Han hamnar på ett psyksjukhus och utsätts för extrema experiment med kraftiga droger som leder till att han plötsligt befinner sig i framtiden. Ständigt bollandes mellan de två olika sinnestillstånden försöker han förhindra sin egen död, bl.a. med hjälp av Kiera Knightley som han träffar i framtiden.

Intressant psykologisk thriller, som dock inte riktigt håller hela vägen. Den är i min mening inte lika fängslande som nämnda "The Butterfly Effect". Brody är dock bra och även biroller av Jennifer Jason Leigh och Kris Kristofferson är behagliga.

The Enforcer - hårdingen - fredag, Kanal 5, kl. 01.15

Ingen fredag utan lite Dirty Harry. I denna film, som är min personliga favorit i serien, så blir herr Callahan, efter att ha gått sin egen väg en gång för mycket, förflyttad till personalavdelningen - något han inte ser så glatt på. Men när hans kära San Fransisco blir utpressad av en grupp terrorister som kidnappat borgmästaren är det dags att gå lös med sin .44 Magnum igen. Dock får Harry en nykomling på halsen, som dessutom är kvinna.
Clintan är allmänt butter och förbannad filmen igenom och bjuder på några riktigt härliga kommentarer, ja som vanligt egentligen, men han har ett lite extra sting som jag gillar i den här filmen. Lite hårdare helt enkelt, som titeln syftar på.

Regissören James Fargo hade förövrigt tidigare arbetat som assisterande regissör på några av Clintans egna filmer, men fick här göra sin egen regidebut. De två kom också att återförenas i "Den vilda fighten" med samma positioner.

Juno - lördag, TV4, kl. 21.25

Åsikterna brukar dela sig när det kommer till vilken film som är Jason Reitmans bästa hittills. Jag själv har inget klart svar, men "Juno" är helt klart en favorit. Med ett fyndigt, udda (samt Oscarbelönat) manus av ex-strippan Diablo Cody och en guldcasting av Ellen Page blev "Juno" en härlig indiesuccé som gjorde samtliga ovan nämnda personer ett namn att se efter. Dock lyckades varken Page eller Cody särskilt bra med sina karriärer efter detta. Page gjorde i stort sett samma roll i "Smart People" året efter och blev senast, i min mening, lite malplacerad i "Inception", medan Cody skrev manuset till Megan Fox-katastrofen "Jennifer's Body".

Samarbetet med Reitman i "Juno" blev dock som sagt riktigt bra. Page spelar sextonåriga Juno som blir gravid med sin bästa kompis och har svårt att bestämma vad hon ska ta sig till. Som alltid i sådana här indiekomedier är det mycket fyndig dialog, neurotiska karaktärer, komplicerade familjeförhållanden och underbart soundtrack.

Persepolis - lördag, SVT2, kl. 21.15

Animerad självbiografisk coming-of-age-historia om Marjane (voicad av Chiara Mastroianni, dotter till Marcello Mastroianni och Catherine Deneuve, som förövrigt gör rösten till Marjane's mamma i filmen), en tjej från Iran som får uppleva allt från bombdåd till kidnappningar under hennes uppväxt. Samtidigt drömmer hon om att få slita sig loss och bli fri. När hon sedan, för att skyddas från kriget, skickas till Österrike får hon i sin tonår uppleva kärlek frihet, men samtidigt ensamhet och utanförskap.
Animationerna är härliga och gör att man greppar historien på ett annat sätt, precis som i "Walsh with Bashir" från förra veckan. Både tung dramatik som berör och underbar humor återfinns i denna Oscarnominerade franska filmpärla.

Storstadsdjungel - lördag, SVT1, kl. 23.45

Äntligen lite variation, och kvalité, i tv-utbudet! Här ett amerikanskt drama från 1956 av Mark Robson, som bl.a. ligger bakom katastroffilmsklassikern "Jordbävningen" från 1974 och Nobelpristhrillern "Jagad av agenter" med Paul Newman.

Humphrey Bogart spelar här, i sin sista film, den avdankade sportjournalisten Eddie Willis som slår sina påsar ihop med Rod Steigers boxningspromotor, och vi får följa med på en resa in i den råa baksidan av boxningsfasaden. Ett intressant boxningsdrama med stark realism kring spelet utanför ringen, hur boxarna förstör sig själva för sin egen och andras framgång. Inte Bogarts bästa film, men värdigt avslut på hans karriär, i slutet visar han vad han går för. Rod Steiger imponerar också.

Indiana Jones och det sista korståget - söndag, Kanal 5, kl. 20.00

Liksom de två senaste veckorna har söndagarna erbjudit endast en sevärdhet - filmerna om Indiana Jones. Men det är sannerligen inget fel med det.

I denna tredje, och sista film där Indy fortfarande hade äran i behåll, dyker Sean Connery upp som Indy's farsa och den äventyrlige arkeologen får återigen kämpa mot nazisterna, som nu försöker få tag på den heliga graalen och därför också lagt beslag på farsgubben, som är expert inom ämnet. Kemin är strålande mellan Harrison Ford och Connery, som är i högform. Även äventyrskänslan och tempot sitter kvar lika starkt som i de förgående filmerna.

Nu får vi bara hoppas på att den senaste filmen inte visas nästa helg.

| 22 oktober 2010 10:23 |