Film

Skribent

Oscar Söderman

14 februari 2020 | 18:00

Topp 5: Snyggaste Batman-dräkterna på film

Med Robert Pattinsons Batman-dräkt nu avslöjad kollar vi tillbaka på de 5 bästa dräkterna som hans föregångare burit.
Under natten avslöjade regissören Matt Reeves (”Apornas planet: Uppgörelsen”, ”Cloverfield”) vår första teaser till hur Robert Pattinsons Batman-dräkt kommer se ut i ”The Batman”.
 
Enligt tidiga rykten har det sagts att filmen kommer ta inspiration från Frank Millers ”Batman: Year One”, något som verkar ett steg närmare sanning om man vi ska jämföra färgskalan i den nysläppta videon med Millers klassiska omslag. Att sätta ”Batinsons” dräkt i kontrast till de som kommit innan känns fortfarande lite för tidigt, vi har ju för tusan inte ens sett öronen ännu.
 
Medan resten av internet är i full debatt över den nya dräktens utseende känns tiden rätt att titta tillbaka på de tidigare skådespelarnas dräkter, vad med deras dräkter har fungerat bra och mindre bra?
 

5. Adam West - ”Läderlappen” (1966-68)

 
Large ef28fd654da8bae6ba8f0c5fa6b37d45 batman s01e01 hi diddle riddle 052
 
Tittar vi tillbaka på den klassiska tv-serien, och ser på den för vad den faktiskt var, och inte jämfört såsom Batman skildras idag, var Wests dräkt rätt perfekt.
 
Det är inte meningen att någon ska ta Läderlappens kostym på allvar. Den togs inte seriöst vid inspelningen och tanken är att vi inte heller ska det. Det är en dräkt som sitter för tight där den inte borde och för löst där den borde sitta tight. Dessutom har den det mest problemlösande bältet av alla på listan. Den ser rolig ut och precis som serien själv har den en viss självdistans, den gör sitt jobb helt enkelt.
 

4. Christian Bale - “The Dark Knight” (2008)

 
 
Christian Bales uppdaterade kostym från den har bar 2005 är den mest slimmade av alla de, i brist på bättre ord, realistiska dräkterna.
 
I en rätt så självmedveten kommentar ber Bruce Wayne Lucius Fox om en lättare, snabbare och mer rörlig dräkt. Resultatet ser mindre ut som en superhjälte-kostym och mer som en ”vanlig” stridsdräkt med huva på sidan om. Det Bruce bad om märks i actionscenerna, aldrig innan har vi haft en sådan rörlig Batman. Som nämnt lämnar dock huvan lite att önska, men det är en smaksak.
 

3. Michael Keaton - ”Batman” (1989)

 
Large ef28fd654da8bae6ba8f0c5fa6b37d45 best batman michael keaton
 
Tim Burtons “Batman” var vad man skulle kunna kalla för övergången från den skojiga Läderlappen till den seriösa Batman för den stora allmänheten, det var minst sagt en event-film som många såg framemot. Affischen är än idag en av de mest ikoniska någonsin och den speglas i den likaså ikoniska dräkten.
 
Bat-symbolen omringad av gult på denna dräkts bröst är ikonisk, tillsammans med bältet i samma färg såklart. Trenden med en helsvart dräkt på film var även något som började med denna tolkning. Att kalla dräkten för stel vore dock nästan en underdrift. Keatons actionscener lämnar något att önska och det är helt och hållet dräkten som är ansvarig till det.
 

2. Christian Bale - ”Batman Begins” (2005)

 
Large ef28fd654da8bae6ba8f0c5fa6b37d45 batmanbeginssuit
 
Om Wests dräkt är den orimligaste för en vanlig dödlig att bege sig ut och bekämpa brott i så är Christian Bales första och kolsvarta Bat-dräkt den kanske mest rimligaste. Aldrig har vi fått en sådan tänkbar och nästintill realistisk etablering om hur ett ångestfyllt rikemansbarn klarar sig igenom Gotham-nattens faror.
 
Det som talar emot dräkten är egentligen hur klumpig även den är, Bale har svårt att vända på huvudet utan att hela kroppen följer med. Stillastående och i siluett ser han dock rätt skräckinjagande ut, tillsammans med Bales rytande skådespel blir dräkten tveklöst en av de bästa.
 
Pluspoäng till den tveklöst bästa manteln.
 

1. Ben Affleck - ”Batman V Superman: Dawn of Justice” (2016)

 
Large 7b1be98ee1e20fbb1f47c479c19a2224 batfleck original
 
Säg vad man vill om Zack Snyders ämbetstid som ledaren över DC:s filmiska serietidnings-adaptioner, men Ben Afflecks första tur som Batman hade den bästa dräkten av de som hittills visats på den vita duken. Precis som Pattinsons Batman ryktas göra så tog även denna dräkt stark inspiration från en av Frank Millers tolkningar av Läderlappen, den här gången från ”The Dark Knigt Returns”.
 
Precis som förlagan är Afflecks Batman den bredaste av alla, men också otroligt akrobatisk. I den stora actionscenen han fick för sig själv flyger ”Batfleck” genom rummet med en brutal lätthet. Det är dessutom den enda, förutom Adam Wests tolkning, av dessa dräkter som valde den av många fans efterlängtade gråa färgskalan på kostymen. Det är också den tolkningen av Batman som är mest lik pappermotsvarigheten, realism var inte det första man siktade mot med denna dräkt.
 
Afflecks tolkning av karaktären hade tyvärr oturen att bli placerad i en film som inte direkt förde samman tittarna, men karaktärens utstyrsel i rörlig bild har aldrig varit så lik sin förlaga eller sett bättre ut på film.
 
Vilken är Batmans främsta dräkt enligt er? Tyck till nedan!
| 14 februari 2020 18:00 |