Film

Skribent

Patrik Linderholm

26 augusti 2011 | 18:15

TV-tips för helgen v.34

Mindfuckande twistar, obehagliga rysare och slående visuella landskap – denna helg bjuder på en rad minnesvärda filmupplevelser.

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Eden Lake - fredag, SVT1, kl. 23.05

Namnet James Watkins kanske inte klingar så bekant, men det är inte så konstigt med tanke på att detta i stort sett är det enda han bidragit med i filmvärlden hittills (han håller just nu på med "The Woman in Black"). Men troligtvis blir det ett namn att minnas för hans debut "Eden Lake" är en riktigt stabil sådan. Ett par (spelade av Kelly Reilly, Watsons fru i "Sherlock Holmes", och en pre-fame Michael Fassbender) ger sig ut på en romantisk campingtur vid en sjö men börjar trakasseras av ett gäng ungdomar vilket spårar ur rejält. Själva grundstoryn kanske inte låter så fascinerande, men det här är i alla fall den obehagligaste film jag sett de senaste åren, kanske någonsin. En rysare i sin rätta bemärkelse som får det att vända sig i magen och nackhåret att resa sig ett antal gånger under filmens speltid. Ett helvete till film att befinna sig men ändå är det så snyggt gjort att man fascineras och beundras samtidigt som man vill befinna sig i ett annat sinnestillstånd.

Finding Neverland - fredag, TV4+, kl. 19.50

Marc Forster har gett oss en rad ganska sevärda filmer, allt ifrån "Monster's Ball" till den relativt omotiverat bespottade "Quantum of Solace", men hos mig är det i alla fall inget snack om att "Finding Neverland" är hans bästa. Johnny Depp spelar "Peter Pan"-författaren J.M. Barrie och filmen förtäljer historien om hur han kom på romanen om just pojken som inte vill bli vuxen. Barrie utvecklar nämligen en nära vänskap med en ensamstående mor (Kate Winslet) och hennes söner. Sina stunder med pojkarna (vilka ibland eskalerar i härliga fantasisekvenser) ger honom inspiration till den fantastiska historien om Peter Pan. Det tajta, välskrivna manuset ihop med det eminenta skådespeleriet (Dustin Hoffman, Radha Mitchell och Freddie Highmore syns i övriga roller), den underbara scenografin och den ljuvliga (och Oscarvinnande) musiken gör "Finding Neverland" till en fantastisk, sevärd filmpärla.

De misstänkta - lördag, TV4 kl. 00.35

Kanske mer känd under originaltiteln "The Usual Suspects" är denna smått mindfuckande actionthriller signerad Bryan Singer som har kommit att bli en riktig filmklassiker, kanske mest för just det där mindfuckande elementet. Även om det är slutklämmen som gör den fantastisk så är den stabil rätt igenom. Gabriel Byrne, Stephen Baldwin, Benicio del Toro, Kevin Pollak och Kevin Spacey utgör de fem brottslingar som samtidigt hamnar på en line-up och sedan blir kontaktade att göra ett uppdrag åt den hemlighetsfulle Keyzer Soze. Singer berättar historien snyggt, även om manuset inte är svintajt alla gånger. Ser man den helt ovetandes om utgången för första gången kan jag dock med all säkerhet lova er en fantastisk filmupplevelse.

Där floden flyter fram - lördag, TV4+, kl. 01.25

En vacker historia mellan två bröder, Paul och Norman MacLean (Brad Pitt och Craig Sheffer), om hur de som bästa vänner och älskande bröder skiljs åt med åren. I förgrunden av ett fantastiskt landskap i Montana strax efter sekelskiftet får vi se hur Norman lämnar staden för ett liv av studier medan Paul stannar kvar och ägnar sig att sprit, spel och kvinnor. När de återses flera år senare har mycket förändrats och en familjekonflikt är inte långt borta. Låter kanske som ett sömnpiller för många men detta är en smått fantastisk film. Robert Redford står för regin och gör det med ett väldigt fint handlag. Men främst är det Montanas fantastiska landskap och hur det behandlas av fotografen Philippe Rousselot som ska ha extra eloge. Sceneriet skildrat genom Rousselot (som också fick en Oscar för sitt arbete) ger filmen dess känsla och utgör en perfekt ram för den historia som uppdagas.

Batman Begins - söndag, Kanal 5, kl. 21.00

Den sista delen i Christopher Nolans hittills tokhyllade Batman-trilogi är i antågande och även om det må vara ett bra tag tills den blir tillgänglig för våra ögon kan det vara dags att återse hans tidigare installationer. Många håller hans senaste "The Dark Knight" som den bättre av de två filmer som finns men i alla fall jag finner mer njutning i denna, en origin-story där vi får se Christian Bales Bruce Wayne aspirera från rikemansson med lyxmansion till grottbefästad brottsbekämpare med latexmask och skrovlig röst. Det hela görs mycket snyggt av Nolan som balanserar superhjälteämnet med realism och råhet samtidigt som han inte sparar på krutet vad gäller actionscener. Med en bunt fantastiska skådisar - Bale, Michael Caine, Liam Neeson, Gary Oldman, Morgan Freeman, Cillian Murphy, Tom Wilkinson, m.fl. - blir detta en mycket behaglig film att se på. Och Katie Holmes är ju en så mycket bättre Rachel Dawes än Maggie Gyllenhaal, eller hur?

Extratips: "De dimhöljda bergens gorillor" (fredag, SVT1, kl. 21.00), "Mars Attacks!" (lördag, TV6, kl. 21.00), "Apollo 13" (söndag, TV3, kl. 23.25), "Edward Scissorhands" (söndag, TV11, 23.25).

| 26 augusti 2011 18:15 |