Film

Skribent

Patrik Linderholm

5 augusti 2011 | 14:15

TV-tips för helgen v.31

Även om det är så vitt skilda saker som drakinvasioner i ett postapokalyptiskt England som gamla hederliga kärlekstrianglar så är en sak säker – det kommer gå ganska hett till denna helg.

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Den där Mary - fredag, TV4, kl. 21.00

Bröderna Bobby och Peter Farrelly må ha en mycket varierande kvalité på deras verk, där de bättre heter "Dum & Dummare" och "Mina Jag & Irene" medan de sämre stavas "Fäst vid dig" och "Min stora kärlek". "Den där Mary" hör lyckligtvis till duons bättre filmer och blev en oanad hit på humorhimlen. Ben Stiller gör huvudrollen som den kärlekstörstande Ted som fortfarande inte kommit över sin gamla skolförälskelse Mary (Cameron Diaz). Han anlitar en privatdetektiv (Matt Dillon) för att leta reda på henne, men detektiven blir själv kär i henne och vips är en farsartad kärlekshärva igång. Med en del oförglömliga ögonblick, så som ett kämpigt blixtlås, ett annorlunda val av hårmedel och en enträgen hund, lyckas bröderna Farrelly ibland skapa komiskt guld men på det stora hela är det en rätt traditionsenlig förväxlingsromcom.

The Good German - fredag, Kanal 9, kl. 23.10

Steven Soderbergh och George Clooney teamade 2006 åter igen upp för detta vintageinpackade noirdrama. Clooney spelar en amerikansk före detta journalist som återvänder till efterkrigets Berlin i hopp om att finna sin gamla älskarinna (Cate Blanchett). Älskarinnan är dock upptagen med en ny ung man (Tobey Maguire) samtidigt som något mörkt lurar kring såväl henne som den unga mannen. Man skulle kunna kalla detta en pastisch och hellre tipsa om de klassiker filmen är inspirerad av, men faktum är att Soderberghs vision är en intressant sådan som är värd att se, rent estetiskt. Det svartvita fotot, den kulissliknande scenografin, musiken, ja till och med replikframförandet och dramaturgin andas gammal 40-talsfilm, men når ändå inte riktigt samma känsla som dessa. Hade bara intrigen varit mer intressant och filmen i helhet mer spännande hade upplevelsen varit mer gjuten, men sevärd är den hur som helst.

Drakarnas rike - lördag, TV6 kl. 21.00

Vid ett tunnelbanearbete i nutida London väcks en eldsprutande drake som legat och slumrat i flera århundranden. Tolvårige Quinn är mitt i händelsernas centrum och ser sin mor och alla gruvarbetare stekas till döds. Tjugo år senare lever han (då i form av Christian Bale) i ett postapokalyptiskt England infesterat av drakar och är ledare för en grupp överlevande. Tillsammans kämpar de för att försöka behålla människans existens. Det är en intressant premiss vars utförande är väl godkänt om man tar den för den actionfilm den faktiskt är. Actionmomenten är snygga och undergångskänslan hänger över en lika brännande som drakarnas eldar. Matthew McConaughey gör en av sina bättre roller som den hetlevrade drakjägaren Van Zan och maktspelet mellan honom och Bale hör till filmens främsta stunder. Även Izabella Scorupco och Gerard Butler återfinns i rollistan.

In the Valley of Elah - lördag, TV4+, kl. 22.00

Paul Haggis gjorde sin regidebut redan 1993, men det var inte förrän han gjorde sin andra film elva år senare som han verkligen gjorde ett namn av sig. Hans "Crash" öppnade många dörrar vilket ledde till prisbelönade manus till bl.a. "Million Dollar Baby", "Casino Royale" och Clint Eastwoods back-to-back-projekt "Flags of Our Fathers"/"The Letters of Iwo Jima". "In the Valley of Elah" är Haggis' tredje film som regissör, och en ganska lyckad sådan. Tommy Lee Jones spelar pappan till en soldat som har försvunnit spårlöst efter sin hemkomst från Irak, och han bestämmer sig för att ge sig iväg och finna svar kring försvinnandet. Han hittar hjälp i en nybliven mordutredare (Charlize Theron) och tillsammans hjälps de åt i en jakt på sanning och militär korruption. Haggis har en tendens att vara lite övertydlig när det kommer till sentimentalitet men när skådespelarna sköter sig så bra som här är det bara att vika efter. I övriga roller syns bl.a. Susan Sarandon, Jason Patric, James Franco och Josh Brolin.

Buffalo Soldiers - söndag, TV6, kl. 23.05

Innan Joaquin Phoenix valde att ta ett smått annorlunda karriärsteg var han en ganska lysande skådis (det är han säkert fortfarande, så det är bara att hoppas att han återvänder som "vanlig" skådespelare). En av hans skönaste roller gör han i denna smått underskattade pärla om en amerikansk militärbas i Västtyskland strax före murens fall. Phoenix spelar Elwood, en soldat tillika fixare med kontakter i de mindre hederliga organisationerna. När han blir kär i en sergeants dotter (Anna Paquin) svär han att sluta med brottsligheterna, så fort han har gjort det ökända "sista jobbet". En annorlunda skådeplats gör grund för en underhållande historia med ganska mörk men ändå tramsig humor. Trots en rätt ordinär grundstory och uppenbara undertoner lyfter den ändå över liknande filmer genom sin stundtals bisarra humor och lysande skådespel.

| 5 augusti 2011 14:15 |