Film

Skribent

Jakob Åsell

19 juli 2017 | 20:00

Trailer: Michael Fassbender i Tomas Alfredsons thriller "The Snowman"

Den första trailern till den norsk-/svensk-/brittiska storfilmen "The Snowman" för tankarna till "Prisoners" och "Låt den rätte komma in".
Harry Hole, troligtvis den mest plågade norska polismannen genom tiderna är centralgestalten i en lång rad av framgångsrika deckare skrivna av Jo Nesbø. Martin Scorsese var först tilltänkt att regissera den första Harry Hole-filmen med Michael Fassbender i huvudrollen. Men när Scorseses schema körde ihop sig plockade studion in vår egen Tomas Alfredson istället.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Alfredson har skrivit manuset tillsammans med Soren Sveistrup (manusförfattare till "The Killing" och "Brottet"). I "The Snowman" utreder Harry Hole ett försvinnande som eventuellt kan kopplas till en mystisk seriemördare, tillsammans med kollegan Katrine (Rebecca Ferguson), kastas de in i en kamp mot klockan för att hinna koppla ihop trådarna mellan olika "cold cases" innan snön åter börjar falla igen.
 
Trailern ser ni här, om ni törs:
 
 
Filmen har främst spelats in i Oslo men även runtom i Norge och enligt NRK ska "The Snowman" ha varit den största produktionen någonsin i landets historia, med 150 medlemmar i inspelningsteamet och över 1700 statister. Filmen blir den första att dra nytta av Norges nya skattelagar som innebär skattelättnader på upp till 25 %. Oslo stad och Norska filmkommissionen backar båda upp produktionen.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
I den påkostade adaptionen av Nesbøs värld syns även skådespelare som Charlotte Gainsbourg, Val Kilmer och J.K. Simmons. Trots att Alfredssons favoritfotograf Hoyte van Hoytema (bioaktuell med Christopher Nolans "Dunkirk") inte kunde vara med på den här produktionen, så känns Alfredssons avskalade estetik och det nordiska mörkret igen från "Låt den rätte komma in".
 
"The Snowman" har biopremiär 13 oktober.
 
Vad tror ni om Fassbender som Harry Hole, klarar han att bära upp en lusekofta?
| 19 juli 2017 20:00 |