Film

Skribent

Patrik Linderholm

18 mars 2011 | 14:10

TV-tips för helgen v.11

Tennis, boxning och bröllop står på agendan denna helg. Men frukta icke – det blir lite mord också.

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Wimbledon - fredag, SVT1, kl. 22.00

Den legendariska tennisturneringen är i antågande och vi får följa den gamla tennisstjärnan Peter Colt (Paul Bettany), en gång rankad elva i världen, som nu bestämt sig för att göra sin sista turnering innan han lägger karriären på hyllan. Han tar det hela med en klackspark, men efter att ha träffat det nya amerikanska stjärnskottet Lizzie Bradbury (Kirsten Dunst) och fattat tycke för henne börjar han spela bättre och det hela blir inte riktigt som han tänkt sig.

Britten Paul Bettany är förvånansvärt charmig i den här filmen, i en roll som inte känns så typisk honom. Faktum är att Hugh Grant var påtänkt för rollen, men Bettany klarar det alltså med bravur. Filmen i övrigt skulle man också kunna beskriva som just charmig. Det är en traditionsenlig kärleksberättelse som inte tillför något nytt i genren, men de snygga tennismiljöerna ger filmen en egen touch som gör den till en behaglig romcom med karisma.

The Hurricane - fredag, TV4, kl. 23.25

"Here comes the story of the Hurricane. The man the authorities came to blame". Så sjunger Bob Dylan i sin låt kring boxaren Rubin "Hurricane" Carter, vars sanna historia denna film bygger på. 1966 greps han för mordet på tre personer i en bar i New Jersey, blev oskyldigt dömd och fick tillbringa 20 år i fängelse, och filmen speglar hans långa kamp för upprättelse.

Denzel Washington levererar starkt i denna Oscarsnominerade insats som den oskyldigt dömde boxaren. Historien är en gripande sådan och det är svårt att inte bli berörd utav filmen. Regissören Norman Jewison ("The Thomas Crown Affair") klarar lyckligtvis av att behandla historien på ett omsorgsfullt sätt utan att bli alltför sentimental, utan behåller en snyggt närvarande stämning under filmens gång, med ljuvligt foto av Roger Deakins.

Den amerikanske vännen - lördag, SVT2, kl. 22.45

Wim Wenders klassiker från 1977 där en strålande Bruno Ganz spelar en dödssjuk rammakare i Hamburg som erbjuds ett kontraktmord för att få ihop pengar till sin familj innan han kilar vidare. För vad har han egentligen att förlora? Dennis Hopper spelar den psykopatiska Tom Ripley (karaktären som kanske är mest igenkänd från Matt Damons tolkning i "The Talanted Mr. Ripley") som blir involverad i händelserna. Men kan man verkligen lita på denne amerikan?

Förstklassigt skådespel och snyggt kameraarbete genomsyrar denna spännande dramathriller. Ganz och Hopper är fantastiska och har ett oerhört samspel. Wenders bygger snyggt upp spänningen och levererar den mest nervkittlande skuggningssekvensen i filmhistorien efter Gene Hackmans bravader i "The French Connection".

Margot at the Wedding - lördag, TV4+, kl. 20.00

Förra veckans "The Squid and the Whale" följs nu upp av ytterliggare en av Noah Baumbachs kreationer. Denna vecka är det dags för "Margot at the wedding", berättelsen om den framgångsrika författaren Margot (Nicole Kidman) som ska till sin systers (spelad av Baumbachs fru; Jennifer Jason Leigh) bröllop. Systern har hon dock inte pratat med på flera år och hennes val av man (Jack Black i annorlunda roll) faller henne inte i smaken. Vistelsen blir därför allt annat än behaglig, vilket får utspel i en del lika allvarliga som humoristiska situationer.

Liksom i "The Squid and the Whale" kantas denna ångestfyllda dramakomedi av skickligt skådespeleri, vass dialog och härligt foto (av Harris Savides, som även fotat bl.a. "Zodiac"). Baumbach har precis det rätta handlaget för dessa historier om dysfunktionella familjer, och det märks tydligt i denna fina, svarta komedi. Kidman lyser starkast, men intressant är också att se Jack Black i en tämligen udda roll, som han också sköter bra.

Ett perfekt mord - söndag, TV8, kl. 23.05

Steven Taylor (Michael Douglas) är en framgångsrik Wall Street-höjdare med en ung, snygg fru. På ytan är de ett perfekt par, men allt är inte som det verkar. Frugan Emily (Gwyneth Paltrow) lever olyckligt i äktenskapet och har på sidan om skaffat sig en älskare i den bohemiske konstnären David (Viggo Mortensen). Vad hon inte vet är att Steven känner till att hon vänstrar och planerar att mörda henne. Hans plan på det perfekta mordet sätter dock igång en rad kedjereaktioner som snabbt faller ur hans kontroll.

Ska man se en film där Michael Douglas spelar en Wall Street-höjdare finns det helt klart bättre val än denna. Men trots det är detta helt klart en godkänd dramathriller, och Douglas är verkligen inte att klaga på. Filmen bygger förövrigt på pjäsen "Dail M for Murder", som bekant också har filmatiserats av Alfred Hitchcock. Tyvärr når denna version inte alls upp i samma klass med Hitchcocks film, men som den söndagsfilm den är får den duga.

| 18 mars 2011 14:10 |