Film

Skribent

Patrik Linderholm

27 maj 2011 | 13:10

TV-tips för helgen v.21

Rymdpirater, gamla revolvermän och en livvakt på våldsodyssé är några av dem du får stifta bekantskap med denna TV-helg.

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Man On Fire - fredag, SVT1, kl. 21.00

Tony Scott hade haft lite av en lågsäsong innan han åter fick lite skjuts i karriären med detta hämnardrama. I huvudrollen syns Denzel Washington som den gamla CIA-agenten Creasy, som har en del i bagaget om man säger så. Numera befinner han sig i Mexico City och har fått jobb som livvakt åt en tioårig flicka (Dakota Fanning). Men när lilltjejen blir kidnappad är måttet rågat, och det står klart att man bråkat med fel man. Creasy ger sig ut på en hämndturné utan dess like för att hitta flickan. Scott levererar en högoktanig och intensiv actionthriller, som nog är hans bästa under 2000-talet. Washington är hård i huvudrollen och backas upp av bl.a. Christopher Walken och Radha Mitchell.

De skoningslösa - fredag, SVT1, kl. 23.50

1985 visade Clint Eastwood att han fortfarande kunde ta sig an en westernfilm i och med "Pale Rider". 1992 var det dags igen att visa var skåpet skulle stå, och han valde att inte spara på krutet. Inför "Unforgiven" samlade han ihop några av de bästa skådisarna från hans generation. Morgan Freeman, Gene Hackman och Richard Harris ställde alla upp för denna fantastiska western om den tillbakadragne revolvermannen Bill Munny (Eastwood själv) som återigen drar på sig hölstret när det blåser till i staden Big Whiskey. Strålande prestationer från samtliga gubbar, där Hackman kammade hem en Oscar för Bästa manliga biroll. Även Clintan tilldelades en guldgubbe för såväl Bästa film som Bästa regi.

Stardust - lördag, TV4 kl. 21.30

Vill man börja peppa inför premiären av "X-Men: First Class" nästa vecka kan man på sätt och vis göra det genom att dra igenom detta stjärnspäckade fantasyäventyr. Båda filmerna är nämligen regisserade av Matthew Vaughn (som även gjorde förra årets "Kick-Ass"). Baserat på Neil Gaimans roman med samma namn förtäljer "Stardust" historien om en fallande stjärna som antar skepnad av en ung kvinna (Claire Danes). Såväl onda häxor (Michelle Pfieffer) som rymdpirater (Robert De Niro) är efter henne och det hela eskalerar i en rad svulstiga eskapader som blandar klassisk saga med modernt äventyr. Kanske inte Vaughn's bästa, men definitivt en av de bättre moderna fantasyfilmerna.

Porträtt av en dam - lördag, TV8, kl. 20.00

Efter framgångarna med det Guldpalmen- och Oscarsvinnande dramat "Pianot" var många blickar riktade mot Jane Campion. Tre år senare valde hon till slut att filmatisera Henry James roman "The Portrait Of A Lady" från 1881, om den amerikanska arvtagerskan Isabel Archer (Nicole Kidman) som reser runt i Europa för att finna sig själv och till slut gifter sig med konsthandlaren Osmond (John Malkovich), bara för att inse att hon själv endast blivit en del i hans samling. Filmen lever inte upp till "Pianot", men det är i alla fall välspelat - framför allt av Kidman. I övriga roller syns också Barbara Hershey, Mary-Louise Parker, Martin Donovan, Christian Bale och Viggo Mortensen.

The Score - söndag, TV4, kl. 21.30

Inte skulle väl en film med Robert De Niro och Marlon Brando kunna bli dålig, framför allt om man slänger in Edward Norton i mixen också? Nja, bättre kunde det ha blivit i alla fall, men Mupparna-mannen Frank Oz har ändå lyckats med en gedigen actionthriller. De Niro spelar den erfarna mästertjuven Nick Wells som planerar att lämna tjuveriet för gott. Hans gamla polare Max (Brando) ger honom dock "an offer he can't refuse" och Nick sluter upp med den yngre kollegan Jack Teller (Norton) för att utföra en sista kupp. Frågan är bara om allt kommer gå enligt planen? Även om det blir lite trögt och banalt emellanåt så är "The Score" i slutändan en skönt spännande och välspelad heistfilm. Det var dessutom Brandos sista film, så lite respekt måste man visa.

| 27 maj 2011 13:10 |