SPONSRAT

Skribent

Anna Thunman Sköld

28 september 2015 | 23:30

Tortyrchocken i "Fear the Walking Dead"

5 tankar om det femte avsnittet, "Cobalt".
*spoilervarning* Läs inte vidare om du inte sett det senaste avsnittet av zombiedramat.

1. Det bidde ingen zombie, det bidde TORTYR!


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Det blev en chock, för mig i alla fall, när Madison (Kim Dickens) kilade ner i källaren och rätt in i Daniels (Rubén Blades) dungeon, där han precis höll på att påbörja tortyren av dottern Ofelias (Mercedes Mason) soldatförälskelse Adams (Shawn Hatosy). WTF, liksom. Så snabbt från civiliserad oro till Guantanamo?

Allt som sen hände i samband med detta var olidligt jobbigt, från själva det köttsliga resultatet av tortyren till Daniels avslöjande om sitt förflutna (det var inte hans första rodeo med tortyrredskap). 

Frågan är om denna Jack Bauer ("24")-gimmick egentligen hörde hemma i "FTWD"? Jag är osäker. Men chockartat var det i alla fall.  Och det gav resultat (militärerna ska LÄGGA BENEN PÅ RYGGEN OCH FLY). 

2. Vem är denne mystiske Strand?


Han (Colman Domingo) har ju uppenbarligen talets gåva, och mutgods, så vad gör han inlåst på den där avstjälpningsstationen? Där verkar bara de halta, lytta och allmänt svaga hjonen hamna och han kändes inte rätt för någon av de kategorierna. Men han är helt klart en intressant joker som blir kul att följa, om han får vara kvar.

3. Men ååååh, låt zombierna ta Alicia och Chris!


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

De absolut svagaste stunderna i serien är de som innehåller Alicia (Alycia Debnam Carey) och/eller Chris (Lorenzo James Henrie). Och även om scenen där Alicia klär upp sig förmodligen var en hyllning till George A. Romeros zombieklassiker "Dawn of the Dead" så skulle all tid som läggs på dessa helt ointressanta karaktärer istället kunnat användas på att fördjupa de andra rollfigurerna. 

Jag vet inte hur ni känner, men jag tycker fortfarande inte att jag har kommit någon av huvudrollspersonerna inpå livet. Möjligtvis med undantag för Nick (Frank Dillane), som trots sin vidriga knarkmoral, ändå känns som mest kött och blod av dem allihop, så här långt.  

4. Vila i frid, Griselda och... eh, Moyers.


Det kom inte som en överraskning att Griselda (Patricia Reyes Spíndola) skulle trilla av pinn, även om jag trodde det skulle ske hemma hos Maddie och att det skulle bli kladdigare. Men ändå lite småsorgligt (och något brutalt) när väl Liza (Elizabeth Rodriguez) stod där med bultpistolen (går det att INTE tänka på "No Country for Old Men"?). 

Moyers (Jamie McShane) hastiga frånfälle kom desto mer som en haktappare. Nog för att han varit en röv så länge vi sett honom i serien, dock trodde jag att han skulle spela en större roll. Han var ju ändå ett härligt svin, om ni missförstår mig rätt. Men nope, han är zombie nu. 

5. Äntligen blir det åka av! 


De fyra första avsnitten har varit tämligen sega och omständliga med vissa störtskurar av spänningsmoment som hållit mig kvar, men det var först nu, i det näst sista avsnittet för säsongen som jag på allvar kände att det började pirra i förväntansådran. Det är som upplagt för en "flykten från L.A."-final, där förhoppningsvis några (ja, jag tittar på er Alicia och Chris) faller offer, någon blir biten (men säger inget) och Maddie går all in-Rambo mode. Hon har det i sig.   

För let's face it. De där kedjorna på arenan kommer inte hålla länge till.

Vad säger ni andra? Har ni också känt er kluvna till serien? Eller var det kärlek från första ögonkastet? Eller hat? Tyck till i kommentarerna! 

*Cobalt, var för övrigt, ett av namnförslagen till serien.

"Fear the Walking Dead" går att ses i HBO Nordic. Det sjätte och sista avsnittet släpps måndagen den  5 oktober. En andra säsong är redan beställd. 
| 28 september 2015 23:30 |