Film

Skribent

Patrik Linderholm

17 juni 2011 | 16:15

TV-tips för helgen v.24

Tragiska livsöden genomsyrar verkligen denna TV-helg. En del lämnas med hoppen kvar, andra inte. Men vi lämnas i alla fall en riktigt bra filmhelg.

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Jerry Maguire - fredag, SVT1, kl. 21.00

Titelkaraktären Jerry (Tom Cruise) är en skuldmedveten sportsagent som lägger fram ett förslag till företaget om att ändra verksamheten till det bättre. Det slutar med att han får sparken och tvingas, med en enda klient, försöka klara sig som egen företagare. Cameron Crowe är inte i sitt esse, men levererar en feelgood-film med gemytlig kärlekshistoria (med den klassiska repliken "You had me at 'Hello'") och en Cruise i högform. "Jerry Maguire" ledde också till att Cuba Gooding Jr. inte bara fick komma så nära han någonsin kommit Oscarsgalan, utan även kamma hem en statyett för Bästa manliga biroll och leverera ett av de mest minnesvärda talen i galans historia.

American History X - fredag, Kanal 5, kl. 22.00

Edward Norton gör en oerhört minnesvärd rolltolkning som nynazisten Derek Vinyard som, efter att ha suttit i finkan till följd av mord, har kommit underfund med sin livsstil och sadlar om. Lillebror Danny (Edward Furlong) är inte lika förtjust i Dereks nya syn på tillvaron vilket skapar en spricka i brödraskapet. Svartvitt foto blandas med färg för att skilja på dåtid och nutid och skapar ett härligt bildspråk i detta starka och betydelsefulla drama. Tony Kaye har fått fram en gripande och stilfull inblick kring de tragiska konsekvenserna av rasism, såväl övergripande som inom denna specifika familj. Skådespelarprestationerna är på topp, och förutom de två Edwardarna syns även Beverly D'Angelo, Stacy Keach, Fairuza Balk, Ethan Suplee och Elliot Gould.

Gomorra - lördag, SVT2 kl. 22.20

Maffians hemland Italien blev spelplatsen för en av 2000-talets främsta maffiaskildringar, baserad på den vida uppmärksammade reportageboken av Roberto Saviano. Närmare bestämt är det Neapel som agerar skådeplats för de fem livsöden som flätas samman i denna råa skildring om makt, pengar och blod i högnästet av Italiens maffiosor. Det okonventionella berättandet gör det väldigt rörigt emellanåt, och tillsammans med en del oengagerande episoder förstör det en del av flytet i filmen. Den dokumentära känslan och en rad starka scener (tänk diskbänksrealism med små doser av action) väger dock upp för det röriga narrativet och gör detta till en viktig anti-Hollywoodfilm som ändå kan lyckas väl på världsarenan.

Michael Clayton - lördag, TV4, kl. 21.30

Hans jobb går ut på att snabbt och säkert hitta lösningar på olika knipor som hans firmas klienter satt sig i, allt från smitningsolyckor till snattande fruar. Michael Clayton är en "fixare". Han jobbar åt en stor advokatbyrå i New York, men börjar ifrågasätta sin position. När byrån en dag hamnar i en svår situation väljer han att frångå sina principer att mörka det som skett och istället börja undersöka händelserna. George Clooney är perfekt i rollen som den ansvarstyngde och ifrågasättande fixaren Clayton och regissör Tony Gilroy lyckas eminent att varva lågmäldhet och spänning sinsemellan. Lägg därtill lysande birollsprestationer från bl.a. Tilda Swinton och Tom Wilkinson och du har en riktigt stabil konspirationsthriller.

Million Dollar Baby - söndag, TV4, kl. 21.00

Maggie Fitzgerald (Hilary Swank) är tjejen som kliver in på den ärrade före detta proffsboxaren Frankie Dunns (Clint Eastwood) boxningsklubb och kräver att få träna. Clintan grymtar traditionsenligt till en början men ger sedan efter och en vacker form av far och dotter-relation uppstår. Motgångar och misär byts till framgång och beundran. Vi har sett det många gånger förut. "Million Dollar Baby" är som en mer sentimental och Hollywoodifierad "Girlfight" (Michelle Rodriguez genombrott från 2000) som slår på precis rätt strängar för att hålla oss i schack. Egentligen levererar den inte något nytt, men det görs på ett riktigt snyggt sätt av Eastwood och det mollaktiga slutet är en frisk fläkt som bryter den konventionella storyn.

| 17 juni 2011 16:15 |