Film

Skribent

Patrik Linderholm

29 april 2011 | 12:25

TV-tips för helgen v.17

Denna TV-helg bjuder på det mesta – allt från bergsklättring med Stallone till avdankade wrestlare. Så trotsa Valborgsfirandet och se några av dessa godbitar istället!

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Spy Game - fredag, SVT1, kl. 21.00

Robert Redford spelar CIA-oldtimern Nathan Muir som precis innan han ska pensionera sig (såklart!) får besked om att den yngre kollegan Tom Bishop (Brad Pitt), som Muir själv var med och handplockade, har tillfångatagits i Peking och kommer avrättas inom 24 timmar. CIA:s ledning tänker låta honom gå sitt öde till mötes, av fruktan för internationell konflikt. Men Muir har dock inte samma tankebana och tvingas därför kämpa mot klockan för att rädda unge Bishop. Redford och Pitt ser komiskt nog ut som den äldre respektive yngre versionen av varandra, men båda håller även lika hög kaliber på skådespelet. Historien i övrigt är helt ok, även om spänningsmomenten och drivet till viss del saknas.

Dumpad - fredag, TV3, kl. 21.30

Jason Segel fick ett smärre genombrott med denna film som han både skrev och spelade huvudrollen i. Hans karaktär Peter blir dumpad av sin flickvän Sarah Marshall och åker hjärtkrossad till Hawaii - enbart för att finna att Sarah också är där, med sin nya pojkvän dessutom (härligt spelad av Russell Brand, när man fortfarande inte fann honom oerhört enerverande). Det är som upplagt för tramsig fars, men Segel har ett uppfriskande färskt manus som får denna film att stå ut bland kollegorna i romcom-facket. Segel fungerar dessutom utmärkt i huvudrollen, och han har en härlig kollektion biroller med sig.

The Wrestler - lördag, SVT2, kl. 22.15

Mickey Rourke kom väldigt nära att knipa en Oscar för sin prestation i detta lågmälda, men gripande, drama signerad Darren Aronofsky. Men bara för att han inte vann betyder det inte att han inte gör en magnifik prestation som den avdankade wrestlaren Randy "The Ram" Robinson. 20 år efter tiden i rampljuset får vi följa med i hans gråtrista vardag, kantad av inhopp på meningslösa jippon och försök att ta kontakt med sin dotter. Rourke bjuder på ett otroligt mänskligt porträtt som i Aronofskys händer blir en riktigt vacker film, trots all blod, svett och tårar.

Good Will Hunting - lördag, Kanal 5, kl. 00.05

Vem hade trott att två unga Bostongrabbar kunde skriva ihop en sådan här story? Will Hunting är en kaxig och problemfylld ung man, som dock besitter otroliga matematiska begåvningar. När han börjar träffa psykologen Sean Maguire växer ett särskilt band fram mellan dem som får Will att öppna sig. Matt Damons och Ben Afflecks författade historia hamnade i händerna på Gus van Sant, och resultatet kom att bli det bästa någonsin från alla inblandade. Såväl Matt Damon som Robin Williams gör sina livs roller, särskilt den sistnämnda - som också fick en Oscar för sin prestation. Så fick även Damon, men inte för skådespeleriet utan för det fantastiska manuset, vilket också betyder att Ben Affleck är stolt ägare av en Oscar, hur konstigt det än låter.

Cliffhanger - söndag, TV3, kl. 22.00

Kanske bör man inte avsluta veckan med en cliffhanger, men vi får göra ett undantag den här gången. För vem vill missa denna historia - där Sylvester Stallones bergsklättrare Gabe Walker motstridigt, p.g.a. en gammal olycka, trär på sig selarna igen för att rädda de överlevande på ett plan som kraschat i Klippiga Bergen. De oskyldiga överlevarna visar sig dock vara ett gäng terrorister ledda av den obarmhärtiga internationelle terroristen Eric Qualen (John Lithgow). Därmed tar en katt-och-råtta-lek sin början. Det är snyggt, välspelat och spännande - och därmed en perfekt avrundning på filmveckan.

| 29 april 2011 12:25 |