Film

Skribent

Patrik Linderholm

6 maj 2011 | 14:32

TV-tips för helgen v.18

Det blir ordentligt åka av denna helg. Vare sig det är med en tidsresande DeLorean eller ett muskelpaket till Dodge Charger så lovar vi att det kommer bli fartfyllt.

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Tillbaka till framtiden - fredag, TV4+, kl. 19.30

Oförglömlig kultklassiker där Michael J. Fox's Marty McFly genom en DeLorean driven på plutonium hamnar 30 år bakåt i tiden. Väl i 1955 tvingas han tampas med incestproblem då hans mamma blir kär i han själv istället för hans pappa. Problemfyllt värre blir det alltså i denna 80-talssuccé signerad Robert Zemeckis, som lyckas skapa en film full av spänning, charm, humor, nostalgi och action. Michael J. Fox är lysande i huvudrollen, och samspelet mellan honom och Christopher Lloyd är strålande. Gillar man inte denna film gillar man inte film.

25th Hour - fredag, Kanal 5, kl. 22.00

Monty Brogan (Edward Norton) är en småskurk i New York som efter en razzia i hans hem döms för narkotikainnehav och ska spendera sju år i fängelse. Vi får följa honom under hans sista dygn i friheten, under vilken han försöker ordna upp sina relationer och reda ut sitt liv så gott det går. Han umgås med sin far och sina vänner, hela tiden fundersam över vem som kan tänkas satt dit honom. Spike Lees film är i botten ett persondrama, där Norton glänser i sin roll. Samtidigt är det också ett snyggt New York-porträtt. Lee använder sig väl av miljöerna som bakgrund för Montys grubblerier. Även om den faller i vissa dramaturgiska fällor så är det trots det en originell historia med lysande skådespelarprestationer.

The Fast and the Furious - lördag, TV6, kl. 22.30

Den senaste installationen i denna filmserie går denna vecka upp på bio, så det passar ju utmärkt att dra igenom denna första del för att färska upp minnet. Efterföljarna har lämnat en del att önska, men "The Fast and the Furious" kan ses som en relativt godtycklig action. Paul Walker är undercoversnut i den illegala streetracingvärlden där Vin Diesel är kung. Mycket mer behöver inte sägas, förutom att det kryllar av bilar, brudar och bränt gummi. Det är visserligen oerhört tramsigt och könsstereotypiskt, men det bjuds å andra sidan på högexplosiv och fartfylld action. Det gäller att ta filmen för vad den är helt enkelt.

Vykort från drömfabriken - lördag, SVT2, kl. 22.20

Baserat på Carrie Fishers roman (med manus av densamme) skildrar "Vykort från drömfabriken" livet kring skådespelerskan Suzanne Vale (Meryl Streep), som tampas med såväl drogproblem som sin alkoholiserade och avdankade filmstjärna till mor (Shirley MacLaine), samtidigt som hon försöker att få fart i karriären igen. Fishers knivskarpa och underhållande historia blir i händerna på Mike Nichols ("Mandomsprovet", "Closer") en intressant och mycket humoristisk inblick bakom kulisserna i Hollywood. Det är oerhört välspelat av de två nämnda damerna (Streep blev Oscarsnominerad), och den övriga ensemblen består utav bl.a. Dennis Quiad, Gene Hackman och Richard Dreyfuss.

A History of Violence - söndag, TV4, kl. 21.00

En ljuvlig våldsodyssé signerad David Cronenberg där Viggo Mortensens småstadsfamiljefar och restaurangägare Tom Stall blir stadens hjälte efter att ha skjutit ner två rånare. Denna uppmärksamhet lockar dock till sig några män som menar att Tom inte är den han utgör sig för att vara. Är det männen som tagit miste eller döljer Tom verkligen något? Cronenberg får oss att undra länge, och bygger upp en tät spänning under tiden. Det är ypperligt välspelat och oerhört stilistiskt, även om slutet inte riktigt lyckas knyta ihop säcken.

| 6 maj 2011 14:32 |