Serie

Skribent

Patrik Jonsson

2 april 2015 | 17:00

Topp 10: Vinjettmusik från 70- & 80-talet

Time to get nostalgic! Är det något som verkligen lockar fram starka nostalgiska känslor är det då definitivt gamla vinjettdängor från den svunna tiden.
Jag har tidigare gjort en lista där jag listade de bästa vinjetterna och redan då kände jag att jag nog även ville göra en lista där endast musiken ligger i fokus. På min tidigare vinjettlista tyckte jag nämligen att jag blev tvungen att utelämna så pass många vinjetter, vinjetter som jag ansåg (och fortfarande anser) ha mycket bra musik.  Nu gör jag därför slag i saken, här gäller det alltså inte så mycket utseendet och detaljerna i vinjetterna, här är det kort och gott musiken som får spela den allra viktigaste rollen. Serien ifråga behöver inte ens vara särskilt bra, huvudsaken är att musiken är det, eller att den åtminstone är en sådan där komposition som sätter sig i skallen. 

Först tänkte jag faktiskt göra en lista som innefattade alla tiders vinjettmusik, men jag insåg ganska snart att jag inte skulle få listan särskilt fokuserad då, den skulle helt enkelt kännas ganska spretig. Att rikta in sig på 70- & 80-talet kändes däremot helt rätt, på det här sättet fick jag en rätt tajt och sammanhållande lista. Det är i alla fall vad jag själv tycker. Vinjettmusik har så klart alltid funnits och drivit igång både minnen och känslor, än idag matas det faktiskt ut riktigt bra vinjettmusik. Senast var det "True Detective" med vinjettlåten "Far From Any Road", där framförd av T Bone Burnett, som verkligen imponerade. Bland senare produktioner kan även nämnas "The Sopranos", "Game of Thrones" och "The Wire", på 90-talet hade vi bland annat "X-Files" och givetvis dundersköna "Twin Peaks". Letar man sig längre tillbaka än till 70-talet hittar vi till exempel klassiker som "The Saint" och "Bonanza". Alla har det onekligen en sak gemensamt; vinjettkompositioner som blivit odödliga. 

Vissa kompositioner har dessutom både text och sång, något som definitivt blivit vanligare på senare tid, medan andra är rätt och slätt instrumentala. På min lista hittar vi mest instrumentala låtar, på 70- samt 80-talet var det onekligen just dessa som stack ut allra mest och mer ofta än sällan handlade det om deckare. Varsågod och njut, här är tio av mina favoriter!

10. Dallas (1978-1991)Kompositör: Jerrold Immel

Först tänkte jag faktiskt inte ta med några såpor överhuvudtaget, but who am I kidding?! Jag blir ju nästan tvungen till det, dessutom tycker jag att "Dallas" intromusik är riktigt bra och definitivt en gigant i sammanhanget. Den som inte hört denna tidigare måste ha bott i en grotta alternativt legat under en väldigt stor sten de senaste decennierna. Till råga på allt har ju serien blivit återuppväckt så den här slingan hörs ju numer än idag. Kan väl även passa på att nämna musiken till "Falcon Crest" (1981-1990) också som inte heller är helt fy skam, "Dallas" är dock kolossen därför äras den också mycket välförtjänt med en plats på listan.

9. Hawaii Five-O (1968-1980)Kompositör: Morton Stevens

Ännu en serie som blivit pånyttfödd, idag är dock O:et i titeln utbytt mot en nolla, alltså "Hawaii Five-0". Men nog jiddrat om det, detta är egentligen ingen favoritserie för min egen del, varken den nya versionen eller den gamla. Det fanns och finns fortfarande bra mycket bättre deckare än just denna, men vinjettmusiken måste jag ändå erkänna att är riktigt skön, en plats på listan är därför given! 

8. Baretta (1975-1978)Kompositörer: David Grusin & Morgan Ames

Aaah, Baretta! Robert Blake och hans telefonsvarande papegoja gick inte av för hackor! Dessutom en vinjett med text och sång! Ni som är insatta vet redan vem det är som sjunger men för alla er andra kan jag berätta att det är den gamle Rat-Packern Sammy Davis, Jr:s stämma vi hör. Först ville producenterna ha låten instrumental men valde till slut den med sång, förmodligen ett bra val. "Keep your eye on the sparrow" blev en jättehit då det begav sig och det är helt klart en låt man hör då och då än idag. Funkig och härlig! 

7. Snobbar som jobbar (1971-1972)Kompositör: John Barry

Att det bor en gammal James Bond-kompositör i John Barry går onekligen inte att ta miste om då man hör vinjettmusiken till häriga "Snobbar som jobbar". Både vacker och sorglig på en gång och dessutom en av mina stora favoriter. Ja och då menar jag både serien och framförallt musiken. Denna är grymt bra! 

