Film

Skribent

Patrik Linderholm

19 augusti 2011 | 14:50

TV-tips för helgen v.33

Personliga vendettan, kamper mot rättvisan och jakter på sanningen får vi ta del utav denna helg. En helg med temat "mot alla odds", i flera bemärkelser.

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Mot alla odds - fredag, SVT1, kl. 21.00

Terry Brogan (Jeff Bridges) är en professionell amerikansk fotbollsspelare vars karriär är lagd på hyllan. Han blir kontaktad av en gangster, tillika gammal lagkamrat (James Woods), att hitta dennes förrymda flickvän och hämta tillbaka henne. Eftersom Terry behöver pengar åtar han sig uppdraget. När han väl hittar henne blir han dock själv kär i kvinnan vilket får ganska ödesdigra konsekvenser för de båda. Regissören Taylor Hackford har gjort allt ifrån äldre klassiker som "En officer och gentleman" och "Blood In, Blood Out" till modernare halvmesyrer som "Djävulens advokat" och "Ray". "Mot alla odds" hör definitivt till hans sämre verk, men är fortfarande en rätt hyfsad thriller. Och kom igen, det är Jeff Bridges vs James Woods. Vem vill inte se det?

Född den fjärde juli - fredag, TV8, kl. 21.00

När Oliver Stone fortfarande kunde få ur sig bra filmer gjorde han detta samhällskritiska drama där vi får följa Ron Kovic (Tom Cruise) från det att han som ungtupp tagit värvning i armén för att vara med i Vietnamkriget till det att han kommer hem, som bitter veteran och förlamad från midjan ner, bara för att finna att hans hemland förändrats lika mycket som han själv under tiden som gått. Hans återvändande blir en kamp för såväl sitt handikapp som hans status som krigsveteran i ett förändrat land. Tom Cruise gör som vanligt ett riktigt bra jobb, så bra att han Oscarsnominerades för sin insats. Så gjorde även Stone som faktiskt kammade hem en statyett för Bästa regi. Ganska välförtjänt, även om filmen inte är lika bra som hans första del i sin Vietnamkrig-trilogi, "Plutonen". "Född den fjärde juli" lyckas dock bättre med att anmärka på det som sköttes så fel av USA på den här tiden och Stones små touches gör det till en mycket sevärd och viktig film.

Tid för hämnd - lördag, TV4 kl. 21.20

När jag för inte så länge sedan återsåg alla Bondfilmer slogs jag av hur mycket jag gillade Timothy Dalton som den brittiska agenten med rätt att döda. Såväl hans Bond som filmerna i helhet skrapade bort mycket av den löjlighet som infann sig hos Roger Moores filmer och bjöd på en råare, mer realistisk ton. "Tid för hämnd" är Daltons andra, och tyvärr sista, film och även den bättre av de två. Här tvingas han ut på ett personligt hämnduppdrag då hans polare tillika CIA-kollega Felix Lieter får sin fru mördad och sitt eget ben avkapat efter lite hajtortyr. Det är som sagt befriande att slippa det ständigt glimtande med ögat och se en mer brutal Bond gå lös på skurkarna, och Dalton gör det med bravur. Små extra touches som att Bonds två brudar ställs öga mot öga och blir avundsjuka på varandra och att Q äntligen får lite att göra i filmen höjer denna ett snäpp över många av de andra filmerna i serien. Missa inte heller en ung Benicio del Toro i oförglömlig roll som ondsint hantlangare.

The Lookout - lördag, Kanal 5, kl. 22.40

Joseph Gordon-Levitt spelar här Chris, en före detta hockeyspelare som efter en bilolycka numera lever ett ganska tillbakadraget liv med en hjärnskada han fick i olyckan. Han bor tillsammans med en blind Jeff Daniels och jobbar nattskiftet som städare på en bank. När han sedan träffar en gammal bekant från hans skoldagar hamnar han i en invecklad historia som involverar hans förhållande till banken han jobbar på. Gordon-Levitt har blivit mycket uppmärksammad på senare år och han gör här ett enastående porträtt som den godtrogne Chris. Även skådisar som Matthew Goode och Isla Fisher sköter sig bra, men det är framför allt Jeff Daniels som briljerar i denna film med sin sköna framtoning och karisma. Regissören, Scott Frank, har förövrigt skrivit manus till "Out of Sight" och "Minority Report" och gör här sin regidebut. En mycket bra sådan må tilläggas.

The Cell - söndag, TV11, kl. 22.50

Tarsem Singhs fantastiska och ljuvligt visuella "The Fall" är ett smått mästerverk. Hans regidebut "The Cell" som kom sex år tidigare är tyvärr inte det, snarare motsatsen. Men den är i alla fall ett mer givande filmverk än t.ex. "Polisskolan 3 - begåvningsreserven", vilket vi alltså hade att välja på denna söndag. Hur som helst - Jennifer Lopez gör huvudrollen som Catherine Deane, en psykoterapeut med förmåga att ta sig in i människors medvetande. När en seriemördare fångas men hamnar i koma kontaktas Catherine för att ta sig in i hans undermedvetna och försöka ta reda på var hans senaste offer befinner sig. Och en psykopats undermedvetna är sannerligen ingen trevlig värld att hamna i. Vince Vaughn och Vincent D'Onofrio medverkar också i denna väldigt skruvade och psykedeliska thriller som är som en mix mellan "Inception" och "När lammen tystnar".

Extratips: "Röd Drake" (fredag, TV3, kl. 22.00), "Clerks II" (fredag, TV11, kl. 21.30), "White Material" (lördag, SVT2, kl. 22.20), "Blade Runner: The Final Cut" (lördag, TV4+, kl. 00.15), "Den perfekta stormen" (lördag, TV6, kl. 21.00), "För en handfull dollar" (lördag, TV6, kl. 00.45).

| 19 augusti 2011 14:50 |