Film

Skribent

Patrik Linderholm

11 mars 2011 | 12:47

TV-tips för helgen v.10

Såväl perfekta oväder som äktenskapsuppbrott drabbar denna TV-helg, och även om dessa inte klingar särskilt trevligt så är det ändå mycket bra anledningar att bänka sig framför TV:n i helgen.

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Den perfekta stormen - fredag, SVT1, kl. 22.00

Fiskebåten Andrea Gail och dess besättning, ledda av kapten Billy Tyne (George Clooney), har haft en dålig säsong, och nu när det är dags för säsongens sista tur måste de se till att kamma hem storkovan. Genom att gå extra långt ut på havet hoppas de få hem en imponerande last. Allt verkar gå enligt planerna tills det att ett antal olika väderförhållanden ställer till det och skapar en ultimat väderkatastrof, en perfekt storm om man nu så vill, och som ni kan förstå är vägen hem ingen solskenssemester när den kantas av 30 meter höga vågor.

Bra skådisar och snygga effekter gör detta till en rätt härlig film. Det blir förvisso lite långtråkigt mellan varven, med onödiga sidohistorier och lite väl mycket ändlöst gapande över havsstormarna. Men Wolfgang Petersen håller uppe stämningen och lyckas leverera en del maffiga scener. Och inte för att avslöja för mycket, men slutet är inte helt konventionellt enligt Hollywoods ramar, vilket uppskattas.

Léon - fredag, Kanal 5, kl. 22.00

Actionfyllt mästerverk från den franske mästaren Luc Besson där hans stallpartner Jean Reno briljerar som den eminenta lönnmördaren Léon (som på sätt och vis är en återskapning av hans karaktär från "Nikita"). Léon är en man som gör sin sak, och han gör det bra. Sociala relationer är inte hans starka sida, men när han träffar den 12-åriga Mathilda utvecklas en vacker vänskap mellan de två.

Natalie Portman långfilmsdebuterade här som 12-åring och visar redan då vilken fantastisk skådespelare hon är. Hennes sällskap är inte heller att klaga på. Jean Reno och Gary Oldman är herrar av rang och båda levererar starkt här. Ihop med Bessons fantastiska bildspråk och historieberättande blir detta en häftig, actionfylld, underhållande och vacker film om lönnmördare som dricker mjölk och 12-åringar som röker cigg.

The Squid and the Whale - lördag, SVT2, kl. 21.25

Innan Jesse Eisenberg blev Mark Zuckerberg med hela världen var han bl.a. med i denna ytterst härliga indiefilm av Wes Andersons polare Noah Baumbach. Eisenberg spelar en av sönerna till paret Berkman, spelade av Laura Linney och en härligt skäggig Jeff Daniels, som efter en tids äktenskap bestämmer sig för att skilja sig. Vi får genom filmen följa konsekvenserna av deras uppbrott, främst ur de två sönernas perspektiv.

Baserad på egna barndomshändelser får Baumbach fram en charmig och underfundig, men samtidigt vemodig historia om familjerelationer. Skådespeleriet är på topp och dynamiken hos dem emellan fantastisk, där Daniels lyser starkast som den självupptagna och pretentiösa pappan. Liksom Wes Anderson (som Baumbach skrivit manusen till "Life Aquatic" och "Den fantastiska räven" med) är Baumbachs öga för detaljer en essentiell kärna för filmens briljans, och ihop med de härliga miljöerna i 80-talets Brooklyn får han fram en ytterst charmig ton i denna oerhört träffande film om dysfunktionella familjer.

Pineapple Express - lördag, TV3+, kl. 22.00

De gamla "Nollor och nördar"-skådespelarna Seth Rogen och James Franco återförenas här i David Gordon Greens (kreatör av bl.a. tv-serien "Eastbound and Down") flumfilm deluxe som två stoners som hamnar i trubbel. Rogen spelar inkasseraren Dale Denton som råkar bli vittne till ett mord utfört av en polis. Han tar sin tillflykt till sin softa langare Saul Silver (Franco), och de två hamnar kort och gott i trubbel, kantat av korrupta snutar, galna biljakter och gräs.

Det glimtar till i vissa scener, men med tanke på komponenterna skulle det kunnat bli mycket roligare. Rogen är som vanligt, vilket inte är något negativt, men inte särskilt anmärkningsvärt heller. Franco lyser upp lite som karismatisk langare, men de två lyckas inte höja filmen avsevärt. Mer uppskattat är då roliga biroller av lite bortglömda stjärnor som Gary Cole och Rosie Perez. Men trots bristerna finns faktiskt underhållning att finna, och som den pundarkomedi "Pineapple Express" är funkar den utmärkt som lördagsunderhållning.

Män som hatar kvinnor - söndag, SVT1, kl. 21.00

Denna film behöver nog ingen närmare presentation. Niels Arden Oplevs tolkning av den första boken i Stieg Larssons Millenium-trilogi har blivit ett smått fenomen som inte bara erövrat svenska biografer, utan även klarat sig väldigt bra utomlands. Att ta in Noomi Rapace för att spela den steampunkiga datahackern med attityd och mörkt förflutet, Lisbeth Salander, visade sig vara ett gulddrag.

Trots att lovorden gick lite överstyr så är det trots allt Rapace som lyser starkast i detta thrillerdrama. Michael Nyqvist sköter sig också bra som reportern Mikael Blomqvist, och ihop med Oplevs tajta regi och det snygga fotot lyckades "Män som hatar kvinnor" bli en bra svensk film, något som enligt många inte dyker upp särskilt ofta. Uppföljarna bleknar tyvärr i jämförelse (kanske för att Oplev då inte satt vid spakarna) men denna första del i trilogin är en ytterst sevärd dramatisering av en modern deckarklassiker. Om inte annat kan den ses som uppvärmning inför David Finchers nytolkning som kommer senare i år.

| 11 mars 2011 12:47 |