Film

Skribent

Daniel Feldt

10 september 2009 | 11:51

Torontos filmfestival är igång

Idag startar Toronto International Film Festival, en festival som anses vara en av de fem största festivalerna i världen tillsammans med Cannes, Berlin, Venedig och Sundance. Festivalen pågår i nio dagar och varje år visas mellan 300 och 400 filmer.

Det stora snacket innan festivalen har varit negativt då en ny sektion skapats: City to city. Fokus är på en speciell stad och årets stad är Tel Aviv. Detta har fått många att reagera och kallar det för Israel-propaganda. John Greyson valde att dra ur sin film "Covered" från festivalen i protest och en grupp med kändisar, från Jane Fonda till Danny Glover, skrev under ett utalande där de var emot valet av stad. Något som fick Jon Voight att uttala sig emot uttalandet och specifikt Jane Fonda. En röra minst sagt.

Men festivalen tuffar på trots tumultet. En hel del intressanta filmer kommer att visas och här är några av dem:

"Men who stares at goats"

I bakvattnet av avslöjanden om tortyrmetoder som använts av den amerikanska armén i Afghanistan och Irak, kommer en film om en mindre känd förhörsmetod med ursprung i New Age-teorier. Den har använts i USA:s krig mot terrorism bland annat i förhör vid Guantánamo Bay. Filmen handlar om en hemlig enhet i den amerikanska armén som utgår från teorin om att man, med rätt mental träning, bland annat kan gå igenom väggar och murar och att man kan döda getter genom att stirra dem till döds.

George Clooney ("Michael Clayton", "Syriana") spelar huvudrollen i "Men Who Stare at Goats" och producentpartnern Grant Heslov, som bland annat har skrivit och producerat "Good Night and Good Luck", gör sin regidebut inom långfilm. Filmen är baserad på en bok skriven av Jon Ronson, som även har sänts i en dokumentär tv-serie i Storbritanniens Channel 4.

Poster"Jennifers Body"

En hejarklacksledare blir besatt av en demon och börjar livnära sig på pojkarna i staden. Hennes bästa vän Jane måste döda henne för att sedan leta rätt på rockbandet tillika satansdyrkarna som ligger bakom förvandlingen. Skriven av Diablo Cody som slog igenom stort med sitt första manus; "Juno".

"Up in the Air"

George Clooney är en specialist på "karriärsbyten" (finare ord för sparka folk) som försöker åstadkomma två stora mål i livet; nå 1 miljon frekventa flygmil och att få jobbet vid det mystiska företaget MythTech. Regisserar gör Jason Reitman som hade en stor hit med "Juno".

"Youth in revolt"

PosterTonårskillen Nick Twisp lever i en småjobbig hemmamiljö där mammans senaste kille sysslar med tvivelaktiga affärer. För att mammans snubbe inte ska bli ihjälslagen övertygar han familjen om att det är perfekt läge för en spontan semester för hela familjen. Nick är inte överlycklig precis. Men när man inte väntar sig något kul, det är då det händer.

Plötsligt står hon där, Sheeni, Nicks drömtjej. Men han får kämpa hårt för att få henne och snart är livet ett enda kaos både för honom och alla runt omkring.

"The Informant"

Vad tänkte Whitacre på? Trots en lovande karriär på jordbruksindustrijätten Archer Daniels Midland (AMD) blir plötsligt Whitacre (Matt Damon) en angivare. Även när han avslöjar företagets multinationella priskartell för FBI, ser han sig själv hyllas som vardagshjälte och bli befordrad. Men innan allt det kan ske behöver FBI bevis, så Whitacre går med på att ha en gömd mikrofon och bandspelare i sin portfölj, och fantiserar om att han är en hemlig agent.

Oturligt nog för FBI så har deras huvudvittne inte varit helt ärlig om sin egen del i att sno åt sig av företagets skattkista. Whitacres föränderliga bankkonto frustrerar agenterna (Scott Bakula och Joel McHale) och hotar att förstöra deras pågående utredning om ADM. Det blir näst intill omöjligt att skilja på vad som är verklighet och vad som är resultatet av Whitacres egen fantasi.

Matt Damon ("Bourne"-serien) spelar huvudrollen som Whitacre i "The Informant", som är baserad på en sann händelse om den högst uppsatta angivaren i USA’s historia.

"Valhalla Rising"

Mads Mikkelsen är den fruktade vikingen Enöga som sägs ha övernaturliga krafter. Han är en krigare som drivs av ett djupt hat, det enda som inte får honom att gå under. I åratal har han hållits fången av hövdingen Barde. Med hjälp av Are, en modig slavpojke. lyckas Enöga till slut dräpa sin fångvaktare och fly. De två tar sin tillfkykt till ett vikingaskepp på väg mot Jerusalem med Guds egna soldater.

Tillsammans med Are påbörjar han en resa in i mörkrets hjärta. Skeppet slukas snart upp av den oändliga och täta dimman och när det till slut klarnar ser de okänt land föröver. Detta nya land visar sig vara så långt från paradiset man kan komma och besättningen får snart möta ett hemskt och bloddrypande öde. Dessa omvälvande händelser får Enöga att upptäcka sitt rätta jag.

| 10 september 2009 11:51 |