Film

Skribent

Patrik Linderholm

25 mars 2011 | 13:38

TV-tips för helgen v.12

Det blir en salig blandning filmer denna helg, med allt ifrån diamantkupper och minnesförlust till hockeybrutalitet med Paul Newman.

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Den perfekta stormen - fredag, SVT1, kl. 22.00

Det blir en favorit i repris då SVT för två veckor sedan ställde in visningen av "Den perfekta stormen". Detta av rimliga skäl eftersom konceptet blivit lite uttjatat under dagen då Japan som bekant drabbades av en rad vågor av varianten större. Så här sa vi om filmen då:

Fiskebåten Andrea Gail och dess besättning, ledda av kapten Billy Tyne (George Clooney), har haft en dålig säsong, och nu när det är dags för säsongens sista tur måste de se till att kamma hem storkovan. Genom att gå extra långt ut på havet hoppas de få hem en imponerande last. Allt verkar gå enligt planerna tills det att ett antal olika väderförhållanden ställer till det och skapar en ultimat väderkatastrof.

Bra skådisar och snygga effekter gör detta till en rätt härlig film. Det blir förvisso lite långtråkigt mellan varven, med onödiga sidohistorier och lite väl mycket ändlöst gapande över havsstormarna. Men Wolfgang Petersen håller uppe stämningen och lyckas leverera en del maffiga scener.

En fisk som heter Wanda - fredag, TV4, kl. 22.40

Brittiskt komikguld där en brokig grupp individer utför en diamantkupp och sedan försöker lura varandra på bytet. Främst är det den strålande ensemblen (bestående av John Cleese, Jamie Lee Curtis, Kevin Kline och Michael Palin) som gör denna film till vad den är. Skådespelarnas kemi och sätt att leverera replikerna är oslagbar, och ihop med den fyndiga historien blir detta en skön humorfest med en del oförglömliga scener. Kline vann förövrigt en Oscar för sin strålande prestation - helt klart välförtjänt.

Memento - lördag, SVT2, kl. 22.40

När vi träffar Leonard Shelby är han mitt uppe i jakten på mannen som mördade hans hustru. Detta blir extra problemfyllt då han lider av defekt korttidsminne som gör att han glömmer allt som sker inom fem minuter. Därför gör han konstant anteckningar och tar foton för att hålla reda på allt.

"Memento" är filmen som satte Christopher Nolan på kartan, och är till dags dato hans mest intressanta film. Filmen har ett mycket originellt berättande som ger den en unik touch och en narrativ tyngd utan dess like. Skådespeleriet är också på topp, främst från Guy Pearce i huvudrollen men också från Joe Pantoliano som återigen visar vilken grym birollsskådis han är. En fantastisk film som tål att ses flera gånger.

Slagskott - lördag, TV3, kl. 01.55

Visst, det är inte den mest behagliga sändningstiden, men det är inte ofta man får chansen att tipsa om denna kultklassiker. Paul Newman gör här huvudrollen som tränaren för ett mindre framgångsrikt hockeylag i en av de mindre ligorna. För att öka populariteten tvingas de ta till en ny teknik, vilket i stort sett går ut på att pulverisera motståndarlaget rent fysiskt. Trots sin bitvis töntigt grabbiga humor (vilket är ironiskt då det är en kvinna som skrivit manuset) så är "Slagskott" en härlig film med en del hjärta. En skön film helt enkelt, som vid flertalet tillfällen har hyllats som en av de bästa sportfilmerna genom tiderna. Dessutom är det väl aldrig fel med lite Paul Newman?

| 25 mars 2011 13:38 |