Film

Skribent

Patrik Linderholm

10 september 2010 | 16:14

TV-tips för helgen v.36

Varje vecka på kommer Patrik att tipsa dig om ett gäng filmer som du inte får missa under helgen. Här är helgens måste-filmer!

Så gör som Joaquin Phoenix: Tillverka en foliehatt, poppa popcorn och slå dig ned i soffan. Vilken kommer du att se? Omröstning i slutet av artikeln. Här är MovieZines tips för denna helg:

Signs - Fredag, Kanal 5, kl. 22.00

Strax innan Mel Gibson blev raljerande judehatare med talibanskägg på heltid gjorde han rollen som präst i en av M. Night Shyamalans bättre filmer. Prästen Graham Hess, som börjat tvivla på sin tro efter att hans fru omkommit i en bilolycka, bor tillsammans med sin bror och sina barn på en gård i Pennsylvania. Han får dock andra grejer att tänka på än att vara ensamstående pappa då mystiska cirklar börjar uppstå i åkrarna runtomkring. Frågan är om det rör sig om simpla hyss från traktens ungdomar, eller om det kanske kan vara några helt andra sorters krafter i verkan. Shyamalan bygger upp en tät spänning som håller nästan hela filmen igenom. Historien eskalerar sedan i ett ganska omvändande slut som gör att filmen får ett intressant avslut. Även skådespelarna, som förutom Gibson består av Joaquin Phoenix, Rory Culkin och Abigail Breslin, övertygar.

The Terminator - Fredag, TV6, kl. 23.00

Vem hade kunnat tro att en film om en cyborg med österrikisk brytning som skickas till 80-talet för att döda en servitris som ännu inte fött en ledare av motståndsrörelsen i kriget mot maskinerna i framtiden skulle bli en succé, och inte minst bli starten för en av de mest framgångsrika regissörerna någonsin? James Cameron skapade med sin The Terminator en mörk, dystopiskdoftande historia som blev ett ytterligare magnifikt tillskott i subgenren Tech Noir. Arnold Schwarzenegger gjorde en ikonisk roll som mördarmaskinen T-800 men det är främst Michael Biehn’s tolkning av den känslosamma soldaten Kyle Reese som enligt min mening var det starka kortet i filmen, som förövrigt är den bästa i serien. En sci-fi-klassiker värd att minnas.

Me, myself and Kubrick - Fredag, SVT 1, kl. 23.25

I Me, myself and Kubrick, även känd under namnet Color Me Kubrick, spelar John Malkovich en man som utger sig för att vara Stanley Kubrick under inspelningen av dennes sista film Eyes Wide Shut. Detta trots att han faktiskt inte är ett dugg lik honom och inte heller vet särskilt mycket om den verkliga Kubrick. Regissören till denna intressanta historia (som faktiskt är baserad på en verklig händelse), Brian W. Cook, var producent och assisterande regissör för Eyes Wide Shut (samt även till Kubrick-filmerna Barry Lyndon och The Shining) så man får väl anta att återskapningen av historien håller sig ganska nära de verkliga händelserna.

Jarhead - Lördag, TV6, kl. 21.00

I Sam Mendes (American Beauty, Road to Perdition) krigsfilm, baserad på soldaten Anthony Swofford’s bok med samma namn, berättas historien om en grupp soldaters situation under Gulfkriget, där Jake Gyllenhaal porträtterar Swofford själv. Soldaterna lever i en ovisshet där de aldrig riktigt får någon kontakt med fienden, och såväl paranoian som sysslolösheten får konsekvenser, ibland ödesdigra sådana. Filmen håller dock inte hela vägen, även om man snyggt vävs in soldaternas tristess. Man har också med intressanta skådespelare som Peter Saarsgard och Jamie Foxx, men ingen av dem får så mycket intressant att bita i. Mendes har dock skapat en intressant skildring av kriget, även om mycket är tack vare Swofford’s berättelse. Allra bäst är nog ändå soundtracket, med låtar av bl.a. The Doors, T-Rex, Tom Waits och Nirvana.

South Park: Bigger, Longer & Uncut - Lördag, TV3, kl. 00.45

Att en av de bättre, och klockrenaste, animerade filmerna skulle komma från duon Trey Parker och Matt Stone var kanske inte så konstigt. Den träffsäkra satir och bisarra humor som South Park alltid har bestått utav fungerar lika bra i långfilmsformat, och blandat med de underhållande och välgjorda musikalinslagen (filmen blev faktiskt Oscarsnominerad för Bästa originalsång) så blir South Park’s långfilmsdebut en riktigt bra film. Rent utav briljant. Grabbarna är inte rädda för att driva med allt och alla och att hela tiden gå smått för långt men ändå hålla det på en väldigt genomtänkt nivå. Samhällssatir på högsta nivå helt enkelt.

| 10 september 2010 16:14 |