Film

Skribent

MovieZine

11 mars 2024 | 12:00

Trailerpremiär: Fängelsedramat "Sing Sing" kan bli nästa års stora Oscarsfavorit

Bli inte förvånad om Colman Domingo är nominerad på nytt vid 2025 års Oscarsgala.
Vi har knappt återhämtat oss från nattens Oscarsgala, där "Oppenheimer" tog hem inte mindre än 7 tunga priser.
 
Frågan som filmnördar redan börjat spekulera i är dock, vilka filmer kommer att slåss om de gyllene statyetterna nästa år? En film som redan förekommer bland flera (väldigt tidiga) förhandstippningar är "Sing Sing", ett kritikerrosat fängelsedrama med Colman Domingo i huvudrollen.
 
Filmen berättar den sanna historien om Divine G, som hamnade i fängelse för ett brott han inte begått. Där hittade han hopp och ett syfte i en teatergrupp med andra fångar. (Visst låter det lite som svenska "Vägen ut"?) Flera av skådespelarna i "Sing Sing" sägs komma från det verkliga teaterprogrammet.
 
A24 står för distributionen. USA-premiären sker först i sommar, men "Sing Sing" har redan visats på filmfestivalen i Toronto förra året. Recensenterna hyllar en "varm och mänsklig" berättelse, en film med stort hjärta och en hyllning till konsten, enligt Rotten Tomatoes.
 
Det amerikanska fängelsesystemet får ofta hård kritik för att vara en omänsklig och hård miljö, speciellt för svarta fångar. Men detta känns som en film som vill skildra fängelselivet ur ett annat perspektiv och hitta ett ljus i tillvaron, med fokus på vänskap och kreativt skapande.
 
Givetvis är det också en stark roll för Colman Domingo, en skådespelare vars karriär blomstrar efter rollerna i två Oscarsnominerade filmer: musikalen "Purpurfärgen" och Netflix-dramat "Rustin". Vi lär få se mycket mer av honom framöver. 
 
Kolla in trailern till "Sing Sing" här nedan:
 
| 11 mars 2024 12:00 |