Film

Skribent

Patrik Linderholm

24 juni 2011 | 13:30

TV-tips för helgen v.25

Varför dansa runt en gräsklädd stång när man kan sitta inne och se på film? Skippa sillen och nubben (eller i alla fall sillen) denna midsommar och ta och njut av de guldkorn vi har plockat ut åt er.

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Last Chance Harvey - fredag, SVT1, kl. 21.00

Harvey Shines (Dustin Hoffman) karriär hänger på en skör tråd, men han får en sista chans att behålla jobbet som reklamjingelkompositör. Helgen innan det viktiga mötet åker han till London för sin dotters bröllop men får beskedet att han blivit ersatt av dotterns styvfar att leda henne till altaret. Förkrossad vänder han hemåt men missar planet och därmed mötet och avskedandet kommer med expressbud. När hela livet verkar så mörkt det bara kan bli träffar han dock Kate (Emma Thompson). Det är lika vemodigt som kärleksfullt men filmen lyckas balansera detta med bravur. Hoffman och Thompson är två mycket kompetenta skådespelare och de visar båda två vad de går för i denna ljuvliga medelålders-romcom.

Mystery Men - fredag, Kanal 5, kl. 22.00

En mycket brokig skara, såväl karaktärs- som skådespelarmässigt, förenar sina krafter i denna superhjältekomedi, som man skulle kunna kalla för en sorts arbetarklassversion av "Watchmen". När Champion Citys legendariska superhjälte Captain Amazing tas till fånga av Casanova Frankenstein och hans diskodansande följeslagare är det upp till Mystery Men, med sina unika förmågor som att kasta gafflar, bowla och slåss med spadar, att hålla staden säker. Ja, det låter otroligt enfaldigt, och det är det också. Men med sköna skådespelare som Ben Stiller, Hank Azaria, William H. Macy, Janeane Garofalo, Greg Kinnear, Eddie Izzard, Geoffrey Rush, m.fl. blir det i alla fall uthärdligt, och till och med lite kul emellanåt.

Citizen Kane - lördag, SVT2 kl. 21.25

Klassikernas klassiker "Citizen Kane" är en film som näst intill blivit söndertjatad och sönderanalyserad genom åren. På filmutbildningar granskas varenda ruta och på topplistor över världens genom tiderna bästa filmer rankas den ofta bland den absoluta toppen. I mångt och mycket är det med all rätt, för detta är en fenomenal film. Orson Welles regisserar och spelar huvudrollen i denna episka historia om en finanspamps uppgång och fall, från skiljandet från föräldrarna som ung till hans sista dagar i jättepalatset Xanadu, hela tiden med en pusselhistoria om hans sista ord på dödsbädden. Welles vision är ett tidlöst mästerverk med många cinematiska element att beundras över. Har du inte sett den är det hög tid att göra det nu.

High Fidelity - lördag, Kanal 5, kl. 21.00

Många av Nick Hornbys böcker har varit utmärkt material att filmatisera, men frågan är om inte detta är den bästa av dem. John Cusack spelar, i regi av Stephen Frears, musikentusiasten Rob Gordon som jobbar på en mindre skivaffär i Chicago. När hans flickvän Laura gör slut med honom börjar han fundera på vad som gått snett i hans kärleksliv genom åren, detta genom att göra fem-i-topp-listor och diskutera livet med sina två anställda - Dick och Barry. Cusack passar utmärkt i rollen som den nördiga och grubblande Rob och även Jack Black gör ett minnesvärt porträtt som den enträgna Barry. Frears gestaltar med bravur Hornbys historia och levererar en härlig film om kärlek, musik och meningen med livet.

The Constant Gardener - söndag, TV4, kl. 21.00

Efter "Guds Stad" valde regissören Fernando Meirelles att följa upp med en filmatisering av John Le Carrés roman "The Constant Gardener". Storyn kretsar kring den brittiska diplomaten Justin Quayle (Ralph Fiennes), vars fru (Rachel Weisz) mördas under mystiska omständigheter när de tillsammans besöker Kenya dit Justin har skickats för diplomatiska uppdrag. Det blir upp till honom själv att nysta upp mysteriet kring mordet. "The Constant Gardener" är inte i klass med Meirelles föregående alster men är ändå likasinnad på många punkter. Det är tydligt att han vill berätta om viktiga världsproblem men det görs tyvärr inte på särskilt effektivt sätt. Det blir väldigt spretigt rent genremässigt, Meirelles verkar ha haft svårt för att bestämma sig vilken typ av film han ska göra. Skådespelarna är dock briljanta i rollerna och Weisz tilldelades t.o.m. en Oscar för Bästa kvinnliga biroll.

| 24 juni 2011 13:30 |