Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

18 augusti 2021 | 00:00

Trailer: Förbjuden kärlek och rättskandaler i "En kunglig affär"

Miniserien om kärlekshistorien mellan Kurt Haijby och kung Gustav V, som senare ledde till en av Sveriges största rättsskandaler, får premiär i december.
För några år sedan så kunde vi följa Hugh Grant i hyllade "En engelsk skandal", som handlade om hur en brittisk partiledare anklagades för att ha försökt mörda sin hemlige, manlige älskare under 70-talet.
 
Här i Sverige hade vi däremot redan under 50-talet en något liknande historia. När rättsskandalen, som kom att kallas för Haijbyaffären, briserade så avslöjades nämligen en påstådd relation mellan kung Gustaf V och källarmästaren Kurt Haijby. 
 
SVT beskriver själv sin kommande miniserie såhär:
 
"En storslagen men förbjuden kärlekshistoria som ledde till en av de grövsta rättsskandalerna i Sveriges historia. Baserad på verkliga händelser berättas historien om den hemliga relationen mellan källarmästaren Kurt Haijby och Sveriges kung Gustaf V i dramaserien "En kunglig affär". Bubblan spricker när Haijbys hustru begär skilsmässa och som orsak anger sin makes otrohet – med Sveriges kung!"
 
(Trailern har tyvärr plockats bort av SVT.)
 
I huvudrollerna kommer vi att få se Sverrir Gudnason och Staffan Göthe. Lisa James Larsson ("Britannia", "Agatha Christies Hjerson") står för regin av de fyra avsnitten. Premiären är satt till någon gång under december (troligtvis i samband med jul-ledigheterna som förra årets "Vår tid är nu"-säsong). 
 

Läs också: "Kvarteret Skatan" firar 20 år med nya avsnitt

 
Kommer du att ge "En kunglig affär" en chans i december? Kommentera gärna nedan!
| 18 augusti 2021 00:00 |