SPONSRAT

Skribent

Hampus Haglund

27 januari 2016 | 20:00

Tronskifte i veckans "The Shannara Chronicles"

I det fjärde avsnittet av ”Shannara Chronicles” påbörjar våra hjältar resan som ska rädda Ellcrys. Här är några tankar efter veckans avsnitt "Reaper":

I avsnitt fyra ger sig Wil, Amberle och Eritrea av på resan för att rädda Ellcrys. Gruppen stöter på hinder i sin resa som tvingar karaktärerna att lägga sin osämja åt sidan för att överleva. Samtidigt sker saker i Arborlon som kommer få förödande konsekvenser framöver när förra veckans formskiftare visar sig vara vid liv. När Dagda Mor dessutom lyckas tillfångata (?) unge siaren Bandon talar det mesta just nu för den mörka sidan i The Four Lands. Flera cliffhangers inför nästa vecka! 

Ett viktigt avsnitt

Var det här ett superbra avsnitt? Nej det skulle jag inte påstå. Var det däremot ett viktigt avsnitt? Ja absolut. 

Hittills har ”Shannara Chronicles” haft Wil som tydlig huvudkaraktär. Mycket har cirkulerat kring hans karaktärsresa. Därför var det befriande att veckans avsnitt lät Wil ta en mer tillbakadragen roll och att andra karaktärer fick chansen utvecklas. Veckans avsnitt fokuserade mer på Eritrea, Bandon och till viss del bröderna Elessedil. 

Vi har väl alla väntat på Eritreas upprättelse, den var inte svår att förutspå. Även om det var befriande att repliken om att hon vill ha bra betalt skrevs in. På det sättet blir hon inte så oerhört förutsägbar i att hon enbart räddade Amberle för att det var det rätta. Den relationen får växa fram senare. Både Eritrea och Amberle har hittills känts som passagerare i Wils resa, nu känner jag att serien håller på att utforma tre huvudkaraktärer. Ivana Baquero som Eritrea övertygar allt mer vilket är kul. Senaste gången jag och säkert många med mig såg Ivana var som lilla flickan Ofelia i Del Toros "Pan Labyrint".

Problemet med att avsnittet till stor del inriktar sig på karaktärsutveckling är såklart att storyn i övrigt blir lidande. Det gäller att lyckas väva in det ena i det andra och där hade veckans avsnitt sina brister. Dagda Mors ”Reaper” blev inte skräckinjagande. Bandon och Allanons siar-träning fick inte mycket utrymme och vad som hände mellan Dagda Mor och Bandon förklaras inte. Vandrargänget kom och gick lika snabbt. Känslan var att det i perioder blev för lite av för mycket.

Tronskifte

Eller... typ. Formskiftaren som misslyckades kapitalt förra veckan verkar ha en bättre taktik på gång. I avsnittets sista scen dödar hon Kung Elessedil och tar både hans utseende och hans tron. Serien har tidigare planterat en konflikt mellan kungen och hans son och tanken var att vi som tittare skulle tro att Arion mördat sin far. Tacka gudarna för att så inte var fallet.


Istället fick vi en ganska intressant händelse som kommer sätta igång kugghjulen inför kommande avsnitt. Dessutom innebär det här att John Rhys-Davies kommer få ännu större utrymme att visa upp sin skådespelartalang. Kungen är död! Men jag klagar inte.

Nästa vecka

Vill vi se mer strid! Serien har sina starka stunder i stridsscenerna. Fighting-koreografin har varit tillfredsställande och det var något veckans avsnitt verkligen saknade. Konflikterna som finns är bitvis intressanta men scenerna där person A håller en dolk mot halsen på person B börjar bli uttjatade. Jag vill helt enkelt se mer snack med svärd, mindre snack med mun. Det kan inte vara för mycket begärt i en serie som denna – jag tror och hoppas att fler svärd kommer klinga framöver.

Några korta punkter:

Är det hästbrist i Arborlon? När du skickar ut en liten grupp på ett livsfarligt uppdrag för att rädda världen kanske du kan avvara hästar till samtliga. Det ser minst sagt larvigt ut när Amberles beskyddare går bakom henne och Wil samtidigt som det diskuteras hur gruppen kan spara tid. Min slutsats är att det råder enorm hästbrist hos alverna.

Inledningen med en flashback var ganska välkommen. På så sätt fick vi se hur kungen dog. Däremot kändes den lite väl utdragen och visst känns det som att det var lite för lätt för Gnomerna att ta sig in? Och på tal om gnomer...


...nej nej nej. Utseendet var inte bra. Inte bra alls. Jag har tidigare hyllat att MTV verkar satsa stort på det visuella i serien men gnomen ser lite väl billig ut.

Vad tycker du om ”Shannara Chronicles” hittills? Diskutera i kommentarsfältet!

| 27 januari 2016 20:00 |