Film

Skribent

Patrik Linderholm

22 april 2011 | 13:05

TV-tips för helgen v.16

Årets påskhelg är här och vad gör man då om inte bänkar sig framför TV:n för lite filmtittande. Vi har valt ut några av de påskägg som visas under helgen.

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Indiana Jones och det sista korståget - fredag, Kanal 5, kl. 20.00

Den legendariske äventyraren Indiana Jones är tillbaka! I denna tredje (och sista film där Indy fortfarande hade äran i behåll) dyker Sean Connery upp som Indy's farsa och den äventyrlige arkeologen får återigen ta sig an de ondskefulla nazisterna, som nu försöker få tag på den heliga graalen och därför också lagt beslag på farsgubben, som är expert inom ämnet. Kemin är strålande mellan Harrison Ford och Connery, som båda är i högform. Även äventyrskänslan och tempot sitter kvar lika starkt som i de förgående filmerna, vilket hade gjort detta till en perfekt avrundning på serien om inte den fjärde filmen hade kommit. Men försök bortse från det och njut!

Kristi sista frestelse - fredag, TV3, kl. 02.40

Sändningstiden är förvisso inte den allra mest behagliga, men vi måste ju få in åtminstone en påskbetonad film i helgens tips. Jag ger er därför "Kristi sista frestelse" - en kontroversiell skildring av Jesus Kristus liv signerad ingen mindre än Martin Scorsese. Med utgång i Nikos Kazantzakis roman skildrar filmen en tvivlande och grubblande Jesus som ifrågasätter sin roll som frälsare. Willem Defoe gör titelrollen och Harvey Keitel syns som hans vän Judas. Även Harry Dean Stanton och David Bowie (!) dyker upp. Lägg därtill fantastiska miljöer och foto, samt soundtrack av Peter Gabriel, och du får en av Scorsese mest artistiska och intressanta filmer.

Blue Velvet - lördag, Kanal 9, kl. 00.55

Dennis Hopper bjuder på energisk närvaro i en av hans mest kontroversiella och minnesvärda roller, nämligen som den sadistiska och lustgasinhalerande Frank Booth i David Lynch's "Blue Velvet". Som alltid med Lynch är det en smått bisarr skruvad historia, där Kyle MacLachlan hittar avklippt öra, börjar snoka i vad som har hänt och dras in i en rad bisarra händelser. Antingen älskar man den eller hatar den, som det ofta är med Lynch, men man kan inte undgå faktumet att Hopper levererar som aldrig förr.

La Vie en Rose - lördag, SVT1, kl. 23.00

Marion Cotillard gör en fantastisk Oscarsvinnande prestation som den ljuvliga och mytomspunna sångerskan Edith Piaf i denna livsskildring av henne - en askungesaga som även kom att kantas av en rad tragedier. Olivier Dahans film är en vacker, men även rå, skildring av ett tumultartat liv kring den brokiga själen Piaf, samtidigt som den berättar mycket om Paris som stad. Cotillard är som sagt fantastisk och så även den bländande musiken. Piafs liv är minst sagt ett mycket lämpligt objekt för en film, och trots att det ibland slarvas med historieberättandet, så är "La Vie en Rose" en mycket vacker, tragisk och sevärd film.

Out of Sight - söndag, TV3, kl. 22.00

Den första filmen med kombinationen Steven Soderbergh/George Clooney (de kom som bekant att göra bl.a. Oceans-filmerna tillsammans) blev en lysande, och smått bortglömd, sådan. Även här spelar Clooney en gentlemannatjuv, som vid en fängelseflykt tar FBI-agenten Karen (Jennifer Lopez) som gissla. Men efter att deras vägar skilts åt inser de att de fattat tycker för varandra. Ödet har dock ordnat det så att den diamantkupp Clooney är på gång med har blivit Karens nästa fall. En smått töntig intrig, men det hela görs med glimten i ögat och Soderbergh levererar i sitt historieberättande och lyckas frambringa det bästa ur sina skådespelare, som förutom Clooney och Lopez består av bl.a. Ving Rhames, Don Cheadle och Steve Zahn.

| 22 april 2011 13:05 |