Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

13 april 2021 | 17:25

Allt du behöver veta om Zack Snyders "Army of the Dead"

MovieZine hängde med Zack Snyder på ett event där han presenterade sin första längre trailer inför premiären av hans nya zombiefilm "Army of the Dead".
På senare tid har regissören och manusförfattaren Zack Snyder utan tvekan varit mest förknippad med sin "Snyder Cut" av "Justice League", framtjatad av fansen men sedan ganska unisont omtyckt av de flesta. Långt före alla olika påkostade superhjältefilmer så slog filmskaparen däremot igenom med den hyllade zombiefilmen "Dawn of the Dead" (2004) - och nu återvänder han till zombie-genren med "Army of the Dead".
 
MovieZine deltog på ett event tillsammans med Zack Snyder, där han visade upp sin nya trailer inför den efterlängtade premiären i maj och samtidigt även passade på att svara på ett gäng med frågor om sitt nya projekt. Det är en passionerad, skämtsam och glad Snyder som hela tiden verkar vilja berätta mer än vad han känner att han borde. Grunden till glädjen tycks vara att han äntligen har haft full kontroll över sitt projekt:
 
- Jag ville verkligen göra en film med ett universum och en värld som jag kunde vara personen med den ultimata rätten att bestämma och besluta exakt hur jag vill att det ska vara. Där jag kan låta publiken hänga med på ett äventyr som är helt och hållet designat av mig. Jag är väldigt besatt av att sätta en viss ton i mina filmer och tyckte verkligen om att sätta den tonen som vi gjorde med den här filmen, där man kan ha kul utan att göra sig rolig över något. Med publiken ständigt med på gränsen av vad som kan och får hända, för att sakta men säkert släppa in folk mer och mer.
 
 
Dave Bautista spelar huvudrollen som legosoldaten Scott Ward, men vi kommer även att få se skådespelarna Garret Dillahunt, Hiroyuki Sanada, Tig Notaro, Ella Purnell, Ana de la Reguera, Chris D'Elia, Omari Harwick, Raúl Castillo, Nora Arnezeder, Samantha Win och Matthias Schweighöfer framför kameran. 
 
Manuset är skrivet av Joby Harold ("King Arthur: Legend of the Sword"), Shay Hatten ("John Wick: Chapter 3 - Parabellum") och Zack Snyder, som även har regisserat, producerat och varit filmens filmfotograf.
 

Vad kommer "Army of the Dead" att handla om?

 
 
Handlingen kommer att kretsa kring ett gäng legosoldater ledda av Scott Ward, som ska ge sig in i ett Las Vegas som tagits över av levande döda och därefter satts i karantän. Planen är däremot inte att utrota zombies eller rädda världen, utan istället tänker man ge sig efter en enorm summa pengar som lämnats kvar i ett av stadens många zombieinfesterade kasinon.
 
För att ta sig in i kassavalvet behöver teamet av legosoldater även lyckas hålla Ludwig Dieter (Matthias Schweighöfer) vid liv hela vägen fram, eftersom han är den ende med tillräckliga kunskaper att dyrka upp låset... sen ska alla bara lyckas ta sig ut ur staden med alla pengarna också.
 
- Grunden till vår berättelse hänger på att ett zombieutbrott började i Las Vegas och att sättet som utbrottet hindrades från att spridas, var genom att en gigantisk vägg av fraktcontainrar byggdes upp runt hela staden och stängde inne smittan. Det är den ”världen” som våra karaktärer nu behöver ta sig in i och den har varit så i några år. När staden föll så var det också en massa bränder, bomber som släpptes, mer eller mindre ett fullskaligt krig fast bara i en stad. När våra karaktärer nu ska återvända till den här världen så behöver de beväpna sig till tänderna, förklarar Snyder.
 

Det finns olika typer av zombies i Las Vegas

 
 
Alla som har sett "Dawn of the Dead" minns säkert hur Snyder gjorde springande zombies populära och även den här gången har han tänkt till ett par extra steg kring "reglerna" för vad en zombie är och får vara:
 
- Vi har två olika kategorier av zombies i filmen. Alphas och "vanliga zombies", som rör sig mer långsamt och som man känner igen från de flesta andra zombiefilmer. Våra alphas är däremot en mer utvecklad form av zombies, de har tagit ett extra steg i sin utveckling och kan röra sig snabbt - och uppför sig mer som vargar. De uppfattar mer vad som händer och har nästan en slags flockmentalitet... sen har de dessutom koll på hur man öppnar en dörr och klättrar uppför en stege också. Jag tycker helt enkelt att det är dags för en liten evolution i zombie-genren.
 

Sen har vi zombie-tigern Valentine.

 
 
Trailern avslöjade att vi även kommer att stöta på olika djur i zombieform. Snyder berättar att han skrev ett första utkast av manuset för flera år sedan men att zombie-tigern alltid har varit en del av det. Men det finns en viktig djur-regel, nämligen att alla fåglar är immuna mot viruset... eftersom annars hade det ju inte gått att stänga in smittan med obscena mängder fraktcontainrar. 
 
