Film

Skribent

Patrik Linderholm

12 augusti 2011 | 17:30

TV-tips för helgen v.32

Politiska konspirationer, romanser på Afrikas slätter och actionbakelser av sällan skådat slag är några av grejerna vi har plockat ut ur denna helgs TV-utbud.

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Mitt Afrika - fredag, SVT1, kl. 21.00

Sidney Pollack ("Tootsie", "Tre dagar för Condor") filmatiserade 1985 den sanna historien om den danske författarinnan Karen Blixen (här spelad av Meryl Streep) som i början av 1900-talet emigrerar med sin man till Kenya för att driva en kaffeplantage. Trots ett hårt liv och en otrogen man finner hon sig förföras av det vackra landskapet, och en hemlighetsfull jägare (Robert Redford). Fantastiska miljöer och underbar musik sätter tonen för och binder samman detta romantiska drama. Det är vackert, finstämt och välporträtterat om den starka kvinna som Blixen var, om än lite långdraget. Filmen överröstes dock med Oscars när det begav sig, bl.a. för bästa film, regi, manus, musik och foto.

Hot Rod - fredag, TV11, kl. 21.00

The Lonely Island, humorgruppen bestående av Andy Samberg, Jorma Taccone och Akiva Schaffer, är kanske mest kända för sina sketcher och låtar som figurerat i "Saturday Night Live". Vissa är genialiska, andra inte. Deras långfilmsdebut "Hot Rod" hör däremot till gruppens bättre kreationer. Samberg spelar huvudrollen som Rod Kimble, en aspirerande stuntman med högtflygande drömmar. När hans styvpappa blir hjärtsjuk får han planen att samla in pengar genom sina stunts. En del må avfärda denna som en tramskomedi, men de med rätt smak finner förhoppningsvis underhållning i de många hysteriskt roliga scenerna. Schaffer stod för regin och Bill Hader, Danny McBride, Isla Fisher, Will Arnett och Ian McShane syns i övriga roller. Filmen hamnade i skymundan av "Supersugen" när det begav sig, men är definitivt värd en titt så här i efterhand. Förbannat bra soundtrack dessutom.

Shoot 'Em Up - lördag, TV4+ kl. 22.00

En man sitter på en parkbänk och käkar morötter. En höggravid kvinna springer vädjande förbi och in i en byggnad. Några hotfulla män kommer efter. Sekvensen som följer är en intensiv fight- och shootout där en man får nämnda morötter intryckta genom skallen. Detta är upptakten till, och en bra sammanfattning av, denna minst sagt urflippade actionfilm där Clive Owen tvingas ta hand om en bebis och på samma gång utkämpa actionstunts som skulle få Jason Bourne att rodna. Man skulle kunna kalla den för en mildare, mer återhållsam "Crank", fast med en mer karismatisk britt i huvudrollen. Gillar man alltså filmer med en enmansarmé till protagonist och over-the-top-action så är detta ett perfekt val. Det gäller att ta den för den högoktaniga non-stop-actionbakelse den är.

Spelets regler - lördag, TV8, kl. 20.00

Henry Burton är en ung idealist som söker efter en förebild inom politiken att följa. Han finner fascination i en guvernör från södern, Jack Stanton, som kämpar sida vid sida med sin fru och trogna medarbetare mot posten som demokratisk president. Henry engagerar sig i kampanjen men upptäcker snart att Stanton inte är så perfekt som han verkar (smått Clinton-inspirerad om man säger så) och dras in i ett stort politiskt spel. Mike Nichols har gjort mycket bra i sina dagar, "Mandomsprovet" och "Closer" för att nämna två. "Spelets regler" är tyvärr inte i klass med dessa, men fortfarande en sevärd dramakomedi om de dunkla ridåerna i den politiska världen och vad som försiggår bakom dessa. Den stabila ensemblen bestående av John Travolta, Emma Thompson, Billy Bob Thornton och Kathy Bates utgör mycket av sevärdheten.

State of Play - söndag, TV3, kl. 21.00

På tal om politiska filmer, här är en bättre sådan. Kevin Macdonald imponerade med sin "The Last King of Scotland" och visar på samma stabila klass i detta konspirationsthrillerdrama om en up-and-coming kongressledamot (Ben Affleck) som kopplas till ett brutalt mord. Hans vän tillika grävande kriminalreporter Cal McCaffrey (Russel Crowe) börjar luska i fallet och kommer över något mycket större än väntat (ovanligt i denna genre). Macdonald lyckas dock hålla ett tajt historieberättande filmen igenom, även om bristerna finns där. Starkast lyser dock Crowe, som är utmärkt som den smått sunkiga reportern med sikte på sanningen, i en i övrigt stabil ensemble, som inkluderar Rachel McAdams, Helen Mirren, Robin Wright, Jason Bateman och Jeff Daniels.

Bubblare: "Night of the living dead" (fredag, SVT1, kl. 23.35), "Mannen med oxpiskan" (lördag, TV6, kl. 00.10), "Borat" (söndag, TV4, kl. 22.45), "The Departed" (söndag, Kanal 5, kl. 21.00), "Happy Gilmore" (söndag, TV6, kl 23.05), "Drag Me To Hell" (söndag, TV11, kl. 23.25).

| 12 augusti 2011 17:30 |