Film

Skribent

Patrik Linderholm

15 oktober 2010 | 12:17

TV-tips för helgen v.41

Denna helg står David Fincher, Spielberg, Cameron Crowe, Wes Anderson och många fler regissörer för underhållningen. Kunde varit värre va?

Här är de filmer i helgen som du inte bör missa!

Almost Famous - fredag, TV4, kl. 00.50

Året är 1973 och 15-årige William Miller får chansen till en ultimat dröm - att följa med ett av de hetaste rockbanden på turné. Han lämnar tristessen hemma och slår följe med det fiktiva bandet Stillwater för att skriva en artikel för rocktidningen Rolling Stone. Trots uppmaningar från sin rockkritikermentor Lester Bangs (härligt spelad av Philip Seymour Hoffman) kommer han lite väl nära inpå gruppens medlemmar och deras umgängeskrets.

Härligt halvbiografisk coming-of-age-story av Cameron Crowe (som fick en Oscar för sitt manus), skildrat i en intressant tidsepok och miljö. Fina skådespelarprestationer av bl.a. Patrick Fugit, Billy Crudup och Jason Lee. Det kryllar också av sköna biroller, allt från nämnda Seymour Hoffman till Zooey Deschanel, Anna Paquin och en lite otippad Jimmy Fallon. Frances McDormand, som spelar Williams mamma, och Kate Hudson, hans kärleksintresse, blev förövrigt båda Oscarnominerade för sina roller.

Musiken är såklart underbar, här återfinns allt från Black Sabbath till Led Zeppelin. Favoritscenen är när alla i turnébussen stämmer upp till allsång med Elton Johns "Tiny Dancer".

Minority Report - fredag, Kanal 5, kl. 22.00

Tom Cruise leker med touch screen á la Tony Stark i denna framtidsaction där mord går att förutse, och därmed förhindras, med hjälp av tre orakel och avancerad teknologi. Cruise är högt uppsatt inom denna brottsförebyggande enhet och faller såklart själv offer för hans egna instrument. En tät, spännande jakt tar sin början i denna sci fi-historia signerad Steven Spielberg.

Är man dessutom sugen på att se Peter Stormare säga "kärringjävel" och sjunga "Små grodorna" är denna film rätt val. Max von Sydow lyser också med sin närvaro. Även om Stormares scen sätter en lite udda prägel på filmen så är det en intressant och snygg sci fi-film som bygger på Philip K. Dick's, som ju även skrivit "Blade Runner" och "Total Recall", roman.

Magnum Force - fredag, Kanal 5, kl. 00.55

Förra veckan visades den första Dirty Harry-filmen, så naturligtvis följs den denna vecka upp av tvåan - "Magnum Force". Även om den inte riktigt når upp till samma nivå som den första filmen så är det en underhållande och snygg film där Clintan är den stora behållningen. Dirty Harry tar sig lite vatten överhuvudet då okänd polisstyrka väljer att ta lagen i egna händer, men han är lika tuff och iskall som alltid. Dessutom tröttnar man ju aldrig på den mannens one-liners.

Även denna gång regisserades filmen av en man som tidigare jobbat med Clintan, nämligen Ted Post som gjorde "Häng dom högt" (och även "Bortom Apornas Planet").

Panic Room - fredag, TV4+, kl. 00.00

Denna film har varit med tidigare i TV-tipsen, men den förtjänar att nämnas då den ofta faller i glömska bland David Finchers övriga verk. Dessutom är den på sätt och vis relevant då det ju snackats en del om Fincher i forumet den senaste tiden.

Jodie Foster spelar i denna thriller en kvinna som tillsammans med sin dotter, spelad av Kristen Stewart (innan hon blev kåt vampyrälskare med hela världen), tvingas söka skydd i ett s.k. "panic room" i deras nya lägenhet då ett par inbrottstjuvar gör besök. Även om filmen inte håller samma höga standard som Finchers tidigare filmer som "Seven" och "Fight Club", så är det en tät och spännande katt och råtta-lek med trovärdigt skådespeleri. I övriga roller syns Forest Whitaker, Jared Leto och Dwight Yoakam.

