Film

Skribent

Patrik Linderholm

1 juli 2011 | 15:30

TV-tips för helgen v.26

80-talsklassiker, kassa TV-spelsfilmatiseringar och briljanta mästerverk – denna filmhelg blandar verkligen högt och lågt. Vi har valt ut lite av båda.

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Dirty Dancing - fredag, SVT1, kl. 21.30

Patrick Swayze och Jennifer Grey utgör huvudrollerna i detta dansanta drama om "Baby", en ung tjej som följer med föräldrarna till en semesterort i USA och fascineras av dansläraren Johnny och hans sexiga rytmer. En förbjuden kärlekshistoria uppdagas mellan de två när Baby blir Johnnys lärling både på och utanför dansgolvet. Trots att filmen utspelar sig på 60-talet andas den verkligen 80-tal. De snygga danserna och den härliga musiken och kläderna skapade en ikonisk film och kärlekshistoria som är starkt förknippat med detta årtionde. Filmen må bli lite övertydligt moralisk, men det är en snygg och charmig coming of age-historia där den förbjudna kärleken mellan den unga Baby och den äldre Johnny utgör ett intressant lager i filmen.

Max Payne - fredag, TV11, kl. 21.00

John Moores ("Behind Enemy Lines") filmatisering av det finska TV-spelet från 2001 med samma namn håller långt ifrån den mästerliga klass som spelet hade. Mycket av spelets mörka historia och berättarsätt har gått förlorat men filmen lyckas ändå bidra med en del intressanta visuella medel. "Max Payne" skildrar historien om NYPD-snuten med samma namn vars fru och barn blir brutalt mördade. Tre år senare kommer han äntligen mördaren på spåren och ledtråden är en speciell drog som ger otäcka hallucinationer. Mark Wahlberg gör halvkasst huvudrollen som Payne och Mila Kunis känns även hon rätt malplacerad som Mona Sax. Det är synd att ett sådant bra spel blir en sådan dålig film, men så brukar det ju vara med TV-spelsfilmatiseringar. Den får ett litet pluspoäng för de snygga, dystra miljöerna.

There Will Be Blood - lördag, Kanal 5 kl. 21.00

Vi tipsade visserligen om den här filmen för ett tag sedan, men det här är en film som tåls att uppmärksamma många gånger. Paul Thomas Anderson regisserar den eminenta karaktärsskådespelaren Daniel Day-Lewis i detta mörka drama om en girig entreprenör som tar ett järngrepp om en liten stad i Kalifornien i slutet på 1800-talet i jakt på olja. Historien spårar ur i en såväl en personlig kamp som en uppgörelse mellan religion och entreprenörskap. "There Will Be Blood" är så graciöst fenomenal i många av dess beståndsdelar, främst Day-Lewis skådespeleri (han gör verkligen sitt livs roll) och det fulländiga fotot av Robert Elswit. Kort och gott är det en av 2000-talets bästa filmer, som lär få alla cineaster att drägla.

Mannen med den gyllene pistolen - lördag, TV4, kl. 21.20

Roger Moore må vara en av mina mindre favoriter när det gäller James Bond men "Mannen med den gyllene pistolen" är en av hans bättre filmer, och faktiskt en av favoriterna när det kommer till Bond-filmer. I hans nionde äventyr måste Bond stoppa den ondskefulle lönnmördaren Scaramanga (strålande gestaltad av Christopher Lee) som har knåpat ihop en enorm laserstråle driven på solceller, samtidigt som ett pris sätts på Bonds huvud. Det är lagom balanserat mellan action, humor och charm, med en briljant ondskefull skurk, minnesvärd hantlangare och snygga miljöer - så som det ska var i en Bondfilm. Våra vackra svenskor Britt Ekland och Maud Adams utgör dessutom filmens Bondbrudar, inte fy skam.

Disturbia - söndag, Kanal 5, kl. 21.00

Efter strul i skolan döms Kale (Shia LaBeouf) till tre månaders husarrest. Rätt soft om han får säga det själv eftersom han kan spendera dagarna till att spela TV-spel, lyssna på musik och undersöka hur bra man mår efter att ha ätit en hel burk Nutella respektive jordnötssmör. Allt tar dock en allvarlig vändning när han börjar misstänka att hans granne är en seriemördare. Med limiterade förmågor försöker han göra allt för att ta reda på sanningen. D.J. Carusos spännande ungdomsthriller skulle man kunna säga är en nytolkning av James Stewarts bestyr i Alfred Hitchcocks "Fönstret åt gården" (med influenser från "Fright Night"). Även om det är långt ifrån Hitchocks version är det en skönt spännande och underhållande film att avnjuta i söndagsaftonen.

| 1 juli 2011 15:30 |