Film

Skribent

Patrik Linderholm

8 oktober 2010 | 16:23

TV-tips för helgen v.40

Helgens film bjuder på manliga män som Dirty Harry, Indiana Jones och eh... Emilio Estevez.

Poppa popcornen och bänka dig i soffan. Här är helgens filmer som du inte bör missa!

200 cigarettes - fredag, TV4+, kl. 00.00

Ensembledrama med bl.a. bröderna Affleck, Kate Hudson, Jay Mohr, Christina Ricci och Paul Rudd som kretsar kring en rad olika personer under nyårsafton i New York 1981. Kärlek och relationer hör till det övergripande temat och under kvällen får vi stifta bekantskap med bl.a. Monica, som ordnat med fest som ingen kommer till, Kevin som inte har någon lust att fira nyår eftersom han nyss blivit dumpad, och tjejerna Stephie och Val som går vilse på väg till en fest.

Risa Bramon Garcia, som tidigare jobbat som casting director på över 40 filmer, allt från "Wall Street" till "True Romance", gjorde här sin regidebut i långfilmssammanhang. Och efter över tio år i castingbranschen får man väl anta att valet av skådespelare i alla fall är bra.

Dirty Harry - fredag, Kanal 5, kl. 00.40

Den första filmen med den iskalla snuten Dirty Harry blev i Clint Eastwoods gestaltning en omedelbar filmklassiker. På ett återhållsamt men samtidigt intensivt sätt skapade Eastwood en av de mest välkända filmikonerna någonsin. I denna film får Harry Callahan tampas med krypskytten Scorpio Killer, som terroriserar San Fransisco. Genom att ta lagen, och sin .44 Magnum, i egna händer ger sig Dirty Harry ut och levererar oförglömliga filmrepliker. Detta var ett av de många samarbeten som skedde mellan Eastwood och regissören Don Siegel.

Laddat vapen 1 - fredag, TV6, kl. 23.00 + lördag, TV3, kl. 19.25

För att ingen ska missa denna klockrena parodi visas den både på fredag och lördag av TV6 respektive TV3. Och bra är väl det, för det är en riktigt rolig spoof-film i stil med "Hot Shots!" och Nakna pistolen-filmerna, som jag personligen värnar stort om. Emilio Estevez och Samuel L. Jackson spelar det omaka polisparet Jack Colt och Wes Luger, måhända inspirerade av Mel Gibson och Danny Glover i Dödligt vapen-filmerna. Vinkningarna till polisfilmer slutar sannerligen inte där, utan filmen är fullproppad av såväl parodier på klassiska snutfilmer som till filmer i allmänhet. Oförglömliga scener som parodin på "När lammen tystnar" varvas med klockrena biroller av Tim Curry och William Shatner. Inte heller får man glömma de underbara cameo-inhoppen av bl.a. Bruce Willis och Charlie Sheen.

Funny Games - lördag, SVT2, kl. 21.00

Michael Haneke's remake på sin egen film från tio år tidigare är en nästan scen-för-scen-identisk kopia av originalet. Filmen handlar om en familj bestående av en man och en kvinna samt deras son som, under en vistelse i deras sommarstuga, får besök av två psykopatiska unga män helt klädda i vitt. En intensiv och rå psykologisk katt och råtta-lek tar sin början i denna exceptionella film. Tim Roth och Naomi Watts spelar paret och Michael Pitt och Brady Corbet spelar de unga männen.

Indiana Jones: Jakten på den försvunna skatten - söndag, Kanal 5, kl. 20.00

Rullande stenblock, smältande nazister och läderpiskor står på agendan i den första, och alldeles utomordentliga, Indiana Jones-filmen. Året är 1936 och Indiana Jones får uppdraget att leta reda på den legendariska heliga arken, och det innan Hitlers hejdukar lägger beslag på den. Tillsammans med sitt ex blir det en hisnande färd genom Sydamerikas djungler, Kairos myllrande gator och en topphemlig ubåtsbas. Dessutom står gift, fällor, ormar och förrädare i deras väg. Bättre äventyrsfilm än så här blir det knappast. Steven Spielberg skapade oförstörbar filmmagi med en av filmhistoriens mest ikoniska karaktärer.

| 8 oktober 2010 16:23 |