Serie

Skribent

Alexander Kardelo

11 januari 2020 | 15:00

Trailerpremiär: Cate Blanchett vs feminister i "Mrs. America"

Phyllis Schlafly har fått hela kvinnokampen om bakfoten i miniserien från FX.
Det talas om att vi leder i tv-seriernas guldålder, men själv vill jag hävda jag att det är miniserierna som är intressantare än någonsin.

Hyllade titlar som "Chernobyl" och "Escape from Dannemora" har säkert bidragit till att kanaler vågar satsa på fristående, avslutade säsonger. Det lockar i sin tur stora skådespelare som annars inte vill binda upp sig till tv-rutan i flera år. Även "Big Little Lies" började som en miniserie, tills man klämde ut en andra säsong. Antologier som "Fargo" är ytterligare ett bevis på att publiken gillar korta och välgjorda historier.

Vilket leder oss in på 2020 års skörd, med "Mrs. America" som en av de mest lovande miniserierna framöver.
 
 
Serien kommer att skildra 70-talets USA genom ögonen på en konservativ aktivist, Phyllis Schlafly - en kvinna som under sin karriär försökte motsätta sig bland annat feminism, abort och det där med lika rättigheter för alla oavsett kön. På andra sidan slagfältet får vi möta kämpar som Gloria Steinem och andra som slogs för kvinnorna.

Cate Blanchett tar huvudrollen, och Emmyjuryn kan ju förbereda statyetten redan nu. Det kan bli en härlig och kontroversiell roll att bita i. I den stjärnspäckade casten syns också Rose Byrne, Elizabeth Banks, Uzo Aduba ("Orange is the New Black") och John Slattery.

"Mrs. America" kommer på amerikanska FX i mitten av april.
| 11 januari 2020 15:00 |