Film

Skribent

Patrik Linderholm

8 juli 2011 | 22:15

TV-tips för helgen v.27

Adam Sandler som pappa, demoniska fåglar och en gråhårig Tom Cruise – ja det är några av de smått chockerande syner som genomsyrar helgens TV-utbud.

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Big Daddy - fredag, TV4, kl. 21.00

Jag må vara nostalgisk lagd, men detta anser jag vara en av Adam Sandlers bättre filmer (även om det kanske inte säger så mycket). Faktum är att jag till och med idag rörs till tårar över förhållandet mellan Sandlers karaktär Sonny Koufax och den 5-åriga pojke han får på halsen och anammar som sin egen. Trots sin omogna uppsyn lyckas Sonny visa sig vara ansvarstagande och kärleksfull till pojken, trots sina smått okonventionella uppfostringsmetoder. Lika delar Sandler-humor och rörande far-och-son-relation gör detta till en härlig dramakomedi med sköna biroller som Joey Lauren Adams, Jon Stewart och Leslie Mann.

Fåglarna - fredag, SVT1, kl. 00.15

Alfred Hitchcock har nog levererat fler filmiska klassiker än någon annan regissör och "Fåglarna" från 1963 är sannerligen en av hans mest ikoniska filmer. Tyvärr är det långt ifrån den bästa, men fortfarande en intressant studie från the master of suspense med en rad otroligt snygga scener (håll utkik efter scenen med kråkorna på klätterställningen). Tippi Hedren spelar den vackra blondinen Melanie Daniels som åker till Bodega Bay i jakt på den eftertraktade ungkarlen Mitch Brenner (Rod Taylor). Men väl där börjar traktens fåglar bete sig konstigt och det hela utmynnar i en kamp om livet mot våra fjäderbeklädda vänner. Inget ont om Hitchcock, men hans film håller verkligen inte samma klass idag. Trots det finns det en del snygga scener att njuta av, han kallas ju inte mästerregissör för inget.

300 - lördag, Kanal 5 kl. 21.00

De flesta är nog bekanta med Zack Snyders, om jag så får säga, lyckade filmatisering av Frank Millers serie om det historiska slaget Thermopylae där 300 spartaner, ledda av en extremt rippad Gerard Butler, tar sig an kung Xerxes persika armé, som är, ja, lite större. Det blir mycket magrutor, brutala fältslag och allmän visuell fröjd i Snyders mastodontfyllda epos. Den kanske inte innehar en lika tung och äventyrlig historia som exempelvis "Gladiator", men Snyders vision är en intressant sådan och den serietidningsestetik han använder sig av utgör en värdig filmatisering av Millers verk.

Collateral - lördag, TV4+, kl. 22.00

Taxichauffören Max (Jamie Foxx) lever ett ganska stillsamt liv och glider runt i sin taxi. Men en kväll plockar han upp den mystiska Vincent (Tom Cruise) som ber honom köra till fem olika adresser. Redan vid första adressen får Max en rejäl chock då Vincent dödar en man. Max får under resten av kvällen agera chaufför åt yrkesmördaren Vincent vilket får större och större konsekvenser ju längre de kommer. Foxx och Cruise utgör ett strålande par i denna rätt snitsiga thriller signerad Michael Mann, där framför allt Cruise med sitt gråa hår och varglika utseende briljerar som ett brutalt rovdjur i den urbana djungeln. "Collateral" är långt ifrån Manns bästa, men fortfarande en smått underskattad och undersedd film.

Breach - söndag, TV4, kl. 21.00

Fyra år efter den hyfsat lyckade debuten "Shattered Glass" återvände Billy Ray (som även agerat manusförfattare till bl.a. "Volcano" och "State of Play") till regissörsstolen och skapade denna politiska thriller baserad på verkliga händelser. Ryan Phillippe spelar FBI-nykomlingen Eric O'Neill som blir placerad som assistent åt veteranagenten Robert Hanssen (Chris Cooper), som misstänks vara spion. O'Neill sänds alltså in för att spionera på spionen och hamnar i ett mycket större fall än vad han kunde anat. Skådespeleriet är på topp, främst av Cooper som briljerar i rollen som den tvetydiga Hanssen. Gillar man filmer med politiska teman, intressanta karaktärsstudier och konspirationselement är "Breach" ett utmärkt val.

| 8 juli 2011 22:15 |