Waltz with Bashir - lördag, SVT2, kl. 22.10

Snyggt animerad dokumentäraktig film där Ari Folman, som var med Israels invasion av Beirut 1982, försöker minnas vad som egentligen hände i kriget genom att se tillbaka och intervjua andra soldater. Allt blandas med snygga animeringar av såväl upplevda händelser som drömliknande sekvenser. Och man förstår varför Folman valt att välja detta stilgrepp. Filmen blir så mycket påtagligare och förmedlar känslor på ett sådant sätt som inte hade gått fram med vanligt bildmaterial.

Det är som sagt en riktigt snygg drömsk dokumentär som fungerar som en sorts terapi för Folman, och vi vävs in i hans värld på ett väldigt snyggt sätt. Ibland kan det dock kännas lite spretigt, men filmen är trots det mycket intressant.

Den kommer förövrigt visas på Cinemateket om några veckor.

The Wedding Singer - lördag, TV3, kl. 22.00

Som en del vet vid det här laget så gillar jag (tidiga) Adam Sandler skarpt, och detta är en av hans bättre filmer. Humorn är inte lika gapig som i hans andra filmer vilket gör den mer behaglig att se på. Den ligger mer åt romcom-hållet, och som sådan fungerar den riktigt bra för kemin mellan Sandler och underbara Drew Barrymore är riktigt bra.

Sandler spelar en man som drömmer om att bli låtskrivare, men som ägnar sig åt det mindre charmiga yrket som bröllopssångare för att tjäna ihop brödfödan. Under en ceremoni träffar han servitrisen Julia (Barrymore) och en vänskap uppstår mellan dem. Båda två är dock förlovade men börjar fundera på huruvida de passar ihop med deras respektive partners.

Filmen följer romcom-spåret ganska rakt, men det är en charmig komedi med härliga skådespelare och skön 80-talsmiljö. Billy Idol dyker också upp i den klassiska slutscenen.

Life Aquatic - lördag, TV4, kl. 00.00

Den eminente regissören och visionären, tillika en av mina favoritfilmskapare, Wes Anderson har här i sin kanske allra bästa film skapat en härligt Jacques Cousteau-doftande film om en man, Steve Zissou (briljant spelad av Bill Murray), som ger sig ut på jakt efter den jaguarhaj som dödade hans bästa vän. Tillsammans med en skara brokiga karaktärer, bl.a. en brittisk gravid reporter (Cate Blanchett) och en vuxen man som kan vara hans son (Owen Wilson), ger han sig iväg på resan, som är kantad av sjörövarbordningar och undervattensresor.

Anderson är enligt mig en mästare på att skapa intressanta, charmiga och stämningsfulla miljöer och med sin klockrena dialog och intressanta kamerarörelser blir hans filmer alltid något speciellt. Framför allt i denna film som innehar en mycket fascinerande estetik, härligt skådespel och, framför allt, underbar musik. Allt ifrån Iggy Pop och Andersons parhäst Mark Mothersbaugh till portugisen Seu Jorge's oförglömliga Bowie-covers.

Indiana Jones och de fördömdas tempel - söndag, Kanal 5, kl. 20.00

Även Indiana Jones-filmerna fortsätter denna vecka, och nu är det alltså dags för del två, som brukar omnämnas som den sämsta i serien. Själv tycker jag den är lika underbar som de andra, kanske mest för att jag såg denna film mest som yngre och nostalgins skimmer lyser över den.

Hur som helst, i denna film undkommer Indiana Jones ett våldsamt slagsmål på en nattklubb i Shanghai, bara för att kraschlanda i Indiens regnskog där ondskans makter härjar. Barn från en avlägsen by har kidnappats och används som slavar i en gruva, och Indy måste rädda dem utan att själv möta samma fruktansvärda öde hos den onda Kali-sekten. Till sin hjälp har han en nattklubbssångerska och side-kicken Short Round.

Även om det är lite mer humor och mer ytliga moment är historien trots det lite mörkare i denna film än i den första. Dödssekter och barnslaveri är minsann inget att leka med. Såväl charmen som äventyrslysten lyser dock lika stark här som i första filmen, så allt som allt finns det mycket att avnjuta i denna klassiker.

| 15 oktober 2010 12:17 |