Film

Skribent

Patrik Linderholm

14 maj 2011 | 01:25

TV-tips för helgen v.19

Det blandas verkligen högt och lågt denna helg - från en mästerlig porrfilmsodyssé till en tramskomedi om en efterbliven vattenpojke. Men överlag är det en helg att njuta av.

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Boogie Nights - fredag, Kanal 5, kl. 22.00

Det fanns en tid när regissören Paul Thomas Anderson var okänd för de flesta. Men när han klämde ur sig detta två och en halv timme långa porrfilmsepos (hans andra film i räkningen) vid 27 års ålder stod det klart att han var någon att hålla ögonen på. Genom Mark Wahlbergs välhängde protagonist Dirk Diggler får vi följa med in bakom kulisserna i porrfilmsvärlden under 70 och 80-talet. Med en lysande ensemble bestående av Wahlberg, Burt Reynolds, John C. Reilly, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman, Heather Graham, m.fl. och ett genialiskt kameraarbete är det lätt att konstatera att vi har att göra med en mästare inom filmen.

En kvinnas doft - fredag, TV8, kl. 21.00

Al Pacino gör här sin, enligt mig, bästa rollprestation som den blinda, pensionerade överstelöjtnanten Frank Slade. Så tyckte även Oscarsakademin eftersom Pacino samma år fick sin första, och hittills enda, Oscar för sin prestation. Gamle gubben Slade anställer en ung man (Chris O'Donnell) som sin personliga assistent och en, om än till en början motstridig, vänskap formas mellan dem. Vackert, rörande och framför allt välspelat i regi av Martin Brest ("Snuten i Hollywood", "Möt Joe Black").

Hunger - lördag, SVT2 kl. 21.30

I regi av Steve McQueen (nej, inte den Steve McQueen) får vi följa den hungerstrejkande IRA-mannen Bobby Sands under hans sista veckor vid liv i ett brittiskt fängelse i början på 80-talet. Michael Fassbender gör ett fantastiskt jobb i huvudrollen som den plikttrogne och hungertärde Sands, men det är McQueens sätt att berätta historien som imponerar. Genom skickligt valda ljud- och bildkompositioner lyckas han snyggt poetiskt berätta den gripande historien om det Sands blev utsatt, och utsatte sig själv, för. Dialogen är sparsam och tempot är så lågt det kan bli, vilket nog gör att vissa finner detta alldeles för långsamt och pretentiöst, men påverkad blir man helt klart.

Breaking and Entering - lördag, TV4+, kl. 20.00

Will Francis (Jude Law) är en vilsen arkitekt i London som lever i ett olyckligt äktenskap med sin svenska fru (Robin Wright). En dag får han sitt kontor rånat och spårar upp den potentielle tjuven, som visar sig vara en pojke från Bosnien. Han tar kontakt med dennes mor (Juliette Binoche) och det slutar med att de inleder en kärleksaffär med varandra, vilket får Will att omvärdera sitt liv. Anhony Minghella ("Den engelske patienten", "The Talented Mr. Ripley") har med ett mångkulturellt London som bakgrund skapat en talande historia om vår samtid där vilsna själar kolliderar. Det är realistiskt, snyggt och ytterst välspelat, även om filmen saknar lite gnista emellanåt. "Breaking and Entering" blev förövrigt Minghellas sista film innan han dog 2008.

Waterboy - söndag, Kanl 9, kl. 14.10

Inför söndagens film tvingas vi tyvärr gå ner i kvalité jämfört med helgens föregående filmer, men som så ofta har söndagens utbud inte så mycket att bjuda på. "Waterboy" är långt ifrån Adam Sandlers bättre filmer (ja, det finns faktiskt såna) men det är inte heller från det absoluta bottenskrapet. Här spelar han den utskrattade och smått efterblivna "vattenpojken" för ett amerikanskt fotbollslag. Men det visar sig att han är en jävel på att tackla och får således en plats i laget, till hans överbeskyddade mammas (Kathy Bates) förtret. Traditionsenligt är det oerhört tramsigt emellanåt, men det finns en del hjärta i filmen också. Fairuza Balk som kärleksintresset är en frisk fläkt, så även Henry Winklers inhopp som coach.

| 14 maj 2011 01:25 |