Film

Skribent

Robert Lange

14 september 2015 | 17:00

30 asiatiska skräckfilmer jag älskar

Asiatisk skräck, i synnerhet japansk, har varit ett tryggt tilhåll att fly till efter att den amerikanska skräckfilmsindustrin fallit i onåd. Där har jag funnit några av de absolut bästa skräckfilmer någonsin.
När jag började se asiatiska skräckfilmer tog det ett bra tag innan jag fastnade för genren. Filmerna är i många fall väldigt annorlunda jämfört med de skräckfilmer vi kanske är vana att se, men samtidigt bjuds vi som tittare nästan alltid på något nytt, mer skrämmande och annorlunda presenterat, vilket var just vad jag fastnade för i asiatiskt skräckfilm.

Filmer som ”Ringu”, ”Shutter”, ”Ju-on”, ”Dark Water” och ”One Missed Call” får troligen klockorna att ringa hos de flesta, troligtvis på grund av att de blivit internationellt kända utanför sina ursprungsländer och senare fått amerikanska remakes som i 9 fall av 10 varit usla. Men letar man sig tillbaka till de ursprungliga originalfilmerna stöter man oftast på en skräckfilm av rang.  

Här nedan bjuds ni nu på en introduktion till fyra av de mer välkända asiatiska skräcktitlarna - kolla därefter in listan med totalt 30 hårresande filmtips att förgylla skräckfilmskvällen med!

"Ringu" (1998), Japan – Det finns en anledning till varför VHS är ute!En av de mest välkända asiatiska skräckfilmerna. Hideo Nakatas ”Ringu” var en av filmerna som placerade Japan på den internationella skräckfilmskartan och banade väg för japansk skräckfilmsindustrisåväl inom landet som i USA.

”Ringu” kretsar kring ett förhäxat videoband där den som ser innehållet dör efter sju dagar, såvida personen i fråga inte visar den för någon annan innan dess. En TV-journalist börjar gräva i de mystiska dödsfallen som sägs vara kopplade till videobandet och får själv snart tag på en kopia, som hon självklart bara måste ta sig en titt på!

"Dumplings" (2004), Hong Kong – glöm botox, Tant Meis dumplings är vad du vill ha!Fruit Chans “Dumplings” är en av tre filmer i skräcktrilogin “Three Extremes”, där tre välkända asiatiska skräckregissörer har slagit sig ihop och tänjt på gränserna för vad vi tål att se. Filmen fick senare också en förlängd och fristående version. 

Handlingen kretsar kring den mystiska Tant Mei vars utsökta dumplings enligt ryktet är källan till ungdom. Den före detta TV-stjärnan fröken Li, som letar sig dit för att bättra på rynkorna, börjar snart ana att någonting inte är som det ska och att Meis maträtt innehåller en väldig ... hur ska vi kalla det... speciell ingrediens.

"Shutter" (2004), Thailand – aldrig sett ett spöke? Tittat noggrant i fotoalbumet?Thailändska “Shutter” för, vid flera tillfällen, stilmässigt tankarna tillbaka till “Ringu” och bjuder på en riktigt obehaglig och effektfull spökhistoria. Storyn kretsar kring en fotograf som upptäcker en spöklik figur dyka upp på de foton han framkallar. När han börjar gräva i det hela måste han gå ett mörkt och skrämmande förflutet till mötes. 

"A Tale of Two Sisters" (2003), Korea – den där jävla styvmorsan!Den koreanska skräckmästaren Jee-woon Kim (”I Saw The Devil” 2010) blandar en psykologisk och ytterst stilren skräckhistoria med en touch av det övernaturliga som stannar kvar hos tittaren långt efter att denne sett filmen. 

Filmen berättar historien om två systrar som efter en tids behandling på ett mentalsjukhus återvänder hem till sin far och dennes nya fru. Efter första mötet blir relationen mellan döttrarna och styvmodern alltmer ansträngd och dagarna blir allt svårare att ta sig igenom i hemmet. Samtidigt börjar skämmande ting ske i huset då en bortgången familjemedlem börjar avlägga regelbundna besök om nätterna!

Hela listan: 30 asiatiska skräckfilmstips!

| 14 september 2015 17:00 |