Film

Skribent

Patrik Linderholm

1 oktober 2010 | 15:47

TV-tips för helgen v.39

Varje vecka på kommer Patrik att tipsa dig om ett gäng filmer som du inte får missa under helgen. Här är helgens måste-filmer!

Sent natten till lördag kan du se den klassiska krigsfilmen "Kelly hjältar" med Clintan, Telly Savalas och Donald Sutherland m fl. Blir inte mycket bättre än då. Om du firar natten till lördag med "Kellys hjältar" så skulle vi rekommendera dig att fortsätta på spåret "suveräna filmer" med "Mordet på Jesse James av unkruggen Robert Ford". En film lika bra som titeln är lång och det antal minuter den pågår. D v s väldigt bra.

Här är helgens TV-tips!

Weather Man - fredag, SVT 1, kl. 22.00

Gore Verbinski, mannen bakom Pirates of the Carribean-trilogin, gjorde mellan den första och andra Pirates-rullen denna lilla melankoliska film med Nicholas Cage. Cage spelar en populär väderreporter som dock får en och annan dryck eller maträtt kastad på sig relativt ofta. På det privata planet är det dock ännu värre. Han har svårt att tampas med sina barn och försöker bl.a. lära sin dotter att skjuta pilbåge. Hans pappa, spelad av Michael Caine, som han alltid har prestationsångest inför är dessutom svårt sjuk. Det är mycket svart humor och melankoli, och en av de sista ok rollerna (tillsammans med "Lord of War" som kom samma år) som Cage gjorde innan sitt downfall.

Kellys hjältar - fredag, Kanal 5, kl. 00.25

Klassisk krigsfilm om en grupp soldater som ger sig in bakom fiendens linjer för att lägga vantarna på en guldskatt. Clint Eastwood står i spetsen för en magnifik ensemble i detta mästerverk som regisserades av Brian G. Hutton, som även gjorde "Örnnästet". Telly Savalas, Don Rickles och en underbar Donald Sutherland är några som återfinns i rollistan. Blev stor succé på sin tid och spelade in nästan 14 miljoner kronor i Sverige, och nog håller den än idag.

Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford - lördag, TV3, kl. 23.55

Det är lite synd att detta mästerverk av Andrew Dominik går så sent på aftonen för det är en lång film som verkligen bör avnjutas i bekvämt tillstånd. Det mesta i filmen är fullkomligt magnifikt, alltifrån det underbart vackra fotot till fingertoppskänslan hos varenda biroll, som förövrigt är en otrolig ensemble. Brad Pitt och Casey Affleck gör huvudrollerna som Jesse James respektive Robert Ford och kantas av kvalitativa skådespelare som Sam Rockwell, Jeremy Renner, Sam Shephard, Mary-Louise Parker, Paul Schneider och Garret Dillahunt. Kort sagt en av 2000-talets bästa och vackraste filmer. Andrew Dominik är förövrigt tillsatt som regissör för den kommande filmen om Marilyn Monroe med Naomi Watts.

Domino - lördag, TV4+, kl. 00.15

Keira Knightley som prisjägare kan tyckas vara ett lite udda scenario. Tony Scott ("True Romance", "Top Gun") tyckte dock hon passade utmärkt. Här spelar hon Domino, en tjej som, efter att hennes far har dött, bestämmer sig att lämna sitt gamla liv bakom sig och bli prisjägare på heltid. Hon lierar sig med Mickey Rourke och Edgar Ramirez och tillsammans tar de sig an ett uppdrag som visar sig inneha fler komplikationer än vad de tidigare trott. Med manus från Richard Kelly (mannen bakom "Donnie Darko") har Tony Scott skapat en hållbar action med snyggt skitigt foto, rafflande tempo och lustiga cameos av Brian Austin Green och Ian Ziering som spelar sig själva.

På smällen - söndag, TV3, kl. 21.00

Judd Apatow's andra film som regissör och manusförfattare är snudd på hans bästa. Seth Rogen (vem annars?) spelar Ben Stone, marijuanarökande slacker som hänger med sina polare och försöker komma någon vart med sin internetsajt om nakna kändisar. Han träffar sin raka motsats - karriärkvinnan Alison (Katherine Heigl), och de två finner kärlek hos varandra.

För en natt.

One night stands kan vara problemfyllda, speciellt när den ena parten blir gravid och tänker behålla barnet. Vi får under filmens gång tampas med det omaka parets kamp kring att försöka skapa ett hållbart förhållande. Men det hela görs med en trevlig värme och klockren humor att det blir väldigt behagligt att se på, trots det tråkiga upplägget. Det blir inte värre av att det hela tiden kryllar av sköna biroller som Paul Rudd, Leslie Mann, Jason Segel, Jay Baruchel, Jonah Hill och Martin Starr. 

| 1 oktober 2010 15:47 |