6. Spanarna på Hill Street (1981-1987)Kompositör: Mike Post

Hittills har vi diggat runt på 70-talet så nu tycker jag att det är hög tid för även 80-talet att kliva in på listan och det gör detta härliga årtionde med en riktigt stor klassiker. Många var vi nog som gick runt och nynnade på "Spanarna Hill Streets" pianotunga slinga då det begav sig. En grymt bra melodi och en lika grymt bra snutserie, förmodligen en av de mest kända genom tiderna. De kunde sannerligen sin sak även på 80-talet. 

5. Miami Vice (1984-1990)
Kompositör: Jan Hammer

Apropå stora klassiker och 80-talet, här har vi nog den serie samt vinjettmusik som personifierade 80-talet som allra, allra bäst. "Miami Vice" stod nämligen för det allra mesta som symboliserade 80-talet; färgerna (neon!!!), kläderna, modet och inte minst musiken. Kan väl även passa på att nämna att hela serien genomsyras av musik från de allra bästa artisterna som 80-talet hade att erbjuda, en riktig låtskatt. Vinjettmusiken är självklart inget undantag, lite så där 80-tals ZZ-Top-klingande, stämningen är på topp! Släng dig och ditt "CSI Miami" i väggen Horatio Caine, så HÄR gör man Miami-deckare! Lyssna här...

4. Magnum P.I. (1980-1988)Kompositör: Mike Post

Vi ska hålla oss kvar på 80-talet en liten stund till, jag måste ju få trycka in "Magnum PI" innan vi återgår till 70-talet. Varför har jag då "Magnum PI" högre placerad än självaste "Miami Vice" då, jag menar nu då vi talar om just musik? Svaret på den frågan är helt enkelt; jag diggar Magnums intro så förbannat, en enorm favorit. För att inte tala om serien. Jag menar Tom Selleck; mannen, myten, mustashen och, inte att förglömma; Hawaiiskjortan! Nä, "Magnum PI" ska högt upp på listan, så är det bara. En välförtjänt fjärdeplacering. 

3. Familjen Macahan (1976-1979)Kompositör: Jerrold Immel

Då kastar vi oss raskt tillbaka till 70-talet igen och detta gör vi med den tveklöst mest storslagna musiken på listan. Musiken till "Familjen Macahan" ligger mig väldigt varmt om hjärtat och dessutom är den ju helt förträfflig. Hela vinjetten är magisk, men utan musiken kunde den varit hämtad från vilket "Mitt i Naturen"-reportage som helst, musiken är grundpelaren här, inget snack om saken. Jag får rysningar varje gång jag hör den och den tar mig genast tillbaka till min barndom. Känner ni förresten igen namnet på kompositören? Scrolla upp till plats nummer tio så hittar ni honom där igen, det stämmer, Immel har även gjort musiken till självaste "Dallas". Han är också den enda kompositör som ärats med hela två platser på den här listan, men det är mycket välförtjänt! 

2. M*A*S*H (1972-1983)Kompositörer: Johnny Mandel & Mike Altman

Musiken (låten) till "M*A*S*H" är enligt mig ett sant mästerverk och tilldelas därför en mycket hög placering på listan. Egentligen en mycket sorglig och gripande låt som man helt sonika valde bort texten och sången på. "Suicide is Painless" blev helt enkelt för mycket och med tanke på att "M*A*S*H" i grunden var en komediserie så kan man ju fortfarande förundras lite över låtvalet? Själv tycker jag dock att det var genialt, med text och sång eller utan, denna har satt sig och kommer för alltid att finnas kvar i mitt huvuds eminenta musikbibliotek. Lite kul och intressant informaton? "M*A*S*H" innehar fortfarande rekordet vad det gäller det mest sedda avsnittet i TV:s historia. 1983 då det absolut sista avsnittet av serien sändes sågs det av hela 106 miljoner och detta var endast i USA! Det ni! 

1. Hulken (1978-1982)Kompositör: Joe Harnell

Kanske lite oväntat att en superhjälte-"hatare" som jag väljer att placera en sådan här serie allra högst upp? Ja, förmodligen, men nu gäller det ju också främst musiken. Jag kan dock tillägga att jag faktiskt tyckte väldigt mycket om serien "Hulken" då det väl begav sig, åtminstone mycket bättre än dagens sörja i sammanhanget. Hursomhelst, den här melodin tycker jag är helt fantastisk och den symboliserar, med all sin enkelhet, karaktären Bruce Banners livsöde så väl. Melodin heter trots allt "The Lonely Man-Theme" och ja, det är hjärtekrossande. Vacker, sorglig och enkel. För mig är detta en given list-etta. Ifall ni tänker lite på vilka stora klassiker jag ställt den emot här på listan så kanske ni förstår hur pass mycket jag älskar den? Jag hoppas det.

Så där ja, då var den resan slut, känner mig riktigt nostalgisk och jag hoppas att det smittade lite av sig även på er där ute? 

Jag skippar helt enkelt bubblare den här gången, ni får själva bubbla fram massa förslag på härliga vinjettdängor från 70/80-talet.  Så bubbla på mina vänner, tack för att ni tog er tid att läsa och på återseende!
| 2 april 2015 17:00 |