Film

Skribent

Patrik Linderholm

29 juli 2011 | 15:15

TV-tips för helgen v.30

Denna helg hamnar vi åter i skolbänken. Huruvida du trivs bäst i Ridgemont High, med John Keatings livsfilosofi, genom Kevin Spaceys metoder eller i livets hårda skola får du avgöra själv.

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Häftigt drag i plugget - fredag, SVT1, kl. 22.30

"Häftigt drag i plugget", eller "Fast Times at Ridgemont High" som den heter i original, är en kultförklarad amerikansk ungdomsklassiker. I Sverige har vi kanske inte samma uppfattning, men amerikanarna har valt att tokhylla denna. Inte desto mindre är det ett intressant verk då det var första gången en av våra nu levande bästa skådespelare lyste upp bioduken. Sean Penn i rollen som den surfande, gräsrökande och allmänna überslackern Jeff Spicoli kom att ikonisera såväl filmen som den arketyp han skapade. Sen har vi ju den där bikiniscenen. Phoebe Cates ("Gremlins") som i drömlik slow motion kliver upp ur poolen och sakta knäpper upp sin klarröda bikini gjorde inte bara filmen oförglömlig utan fostrade även en hel generation unga onanister.

The Truman Show - fredag, TV4, kl. 21.00

Peter Weir är en regissör vars namn inte hörs särskilt ofta och knappast är ett household name. Icke desto mindre är han en av de mest framstående i sitt yrke, med en lång karriär i bagaget. "The Truman Show" är kanske en av hans mer mainstreamaktiga filmer, men ändå har den en säregenhet karaktäristisk för Weir. Jim Carrey gör en av sina bästa roller som Truman Burbank, en till synes vanlig man som bor i en trevlig amerikansk småstad. Vad han dock inte vet, men som alla andra i hela världen vet, är att hans liv har direktsänts ända sedan han ploppade ut ur sin mors sköte. Men efter trettio år av ständigt bevakande börjar han nu misstänka någonting. Eloge ska kanske främst ges till Andrew Niccol för sitt fantastiska och originella manus, som faktiskt utgör briljansen i detta verk, men även Weirs regi och Carreys prestation förtjänar starkt omnämnande. Så även Ed Harris Oscarnominerade insats som demonproducenten Cristof.

Skicka vidare - lördag, Kanal 5 kl. 21.00

Trevor McKinney (spelad av barnstjärnornas barnstjärna Haley Joel Osment) bor med sin hårt kämpande, ensamstående mamma (Helen Hunt). En dag får han ett uppdrag av sin lärare (en briljant, brännskadad Kevin Spacey) där han ska försöka förändra något i sin omgivning till det bättre. Trevor kommer på idén om att varje människa som drar nytta av någon annans goda gärning ska "skicka vidare" och göra tre människor en tjänst. Hans projekt blir ett minst sagt betydelsefullt och livsförändrande sådant för alla i hans närhet. En stark skådespelartrio ihop med birollsprestationer av Jay Mohr, James Caviezel och Jon Bon Jovi (!) bjuder i regi av Mimi Leder ("Fredsmäklaren", "Deep Impact") på ett sentimentalt men vackert drama med viktigt budskap. Perfekt tårkanalsrensning.

Octopussy - lördag, TV4, kl. 21.20

Återigen är det dags för ett Bondäventyr. Denna gång sätts Roger Moores version av den brittiska agenten på att undersöka de mystiska omständigheter under vilka agent 009 mördats med ett falskt Faberge-ägg i handen. Uppdraget tar honom (som vanligt) över de flesta av jordens hörn där han bl.a. får stifta bekantskap med den mystiska Octopussy (spelad av svenska Maud Adams, som därmed gör sin andra Bond-roll). Moore må inte vara den bästa Bond, och detta är inte hans bästa film, men fortfarande en godtycklig sådan. Gillar man den traditionsenliga Bondtematiken lär man inte bli besviken. Den har trots allt det mesta; onda ryssar, indier, djungler, cirkusar, biljakter, farliga djur och snygga kvinnor. Vad mer kan man begära?

Döda poeters sällskap - söndag, Kanal 5, kl. 14.30

Veckan rundas av med ytterligare en film signerad Peter Weir. Även detta är en av hans mer välkända filmer, men tyvärr inte bland de bästa. Likväl är det en mycket bra film. Robin Williams levererar en av hans mest minnesvärda roller som den frispråkiga och motiverande engelskaläraren John Keating som dyker upp som en frisk fläkt i den annars så strikta privatskolan. Genom sina oortodoxa metoder skapar han liv och inspiration hos skolans pojkar och får dem att inse att det finns fler möjligheter i livet. Genom Williams karisma och Weirs eminenta regi trollbinds vi lika starkt som pojkarna i filmen. Det är lika underhållande som gripande emellanåt, hela tiden gjort med ett fenomenalt handlag. Blir du inte rörd av filmens slutscen har du ingen själ.

| 29 juli 2011 15:15 |