Film

Skribent

Patrik Linderholm

3 juni 2011 | 14:32

TV-tips för helgen v.22

Från slummen i New Yorks 1920-tal till dagens dito i Bombay. Helgens filmer tar oss långväga såväl historiskt som geografiskt.

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Once Upon A Time in America - fredag, SVT1, kl. 23.30

Mästerregissören Sergio Leone's sista film blev detta tre och en halv timme långa storslagna gangsterepos där vi får följa David "Noodles" Aaronsons (Robert De Niro) livshistoria - från ett fattigt judiskt gatubarn i New York i början av förra seklet, genom hans klättring i maffian, fram till hans dagar som gammal man med mycket på sitt samvete. De Niro briljerar i huvudrollen, och backas lika starkt upp av bl.a. James Woods, William Forsythe, Elizabeth McGovern och Danny Aiello. Ennio Morricone gör traditionsenligt musiken, som även den är fullkomligt fenomenal. Leone's skildring av ett USA i förändring är ett mästerligt sådant. Att säga att han avslutade sin karriär med bravur är en underdrift.

Misstänkt för mord - fredag, TV8, kl. 21.00

Harrison Ford spelar Ruby Sabich, en åklagare som får ta hand om fallet på mordet av hans kvinnliga kollega Carolyn. Vad ingen vet är att Ruby själv tidigare haft en affär med kvinnan, och när det hittas spår mellan honom och mordoffret hamnar han i ett virrvarr av svek och lögner för att försöka rentvå sitt namn. Alan J. Pakula ("Alla Presidentens Män", "En fiende ibland oss") har, efter Scott Turrows roman, lyckats skapa en lika spännande, sensuell thriller som starkt rättegångsdrama. Det är välspelat och gjort med känsla, även om Pakula har gett oss bättre verk.

W - lördag, SVT2 kl. 21.30

Oliver Stone har inte gett oss mycket att hänga i granen de senaste - ja, tio åren åtminstone - men hans George W. Bush-historia som skildras i "W" är ett undantag. Josh Brolin spelar här en av de mest hatade presidenterna USA har haft, inte en lätt roll att ta sig an alltså. Men när det görs på det här sättet funkar det. Vi får följa Bush från hans "vilda ungdom" på college till strax innan terrorattentaten den elfte september 2001. "W" är dock en mer humoristisk skildring än Stones tidigare presidentfilmer "JFK" och "Nixon", men minst lika bra som dessa. Brolin får fram ett förvånansvärt charmigt porträtt av presidenten och flankeras bl.a. av en eminent Richard Dreyfuss som Dick Cheney, James Cromwell som Bush den äldre samt Elizabeth Banks som George's fru Laura.

Mission Impossible - lördag, TV4+, kl. 22.15

Den fjärde delen i serien är i antågande, så varför inte värma upp med att se hur det såg ut när Tom Cruise för första gången axlade manteln som superagenten Ethan Hunt. I denna film tvingas Hunt, som alltså är ledare för ett elitförband inom CIA, att leta reda på en infiltratör inom verksamheten, främst eftersom alla misstänksamheter är riktade mot Hunt själv. Brian De Palma regisserade denna första del och han levererar en välgjord actionfilm med flera rafflande moment och maffiga scener. Klassisk spionmystik blandas med modern action och Cruise lyckas med bravur att bära filmen på sina axlar.

P.S. För alla nattsuddare visas även Ridley Scotts episka sci-fi-noir "Blade Runner" i sin final cut direkt efter denna film.

Slumdog Millionaire - söndag, TV4, kl. 21.00

En 18-årig föräldralös pojke från Bombays slumområden, Jamal Malik, är en fråga ifrån att ta storslam i den indiska versionen av "Vem vill bli miljonär?", men då arresteras han för misstänkt fusk. Man finner det svårt att tro att en ung pojke från slummen kan ha svarat rätt på alla frågor, men när Jamal får chansen att förklara hur han vet allt dagas hela hans fantastiska livshistoria upp. Jag måste medge att Danny Boyles prisade historia är en stundtals fantastiskt sådan. Den engagerar och levererar, men tyvärr hamnar filmen i alltför många konventionella fällor. Hela åtta Oscarstatyetter tog den hem på galan samma år, vilket kan tyckas vara lite i överkant, men sevärd är den allt.

| 3 juni 2011 14:32 |