Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

17 december 2023 | 08:30

Ikväll på tv: En berömd bedragares lögner brister i Steven Spielbergs briljanta biopic

Leonardo DiCaprios ungdomliga utseende kom till sin rätt när han spelade tonåringen som kunde se ut som en fullvuxen man i Spielbergs "Catch Me If You Can".
Verklighetens bedragare och bluffmakare Frank Abergnale sålde filmrättigheterna till sin självbiografi redan 1980, men det skulle dröja nästan 20 år innan saker och ting verkligen började hända på området. Steven Spielberg  hoppade på projektet som producent och satte sig till slut även i registolen, efter att alternativ som Gore Verbinski och David Fincher av olika orsaker hoppat av.
 
Och det var nog lika bra. Så här skrev MovieZines recensent Mattias Blomberg om filmen för bara ett par år sedan:
 
"Kasten mellan drama och komedi är tvära, vilket håller publiken alert filmen igenom. Steven Spielberg styr upp föreställningen som det stabila proffs på underhållning som han är. Han berör emotionellt när det behövs och roar till skratt utan att under hela filmen tappa greppet om trovärdigheten som det krävs att en biografi har."
 
Det där med trovärdiget är kanske extra viktigt, eftersom det med åren framkommit att Abegnale inte varit helt sanningsenlig i skrivandet av sin så kallade självbiografi. Händelserna ska vara väldig överdrivna, eller helt påhittade, men om inte annat blir det åtminstone en bra historia. Alltid något?
 
I filmen får vi följa Frank Abegnale (DiCaprio) när han framgånsrikt lyckas lur sig sin omgivning och uppträda som pilot, advokat och läkare innan han ens fyllt 18 år. Han var dessutom lyckad bankrånare och den yngste person som någonsin funnits på FBI:s ”Most wanted”-lista. FBI-agenten Carl Hanratty (Tom Hanks) har gjort det till sin uppgift att ta fast den unge brottslingen. Men Abagnale ligger alltid steget före.
 
Här kan du se "Catch Me If You Can":
 
• Ikväll 22:10 på TV3
• Streama på Netflix
• Streama på SkyShowtime
• Streama på Tele2 Play
 
 
| 17 december 2023 08:30 |