Film

Skribent

Patrik Linderholm

22 juli 2011 | 16:45

TV-tips för helgen v.29

Förra veckan kunde vi avnjuta David Finchers briljans två gånger, och denna vecka är inte sämre då vi får dubbelvisningar från inte mindre än två andra mästerregissörer.

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

I skuggan av ett brott - fredag, SVT1, kl. 22.30

Helgen inleds med en av Ridley Scotts mindre kända filmer, hans "I skuggan av ett brott" från 1987. Tom Berenger spelar den gifta New York-polisen Mike Keegan som blir förälskad i den societetsdam (Mimi Rogers), tillika mordvittne, som han har satts på att beskydda. Trots att de kommer från två helt olika världar utvecklas en attraktion dem emellan som är så förbjuden den bara kan bli. Det låter slentrianmässigt, och det är det också. Att vänta sig "Alien" eller "Blade Runner"-klass är bara dumt att göra. Detta är en småskalig dramathriller med skön 80-tals- och noirkänsla (saxofonblås, regniga New York-gator - you name it) som levererar det den ska. Manuset är visserligen mediokert med miljöerna har ordnats med fingertoppskänsla och Berenger är trevlig att skåda.

Gladiator - fredag, TV3, kl. 21.55

Tycker man "I skuggan av ett brott" låter helt ointressant visas ungefär samtidigt en av Ridley Scotts absolut främsta verk - hans storslagna epos "Gladiator". Russel Crowe gör kanske sitt livs roll som generalen Maximus, framgångsrik och uppskattad av såväl soldaterna som kejsaren, vars liv tar en väldigt tragisk vändning när den gamle kejsaren dör och hans son Commodus (Joaquin Phoenix) tar över. Maximus tvingas till livet som slav och utsätts för de grymma gladiatorspelen som överklassen roade sig med. Det är välspelat, känslofyllt, episkt och fantastiskt berättat, med lysande musik och foto. Kort och gott en modern filmklassiker utan dess like, även om den enligt mig inte når upp till Scotts "Alien".

Road to Perdition - lördag, TV4+ kl. 22.00

Fredagen gick i Ridley Scotts tecken och även lördagen tillägnas helt till en annan mästerlig regissör - Sam Mendes. "Road to Perdition" är hans andra film efter den oerhört lyckade debuten "American Beauty" och bygger på en serieroman med samma namn. Ett väldigt udda val för denna regissör kan tyckas men sannerligen inget fel sådant visade sig. Mendes version av den mörka 30-talscentrerade storyn om Michael Sullivan (Tom Hanks), familjefader och hitman åt den irländska maffian, som tillsammans med sin son tvingas ut på en resa efter hämnd. Mendes lyckades skapa såväl ett thrillerbetonat visuellt praktverk som ett rörande far och son-drama vars mix utgör ett mindre mästerverk. Hanks är som oftast briljant och får lika bra sällskap av bl.a. Paul Newman, Jude Law och Daniel Craig.

Revolutionary Road - lördag, Kanal 5, kl. 21.00

Mendes andra film för helgen är den han kom att göra sex år efter "Road to Perdition". Här spelar Leonardo DiCaprio och Kate Winslet äkta paret Frank och April Wheeler som lever tryggt i en amerikansk förort på 50-talet. Men allt är inte så glatt som det verkar. När man ser denna är det lätt att konstatera att Sam Mendes är en jävel på att visualisera skiten under de till synes idylliska villaförorterna. Liksom i "American Beauty" skildrar "Revolutionary Road" ett förfall i vad som verkar som vara den amerikanska drömmen. Lika briljant dessutom, för detta är en riktigt bra film av Mendes. Storyn, dialogerna, fotot och skådespeleriet är allt top-notch. DiCaprio och Winslet (förenade för första gången sedan bådas debut i "Titanic") är båda fenomenala men främst förtjänar Michael Shannon eloge för sin Oscarsnominerade birollsprestation.

Casanova - söndag, Kanal 5, kl. 21.00

Han må göra en del skit nuförtiden, vår landsman Lasse Hallström (exempelvis "Dear John"), men han har också gjort en rad fantastiska filmer (exempelvis "Ciderhusreglerna"). Denna filmatisering om världens genom tiderna mest kända kvinnotjusare lägger sig någonstans mitt emellan (ok, lite mer åt skit-hållet). Heath Ledger gör huvudrollen som den charmerande förföraren Casanova som avverkar kjoltyg på löpande band. Alla faller offer för hans charm, tills han möter Sienna Millers Francesca Bruni. Hon nobbar honom, vilket ger tjejtjusaren en utmaning han aldrig behövt ge sig in i tidigare. Det är tur att Ledger har sin karisma för han är den som lyckas charmera oss igenom den smått oengagerande, farsliknande storyn. Ett plus för miljöerna och kostymerna dock.

När lammen tystnar - söndag, TV3, kl. 23.00

Sist ut denna vecka är en riktig filmklassiker. Jonathan Demmes filmatisering av Thomas Harris roman är en mörk, spännande och jordnära berättelse om en seriemördarjakt och en studie i det mänskliga psyket. Jodie Foster spelar den nyblivna FBI-agenten Clarice Starling som sätts på fallet kring en seriemördare som inte bara dödar, utan även flår, sina offer. I utredningen stiftar hon bekantskap med den inspärrade psykiatern, tillika kannibalen, Dr. Hannibal Lecter, förevigad i Anthony Hopkins briljanta rolltolkning. Det är skickligt berättat, oerhört välspelat och underbart fotat. Kort och gott den bästa seriemördarfilmen efter "Seven".

| 22 juli 2011 16:45 |