Film

Skribent

Patrik Linderholm

8 april 2011 | 12:23

TV-tips för helgen v.14

Inte bara bjuds vi på dubbel dos av Brad Pitt denna TV-helg, vi får också chansen att se en bra film av Michael Bay. Ja, du hörde rätt.

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Seven - fredag, Kanal 5, kl. 22.00

Nykomlingen David Mills (Brad Pitt) och veteranen William Somerset (Morgan Freeman), som precis är på gränsen till pensionering (såklart), är två poliser som tillsammans sätts på utredningen kring vad som visar sig vara en seriemördare med de sju dödssynderna som tema. Nykomling/veteran-tänket känns förvisso smått förlegat, men tro mig - filmen i övrigt håller absolut toppklass. Ett otroligt tajt manus av Andrew Kevin Walker, magnifika skådespelarprestationer, bländande snyggt foto och, såklart, David Finchers eminenta regi gör detta till en av de absolut snyggaste, råaste, smartaste och mest spännande filmerna någonsin i thrillerfacket.

Livet från den ljusa sidan - fredag, TV4, kl. 22.25

En fenomenal Jack Nicholson spelar den vresige författaren Melvin som med sitt Aspergerliknande beteende har svårt att fungera med omvärlden. Bl.a. hatar han sin homosexuella granne, nästan lika mycket som dennes hund. Men när han tvingas ta hand om nämnda hund, samtidigt som hans favoritservitris inte dyker upp på hans standardrestaurang, kommer det att påverka hans liv på ett sätt han aldrig kunnat tro. Personligen finner jag personkemin vacklande och storyn smått otrovärdig, men man får se det från den ljusa sidan - skådespeleriet är lysande och på det stora hela har James L. Brooks fått till en mysigt smårolig film om livet.

Insomnia - lördag,TV4+, kl. 00.05

Förra gången jag tipsade om denna film visade det sig att man valt att visa den norska originalfilmen som denna amerikanska remake bygger på. Nu får vi hoppas att så inte är fallet. Inte för att denna version nödvändigtvis är bättre, men det kan ju vara kul att se denna också. Al Pacino, och framför allt Robin Williams, är nämligen i högform i denna snygga och stämningsfulla film om en problemfylld utredning kring ett svårlöst mord i Alaskas vackra landskap. Hollywoods guldpojke Christopher Nolan regisserar och levererar med ett gediget hantverk.

The Rock - lördag, TV4, kl. 23.35

"The Rock", eller "den enda bra filmen som Michael Bay spottat ur sig" som den också brukar kallas, skildrar historien om en grupp elitsoldater (ledda av Ed Harris) som belägrar det legendariska gamla fängelset Alcatraz, tar turisterna där som gissla och hotar skicka några ogästvänliga missiler mot San Francisco om de inte får en hög med kosing först. För att lösa situationen hämtar man den enda mannen som flytt fängelset och överlevt - John Patrick Mason (Sean Connery). Tillsammans med FBI-agenten Goodspeed (Nicholas Cage) tvingas han ta sig in i det ställe han för länge sen desperat tog sig ut ifrån. Det är explosioner, skottlossningar och testosteron i överflöd, som alltid med Bay alltså, men denna gång i en behaglig mix och med en historia som faktiskt är spännande och sevärd.

Burn After Reading - söndag, TV4, kl. 21.00

Skruvat, satiriskt och grymt underhållande blir det när bröderna Coen bjuder på komedifest med denna farsbetonade historia. John Malkovich spelar CIA-analytikern Osbourne Cox som får kicken och beslutar att skriva sina memoarer. Materialet hittas av en slump av Frances McDormands och Brad Pitts två gymarbetare som gör upp en utpressningsplan, samtidigt som Cox's fru har en affär med George Clooneys kvinnotjusare. Rörigt värre alltså, och som sagt finns de farsliknande elementen tydligt att skåda. Dock blir det aldrig tramsigt, utan Coens svarta komedi blir, främst tack vare det skickliga skådespeleriet, en mycket lyckad historia.

| 8 april 2011 12:23 |