- Det var alltid en zombie-tiger med i manuset och alla djur kan få smittan. Det är bara fåglar som inte kan smittas, fåglar har någon slags immunitet. Det var en av få grejer vi beslutade oss för i vår ”vetenskap” kring det här... eftersom om fåglar kunde få det så skulle det bli lite problematiskt. Hästar och hundar kan exempelvis också få det, nu har vi visserligen inga hundar i den här filmen men det kommer finnas mängder av dem i den animerade prequel-serien sedan.
 
- Men framför allt så gillade vi alltid idén med tigern, det tyckte vi kunde bli riktigt coolt... även fast han blir lite av en MacGuffin i filmen som dyker upp ibland och förändrar saker i handlingen för oss. Sen finns det några tillfällen där han syns från sidan, gäspar och ser lite småsöt ut; ”aww, en tiger”... för att sedan vända på huvudet och visa upp hälften som saknas och man kommer ihåg att det är en zombie-tiger. Tigern heter förresten Valentine, förklarar Snyder passionerat.
 

Ett helt "Army of the Dead"-universum hos Netflix finns redan planerat

 
Mattias Schweighöfer och Zack Snyder.
 
Samtidigt som Snyder-fansen försöker få Warner Bros. att återställa regissörens vision för sitt "Snyderverse" i DCEU, med två uppföljare till "Zack Snyder's Justice League", så har Netflix praktiskt taget börjat på sitt eget lilla Snyderverse. Snyder förtydligar hur de kommande projekten kommer att hänga ihop med filmen:
 
- I "Army of Thiefs" [som fram tills nu gått under namnet "Army of the Dead: The Prequel"] får vi se hur Dieter faller för och blir helt besatt av att knäcka kassaskåp, samt vad det är som gör att just det här kassavalvet i ”Army of the Dead” är så speciellt för honom. För det finns en speciell koppling där, som vi alltså får utforska i prequelfilmen. Sedan har vi en animerad prequel, som berättar historien om var alla zombies kom ifrån och vad det är som är fel på dem... vilket kommer att utöka vår historia på ett minst sagt oväntat sätt. Åtminstone i förhållande till var zombies brukar komma ifrån.
 
Den tyske skådespelaren och regissören Matthias Schweighöfer (Dieter) har alltså redan spelat in sin prequelfilm, som ryktas få premiär under 2021. I den animerade serien "Army of the Dead: Lost Vegas" kommer vi även att få höra skådespelarna Christian Slater, Joe Manganiello, Anya Chalotra och Vanessa Hudgens låna ut sina röster, vid sidan om flera av skådespelarna från "Army of the Dead". Snyder kommer att regissera några av avsnitten och premiären förväntas vara någon gång under 2022.
 
 
När det kommer till huruvida Snyder är sugen på att utöka universumet med fler egna filmer, som kan få utspela sig på andra ställen än i Las Vegas så blir han återigen peppad på ett sätt som tycks indikera att det finns ganska många sådana planer... men det enda officiella han vågade säga var helt enkelt:
 
- Ja, absolut. Det vill jag verkligen göra! Men jag vet inte ens om jag får säga det? Men oavsett vilket – så är svaret ja. Om det finns en möjlighet och folk är sugna på att få se fler äventyr i den här världen, så vore det väldigt roligt att fortsätta.
 

Kommer vi att få en Snyder Cut av "Army of the Dead" vartefter?

 
 
Snyder är känd för sina snygga och ofta påkostade actionscener, perfekt anpassade för bioduken. Men under inspelningarna av "Army of the Dead" har regissören själv även klivit in i rollen som filmfotograf, i en film som nu är gjord för att se så bra ut som möjligt direkt hos Netflix. Med tanke på att filmskaparen själv har hållit i kameran den här gången, så lär han däremot inte ha velat tumma på sin vision.
 
Lyckligtvis så berättar Snyder att vi inte kommer att behöva vänta på någon "Snyder Cut" den här gången, han har nämligen fått helt fria tyglar att leverera precis den version av filmen han ville, direkt... sedan passar han även på att kasta en ordentlig känga åt sina gamla "Justice League"-problem hos Warner Bros.:
 
- Min erfarenhet av att ha arbetat med Netflix har varit helt fantastisk. Det här har varit en av de mest glädjande erfarenheterna som jag någonsin har haft under en filmproduktion. Från skådespelarna till allt folk på Netflix och allt däremellan, så har alla bara varit oerhört stöttande. Det här är filmen... det kommer inte finnas några andra versioner av "Army of the Dead". Jag behövde inte bråka med någon om det, utan det var snarare det motsatta. Det här är min ”directors cut”, om jag kanske kan uttrycka mig så istället. Ni kommer att få se den först. Det blir ingen "bastardized version" [hans exakta ord], utan ni får bara den grymma versionen på en gång.
 
Dave Bautista och Zack Snyder under inspelningarna av "Army of the Dead".
 
"Army of the Dead" släpps på Netflix den 21 maj.
 

Läs också: Zack Snyder: “Filmen är ett kärleksbrev till fansen”

 
Kommer du att ge "Army of the Dead" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 13 april 2021 17:25 |