Film

Skribent

Patrik Linderholm

15 juli 2011 | 18:40

TV-tips för helgen v.28

Gisslandraman, utomjordiska attacker och seriemördarjakter är några av de scenarios TV-utbudet har att erbjuda denna helg. En mycket spännande filmhelg är alltså att vänta.

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Blue Steel - fredag, SVT1, kl. 21.30

Nej, detta är inte en filmatisering av Derek Zoolanders ökända pose med samma namn. Det här är en spännande thriller signerad Kathryn Bigelow om rookiepolisen Megan Turner (Jamie Lee Curtis) som under sitt första uppdrag skjuter en rånare till döds. Men ingen, utöver Megan, verkar efteråt minnas om rånaren var beväpnad och inget vapen hittas så hon suspenderas. När sedan kulor inristade med Megans namn hittas i offren till en seriemördare står det klart att någon fått tag på rånarens pistol och fattat tycke för henne. Det hela eskalerar i en (hyfsat) spännande katt och råtta-lek som tyvärr lider av för lite engagemang. Bigelow har såväl skrivit som regisserat men når inte upp till de verk hon senare skulle komma att göra ("Point Break", "Strange Days", "The Hurt Locker").

Till alla nattugglor rekommenderas även Peter Weirs mystiska drama ”Utflykt i det okända” från 1975 som börjar direkt efter ”Blue Steel”.

Seven - fredag, TV3, kl. 21.45

Nykomlingen David Mills (Brad Pitt) och veteranen William Somerset (Morgan Freeman), som precis är på gränsen till pensionering (såklart), är två poliser som tillsammans sätts på utredningen kring vad som visar sig vara en seriemördare med de sju dödssynderna som tema. Nykomling/veteran-tänket känns förvisso smått förlegat, men tro mig - filmen i övrigt håller absolut toppklass. Ett otroligt tajt manus av Andrew Kevin Walker, magnifika skådespelarprestationer, bländande snyggt foto och, såklart, David Finchers eminenta regi gör detta till en av de absolut snyggaste, råaste, smartaste och mest spännande filmerna någonsin i thrillerfacket.

Invasion - lördag, TV3 kl. 22.00

"Invasion" är en av de många omfilmatiseringar som finns av 50-talsklassikern "Världsrymden anfaller" (som i sin tur bygger på sci-fi-boken "The Body Snatchers" från 1955). Versionen från 1978 med Donald Sutherland är den mest lyckade, men denna nytolkning från 2007 är inte fy skam. Nicole Kidman spelar psykiatern Carol Bennell som hamnar mitt i den mystiska epidemi som sprider sig över jorden och ändrar folks beteende. Hon börjar ana oråd och inte långt efter är hon fast i en fartfylld jakt om att rädda sig själv, sin son och mänskligheten. Säga vad man vill om Oliver Hirschbiegels val att göra en remake av en remake, men att leverera en nagelbitande spännande sci-fi har han i alla fall lyckats med.

John Q - lördag, TV6, kl. 21.00

John Q. Archibald (Denzel Washington) är en helt vanlig arbetarklassnubbe som jobbar hårt för att försörja sin familj. När hans sons hjärta pajar gör så också Johns värld. Sonen behöver omgående en hjärttransplantation men John är långt ifrån att kunna bekosta den. I ren desperation tar han en hel akutmottagning som gissla i hopp om att kunna rädda sin son. Nick Cassavetes har fått fram en spännande och rörande historia om hur långt man verkligen är villig att gå för att rädda någon man älskar, även om man på lång väg kan se vart det barkar. Washington är lysande som vanligt och den övriga casten (bl.a. Robert Duvall, James Woods, Anne Heche) gör även den bra ifrån sig.

Zodiac - söndag, Kanal 5, kl. 21.00

Japp, det blir dubbelt upp för David Fincher denna helg. Liksom "Seven" handlar "Zodiac" om jakten på en brutal, mystisk seriemördare, men de två filmerna skiljer sig på många olika sätt. "Seven" är mer en spännande, psykologisk och intensiv jakt medan "Zodiac" är ett intressant pusseldrama med bländande karaktärsskådespel. Vi får följa med ett antal personer i jakten på den verkliga mördaren The Zodiac Killer som härjade i San Francisco mellan 1966 och 1978, där Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr. och Mark Ruffalo utgör centraltrion. Skådespelet är som sagt lysande, så även fotot. Tyvärr tycker jag den blir lite seg och utdragen mot slutet, till skillnad från "Seven" där man sitter som på nålar. Så personligen tycker jag denna inte riktigt når upp till samma klass som "Seven" (jag vet att en del tycker helt tvärtom) men det är fortfarande en riktigt bra film av mästaren Fincher.

| 15 juli 2011 18:40 |