Serie

Skribent

Belinda Graham T K

17 juni 2023 | 12:00

TV-tips! Fira midsommar med "Nolly" - en lysande Helena Bonham Carter gör huvudrollen

Ljuvliga brittiska dramaserien "Nolly - en såpastjärnas fall" har redan fångat många på SVT Play. Nu kommer hon till tv-rutan.
Noele Gordon, kallad Nolly, var den första kvinnan på färg-TV. Året var 1938. Fyrtio år senare är Nolly en stor stjärna i såpan ”Crossroads”. Sedan kommer det pastellfärgade 1980-talet, Nolly är större än någonsin… och plötsligt, som en blixt från klar himmel, får hon sparken från såpan som hon byggt upp från grunden och hjälpt till att göra populär.
 
Så många människor äter sin middag framför ”Crossroads”. Filmstjärnor är ouppnåeliga, såpastjärnor finns i folks vardagsrum och blir som vänner och familjemedlemmar… Meg är omåttligt älskad av folket. Hur kan ”Crossroads” fortsätta utan Meg? Hur tänker gubbarna ”upstairs”? Det är helt obegripligt. Men Nolly tänker inte ta smällen utan att göra sin röst hörd. Och fansen gör i sin tur sina röster hörda. Old school. Via säckar av brev till ledningen och via säckar av brev som förklarar sin kärlek till Nolly och hennes karaktär Meg.
 
 
I huvudrollen som Nolly syns Helena Bonham Carter – som privat och offentligt är minst lika frispråkig som Nolly, vilket hon bland annat visat på Oscarsgalan (där hon var nominerad för ”The King’s Speech”) och i samband med TV-serien ”The Crown”, som hon tyckte borde läggas ner (och där hon spelade frispråkiga Prinsessan Margaret). Nolly är en roll som är som klippt och skuren för Helena Bonham Carter.
 
I dramat ”Nolly” befinner vi oss i en brytningstid i brittisk television – representation ska in, dialekter ska in… för mina förfäder som gillade såpor var detta en stor grej. ”Vi får karaktärer som låter som oss!”. För Nolly är det en travesti - hennes karaktär Meg är arbetarklass från Skottland och Meg låter ändå som Drottningen. För så var det att vara skådespelare (vare sig du jobbade med TV, film eller teater…) förr i tiden. Det viktiga var att folk förstod vad du sa. Tydligt tal var ett måste.
 
Verklighetens Noele Gordon. 
 
Serien följer Nollys uttåg ur såpavärden och hennes revansch. Based on a true story. Extremt snyggt, välspelat och angeläget. I en värld där olika streamingplattformar vräker ut ”content” som tomma kalorier är det härligt att se något med hög kvalitet och substans som är gjort med stort hjärta.
 
Det finns tre avsnitt, historien blir helt avslutad, inga cliffhangers, ingen väntan. Serien firar premiär på SVT1 ikväll och nästa avsnitt visas på självaste midsommar, den 24 juni.
 
Är du upptagen på midsommar? Hela serien finns redan nu att se på SVT Play.
| 17 juni 2023 12:00 |