Film

Skribent

Patrik Linderholm

20 maj 2011 | 13:19

TV-tips för helgen v.20

Världens största filmfestival börjar lida mot sitt slut, men den svenska TV-tablån rullar på som vanligt. Här är helgens filmer som du inte får missa!

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Jakten på lycka - fredag, SVT1, kl. 21.00

"Jakten på lycka", eller "The Pursuit of Happyness" som den (medvetet felstavad) heter i original, blev startskottet på bildandet av klanen Smith, med redan framgångsrika pappa Will i spetsen. Här lanserades sonen Jaden, som sedan kom att medverka i nytolkningen (eller "skändandet" som det hette i folkmun) av klassikern "The Karate Kid". Men "Jakten på lycka" är faktiskt inte fy skam. Det är en rörande berättelse om en man som kämpar för att få ekonomin och livet att gå ihop som ensamstående far, välporträtterat av såväl far som son Smith. Visst blir det lite översentimentalt emellanåt, men så brukar det ju bli när Hollywood hittar en rörande sann historia att mjölka ur. Will Smith fick dessutom sin första, och hittills enda, Oscarsnominering.

The Mexican - fredag, Kanal 5, kl. 22.00

Du är en smågangster som får i uppdrag att hämta en antik revolver kallad The Mexican, i just Mexico. Dock har du en flickvän som är en pain in the ass och vill att du ska välja "den rätta vägen" - så vad gör du? Drar till Mexico förstås och hämtar pistolen. Så resonerar i alla fall Jerry Welbach (Brad Pitt) i denna actionkomedi signerad Gore Verbinski (som även gett oss Pirates of the Caribbean-filmerna). Problem uppstår dock när hans flickvän (Julia Roberts) blir kidnappad och hålls som lösensumma för revolvern. Det är småskojigt och småspännande, men behållningen ligger i skådespelarna.

Alien - lördag, TV3 kl. 23.45

Bara inledningssekvensen med de långsamt framtonande bokstäverna som kommer att bilda ordet "ALIEN" är en av de bästa som filmvärlden har skådat. Den mörka, klaustrofobiska tonen inpräntas redan där och håller sig med ett järngrepp kvar filmen igenom. Kampen mellan rymdskeppet Nostromo's besättning och en av historiens mest ikoniska filmmonster utgör inte bara en av de bästa science fiction-filmerna någonsin, utan även en av de bästa filmerna någonsin. "Alien" är Ridley Scotts första och hittills oöverträffade mästerverk, i alla fall om du frågar mig.

Watchmen - lördag, TV4, kl. 21.30

CGI-effekternas och slo-mo-sekvensernas konung Zack Snyder blev mannen som tog på sig att göra film av Alan Moores tokhyllande serieroman Watchmen. Lyckligtvis blev resultatet mycket bra. Har man läst serien vet man att det egentligen inte kunde ha blivit på något bättre sätt, även om vissa anmärkningar går att göra. Snyders vision av historien kring de bannlysta "superhjältarna" är en mörk, stilistisk och sanningsenlig tolkning av den samhällssatiriska serien, där Jackie Earle Haley briljerar som den mystiske Rorschach.

Gone Baby Gone - söndag, TV4, kl. 21.30

Ben Affleck gjorde en lysande drag att sätta sig själv bakom kameran och låta brorsan Casey agera framför den istället. Baserat på Dennis Lehane's roman med samma namn lyckades den äldre brodern Affleck såväl etablera sig själv som regissör som lillebror som skådespelare, och dessutom göra en riktigt bra film av Lehane's historia. En inte alltför lätt sak. Casey spelar här en privatdeckare som tillsammans med sin fru tar sig an ett fall med en kidnappad flicka. Men allt är inte som det till synes verkar, vilket skapar ett dilemma för paret, såväl privat som arbetsmässigt. Affleck lyckas skapa en tät och intensiv stämning storyn igenom, med slående Bostonmiljöer i bakgrunden.

| 20 maj 2011 13:19 |