Skribent

Daniel Feldt

10 juni 2010 | 16:35

Torkel & Morteza - Sveriges nya actionhjältar?

De tycker att det svenska filmklimatet med polisfilm efter polisfilm är alldeles för grått och tråkigt. Fyra vänner från Västerås vill rita om filmkartan och menar att Ingmar Bergman haft ett för stort inflytande på svensk film.

Det började som en kul grej. Sommaren 2008 fick fyra vänner för sig att göra en kortfilm. Utan budget men med en massa energi och ambition. De ville testa nya effekter och kortfilmen "Torkel och Morteza" föddes.

Kortfilmen är gjord som en modern actionfilm i Hollywood-stil och är fylld av humor. Bakom filmen står produktionsbolaget Cinemavision som drivs av David Ovsepian och Peter Belwon. Tillsammans med Vännerna Pedram Sasan och Koorosh Feizi står de för allt arbete. De regisserar, producerar, skriver manus och agerar. Kortfilmen rönte framgång i hemstaden och visades bland annat på Filmstaden i Västerås.

- Jag älskar Hollywoodfilmer och vill få in så mycket action som möjligt i mina filmer. Målet är att så småningom få göra en långfilm, säger regissören Peter Belwon.

Vilket nu ser ut att bli en verklighet. Efter snart två år har det nu blivit dags för "Torkel och Morteza - Kortfilmen" att växa upp och bli långfilm.

- Vi har bestämt oss för att skapa en helt ny genre bakom svensk polisfilm och bjuda publiken på riktigt bra underhållning serverat med en stor portion humor och schyssta effekter, säger filmens producent David Ovsepian. Humor i polisfilmer har funkat i 30 år i Hollywood, varför skulle det inte fungera i en svenskproducerad film, fortsätter David.

En normal långfilmsproduktion kostar idag runt 15 miljoner kronor. Cinemavision räknar med att filmen kommer ha Sverigepremiär under 2011 och filmen kommer att produceras helt utan statligt filmstöd. Istället kommer filmen att finansieras med egna medel, annonsörer och sponsorer.

Inspelningen kommer att starta under hösten och förutom Koorosh Feizi och Pedram Sasan, som spelade Torkel och Morteza i kortfilmen, så kommer komikerna Thomas Järvheden, Hasse Brontén, David Druid och Kodjo Akolor att medverka.

Om de fyra grabbarna från Västerås blir verklighetens (svenska) Entourage-gäng återstår att se. Du kan följa arbetet och skapandet av filmen, från första början till premiärdagen, här på MovieZine via deras blogg: "Torkel & Morteza - The Filmen".

Glöm inte att ta en titt på deras kortfilm här nedan. På bloggen finns fler klipp att titta på!

Torkel & Morteza - kortfilmen from Koorosh Feizi on Vimeo.

| 10 juni 2010 16:35 |