Film

Skribent

Patrik Linderholm

17 september 2010 | 14:33

TV-tips för helgen v.37

Varje vecka på kommer Patrik att tipsa dig om ett gäng filmer som du inte får missa under helgen. Här är helgens måste-filmer!

Ikväll och imorgon har du chansen att njuta av bröst och bringor som inte är som frukostflingor; i Zack Snyders "300" och en av de sämre besöken i Clark W Griswolds värld. Men, det är ju Chevy Chase trots allt. Här är tv-tipsen för denna helg!

Vilken kommer du att se? Omröstning i slutet av artikeln!

Panic Room - fredag, TV4, kl. 00.00

Jodie Foster spelar i denna thriller av David Fincher en kvinna som tillsammans med sin dotter, spelad av Kristen Stewart (innan hon blev kåt vampyrälskare med hela världen), tvingas söka skydd i ett s.k. "panic room" i deras nya lägenhet då ett par inbrottstjuvar gör besök. Även om filmen inte håller samma höga standard som Finchers tidigare filmer som "Seven" och "Fight Club", så är det en tät och spännande katt och råtta-lek med trovärdigt skådespeleri. I övriga roller syns Forest Whitaker, Jared Leto och Dwight Yoakam.

Swordfish - fredag, TV3, kl. 21.00

Klassisk actionthriller där Hugh Jackmans datahackare anlitas av en diabolisk John Travolta med hjälp av dennes assistent, spelad av en riktigt teasande Halle Berry. Filmen innehar kanske inte den starkaste dosen av realism, och scener som när Jackman tvingas hacka Department of Defense databas på en minut samtidigt som han blir avsugen känns lite löjligväckande (men ack så underhållande). Men den fungerar ändå bra som ett slappt fredagsnöje. Balansen mellan action och spänning är bekväm, och skådespelarna sköter sig förhållandevis bra. Dock kommer filmen nog mest bli ihågkommen för Halle Berrys klassiska bröstexponering (ja, det var väl kanske egentligen det enda argumentet jag behövde nämna).

The Lookout - lördag, TV4+, kl. 00.05

Joseph Gordon-Levitt spelar här Chris, en före detta hockeyspelare som efter en bilolycka numera lever ett ganska tillbakadraget liv med en hjärnskada han fick i olyckan. Han bor tillsammans med en blind Jeff Daniels och jobbar nattskiftet som städare på en bank. När han sedan träffar en gammal bekant från hans skoldagar hamnar han i en invecklad historia som involverar hans förhållande till banken han jobbar på. Gordon-Levitt har blivit mycket uppmärksammad på senare år och han gör här ett enastående porträtt som hjärnskadade och godtrogne Chris. Även skådisar som Matthew Goode och Isla Fisher sköter sig bra, men det är framför allt Jeff Daniels som briljerar i denna film med sin sköna framtoning och klockrena kommentarer. Regissören, Scott Frank, har förövrigt skrivit manus till "Out of Sight" och "Minority Report" och gör här sin regidebut. En mycket bra sådan må tilläggas.

300 - lördag, Kanal 5, kl. 21.00

De flesta är nog bekanta med Zack Snyders, om jag så får säga, lyckade filmatisering av Frank Millers serie om det historiska slaget Thermopylae där 300 spartaner, ledda av en extremt rippad Gerard Butler, tar sig an kung Xerxes persika armé, som är, ja, lite större. Det blir mycket magrutor, brutala fältslag och allmän visuell fröjd i Snyders mastodontfyllda epos. Kanske inte innehar en lika tung och äventyrlig historia som exempelvis "Gladiator", men det finns ändå mycket att uppskatta i "300". Undvik förresten Kanal 5’s "uppvärmning" två timmar innan då de visar kalkonrullen "Meet the Spartans".

Ett päron till farsa i Las Vegas - lördag, TV3, kl. 19.00

Jag hade först tänkt tipsa om någon av de två Oscarsvinnande filmerna som SVT visar ("Gråta med ett leende" respektive "De andras liv"), men man är ju bara tvungen att ta med denna film där Chevy Chase briljerar i en av sina paradroller. Få visar den entusiasm och familjeanda vid semestern som Clark Griswold. I denna fjärde film om familjen bestämmer de sig för att ta en tripp till nöjesmetropolen Las Vegas för lite enkel underhållning. Men som vanligt så går allt som kan gå fel. Och såklart dyker den livsglade Cousin Eddie (Randy Quaid) upp för att göra Clarks semester ännu värre. Familjens Vegas-tripp är inte den bästa i serien, men det är ju Chevy Chase och det är en tidig lördagskväll, så varför inte bara luta sig tillbaka och njuta av lite hjärndöd underhållning.

| 17 september 2010 14:33 |