Film

Skribent

Patrik Linderholm

1 april 2011 | 12:10

TV-tips för helgen v.13

Oavsett om det är att finna en brutal mördare, jaga rätt på sin dotters kidnappare eller att förlora svendomen vid 40 års ålder så är en sak säker - löften är det som genomsyrar denna veckas TV-helg.

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Charlie Wilson's War - fredag, SVT1, kl. 22.00

Manus av Aaron Sorkin och regi av Mike Nichols ("Mandomsprovet", "Closer"), med Tom Hanks i huvudrollen, assisterad av Philip Seymour Hoffman - låter som om inget kan gå fel? Tyvärr lyckas inte denna historia om en kongressledamot och hans arbete för att hjälpa en afghanska motståndsrörelse mot den sovjetiska armén under 80-talet, att nå hela vägen fram. Nu ska jag inte säga att problemet ligger hos Julia Roberts bara för att undertecknad har väldiga problem att uppskatta denna skådespelare, men hon hjälper sannerligen inte till. I övrigt är dock skådespeleriet på topp och Hoffmans buttre CIA-agent, ihop med Sorkins rappa dialog, får i alla fall upp filmen till en sevärdig status.

Löftet - fredag, Kanal 9, kl. 23.05

En nedtonad, men fortfarande lysande, Jack Nicholson spelar kriminalkommissarie Jerry Black, som precis innan pensionen (såklart) tar sig an ett fall där en ung flicka hittats brutalt mördad. När han träffar flickans mor tvingas han avge ett löfte om att hitta mördaren, ett löfte som han är fast besluten om att hålla. Regisserar gör ingen mindre än Sean Penn, och han har inte varit sen att utnyttja sitt kontaktnät för att få ihop en gedigen rollista. Helen Mirren, Aaron Eckhart, Patricia Clarkson, Mickey Rourke, Robin Wright Penn och Benicio del Toro är några av de medverkande i detta (om än något splittrade) spännande och framför allt välspelade kriminaldrama.

The 40 Year-Old-Virgin - lördag,TV3, kl. 22.00

Steve Carells definitiva genombrott blev som den åldrande oskulden Andy Stitzer, som efter misslyckande efter misslyckande ger upp planerna på att lägra en kvinna. Istället ägnar han sig åt att sköta sitt jobb på teknikbutiken och att inte öppna förpackningarna på sin enorma actionfigurkollektion. Men hans "polare" vill så klart göra en man av honom, och vi får genom Judd Apatows lustigheter följa hans väg mot svendomens förintelse. Det hela resulterar i en lyckad komedi med en del oförglömliga scener och en rad sköna birollsinsatser av bl.a. Seth Rogen och Paul Rudd.

Hollywoodland - lördag, Kanal 5, kl. 23.55

Den 16 juni 1959 hittades en av dåtidens största TV-stjärnor, George Reeves, död. Ironiskt nog spelade han Superman i dess TV-version på 50-talet, och hans död kom att skaka om många, framför allt unga, människors liv i USA. Filmen följer detektiven Louis Simos' (Adrien Brody) utredande av det mystiska fallet, med tillbakablickar i Reeves (spelad av Ben Affleck) liv i Hollywood under första hälften av 50-talet. Regissören Allen Coulter har fått fram en snygg film med skön, tidsenlig känsla. Det blir dock lite långdraget mellan varvet, trots den intressanta storyn, men "Hollywoodland" är helt klart en sevärd film.

Taken - söndag, TV4, kl. 21.00

Testosteronstinn actionbakelse där Liam Neeson sparkar rumpa som aldrig förr. Han kallades för "Jason Bournes farbror" av kritikerna när det begav sig, vilket är en rätt träffande beskrivning. Men hans karaktär är i själva verket en gammal CIA-agent som numera frilansar som livvakt. När hans dotter faller offer för en slavhandelskartell i Europa far han dit med raseri i blicken och praktiserar övervåld i Paris undre kretsar i jakt på dottern. Luc Besson står för storyn och är även en av producenterna till denna actionrökare signerad fransmannen Pierre Morel, som två år senare kom att göra den likasinnade filmen "From Paris with Love".

| 1 april 2011 12:10 |